Καταθέσεις 2 έως 2,5 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες από τις αρχές Μαΐου

Πέμπτη 23/06/2016 – 19:55Τράπεζα της ΕλλάδοςΕπιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες , της τάξης των 2 έως 2,5 δις. ευρώ, σημειώθηκε από τις αρχές του αρχές Μαΐου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.
Στην εξέλιξη αυτή οφείλεται η νέα μεγάλη μείωση του δανεισμού του τραπεζών μέσω του ΕLA που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης με ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 65,0 δισεκ. ευρώ – από 68 δισ. ευρώ που ήταν – έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016.
Η μείωση αυτή του ELA δεν οφείλεται στην επαναφορά του waiver, στην αποδοχή δηλαδή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως ενέχυρων για την απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτή θα ισχύσει από τις 29 Ιουνίου.
Από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το waiver, ο ΕLA θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3,9 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ το ανώτατο όριο του ELA από την ερχόμενη Τετάρτη θα διαμορφωθεί στα 61,1 δισεκ. ευρώ. Η περαιτέρω αυτή μείωση οφείλεται στο waiver καθώς το κομμάτι αυτό του δανεισμού τους οι ελληνικές τράπεζες θα το “υποκαταστήσουν” με απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...