Καλλιέργεια της Γλυκοπατάτας. Της Αναστασίας Γραμματέα.

Η γλυκοπατάτα είναι ένα φυτό θερμής εποχής. Η ανάπτυξη του κονδύλου απαιτεί ένα μακρύ χρονικό διάστημα απαλλαγμένο απο παγετούς και χαμηλές θερμοκρασίες . Tο εδώδιμο μέρος του φυτού είναι ο κόνδυλος ο οποίος μπορεί και να διαφέρει ως προς το χρώμα ή το σχήμα.

u03B3u03BBu03C5u03BAu03BFu03C0u03B1u03C4u03B1u03C4u03B1 1Πολλαπλασιάζεται με κονδύλους τους οποιους έχουμε ήδη συλλέξει την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Επιλέγουμε, δε, εκείνους τους κονδύλους που είναι μικροί ή μέτριοι και τους διατηρούμε στην αποθήκη. Την άνοιξη τοποθετουνται στην αποθήκη στο χώρο της προβλάστησης ολόκληροι οι κόνδυλοι ή τεμαχισμένοι, για 6-8 εβδομάδες με το φώς αναμμένο όλο το 24ωρο και θερμοκρασία 26-32ο C. Τοποθετούνται μέσα σε άμμο και καλύπτονται με αυτή. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθουν 35-50 κιλά κόνδυλοι για κάθε στρέμμα. Μεσα στα τελάρα, μολις οι κόνδυλοι αποκτήσουν ρίζες και βλαστούς, αποσπώνται απο το μητρικο κόνδυλο.
Συνθήκες. Προκειμένου να αναπτυχθούν οι γλυκοπατάτες, θα πρέπει να έχει αυξηθεί η θερμοκρασία εδάφους. Καλή εποχή θεωρείται τα μέσα Καλοκαιριού. Διαφορετικά το έδαφος δεν θα είναι αρκετά ζεστό για να αναπτυχθούν τα φυτά.
Καλλιεργητικες φροντίδες. Η συγκομιδή γίνεται απο Σεπτέμβριο έως και Οκτώμβριο, πάντοτε όμως πρίν αρχίσουν οι παγωνιές.
Το ξερίζωμα θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μήν πληγώνονται οι κόνδυλοι και η εργασία να γίνεται με ξηρό καιρό. Αφού οι κόνδυλοι παραμείνουν και στεγνώσουν λίγες ώρες επι τόπου, κατόπιν αποθηκεύονται σε μέρος ξηρό και σχετικως ζεστό αλλα με καλό αερισμό. Ο καλύτερος τρόπος διατήρησης είναι η στρωματώση των κονδύλων σε πριονίδια ξύλου ´ή μέσα σε άμμο.

Απαιτήσεις σε εδαφοκλιματικές συνθήκες. Αναφέραμε οτι είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες και για αυτό το λόγο καλύτερα να καλλιεργείται σε ζεστές περιοχές ή σε ζεστές περιόδους. Το ΡΗ θα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο και καλα αποστραγγιζομενο. Το έδαφος θα πρέπει να είναι αμμοπηλώδες ελαφρύ και αυτό γιατί σε βαριά εδάφη, οι κόνδυλοι αποκτούν ανομοιόμορφο σχήμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε λαχανοκήπο αρκεί αυτός να έχει μεσημβρινή έκθεση. Οσον αφορά την επάρκεια νερού, η γλυκοπατάτα είναι ευαίσθητη στην έλλειψη νερου για περίπου δύο μήνες μετά την φύτευση της. Αυτο δεν σημαίνει οτι και η υπερβολική υγρασία είναι επιθυμητή διότι οδηγεί σε έξαρση μυκητολογικών και βακτηριολογικών προσβολών τόσο του υπέργειου, αλλα πολύ περισσότερο του υπόγειου μέρους του φυτού. Οι κόνδυλοι φυτεύονται σε αναχώματα ύψους 20-30 εκατοστών ενώ οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30χ90 εκατοστά. Μετά την φύτευση ακολουθεί καλό πότισμα.

Αποδόσεις. Ανάλογα με την ποικιλία και τις καλλιεργητικες συνθήκες, οι αποδόσεις στην γλυκοπατάτα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 3 τόνους άνα στρέμμα.

Βιολογική αξία της γλυκοπατάτας

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά τα οποια και καταπολεμούν τις ελευθερες ρίζες. Είναι πλούσια σε φυτικες ίνες και κάλιο, ενώ παρόλο την γλυκιά της γεύση, παρουσιάζει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επομένως αρμόζει στην διατροφή ατόμων με διαβήτη. Παρέχει καλό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσιο σε καροτένιο το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τους ιστούς του παγκρεάτος.

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...