Καταπολέμηση των κουνουπιών και δημόσια υγεία- Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε ενημερωτικές ημερίδες

2018.04.24 @ Ημερίδα "Καταπολέμηση Κουνουπιών και Δημόσια Υγεία" στο Δημοτικό Σχολείο Λάππα

Καταπολέμηση των κουνουπιών και δημόσια υγεία- Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε ενημερωτικές ημερίδες- Απ. Κατσιφάρας: Προέχει η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 24 Απριλίου 2018 η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , στο Δημοτικό Σχολείο Λάππα Αχαϊας, για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που παραβρέθηκαν στην συνάντηση, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τις οδηγίες των επιστημόνων για τους τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών, αλλά και τους ειδικούς που ανέλυσαν λεπτομερώς τις σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους που ακολουθούνται για τον δραστικό περιορισμό των εστιών των κουνουπιών.
«Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πενταετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών που θα διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, γιατί για μας προέχει η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η ενίσχυση του τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ξεκινήσαμε τις ενημερωτικές επαφές μας από εδώ. Από το νέο σχολείο του Λάππα, που καταφέραμε με αγώνα, μέσα στην κρίση, να κατασκευάσουμε, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της περιοχής. Αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται στο σχολείο-κόσμημα και το εγκαινιάζουμε με τον ιδανικότερο τρόπο» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Παράλληλα τόνισε πως επόμενος στόχος είναι να εξασφαλιστούν βιβλία για την βιβλιοθήκη του διδακτηρίου. «Με εθελοντική προσπάθεια όλων μας θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο γνώσης για τα παιδιά μας» δήλωσε.
Αναφορικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε πως αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές με σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του οικοσυστήματος, που παράλληλα αποδεικνύονται αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κουνουπιών στην περιοχή Βουπρασίας στάθηκε και ο συντονιστής της εκδήλωσης Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αχαϊας Διονύσης Μαυρόγιαννης, σημειώνοντας ότι αποτελούσε προεκλογική δέσμευση για την περιφερειακή αρχή και πλέον γίνεται πράξη.
Ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Θανάσης Ραυτακόπουλος, που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο, ο οποίος αντιμετώπισε έκτακτο πρόβλημα υγείας, στον χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του Δήμου για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόσο για τη διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας, όσο και για το πρότυπο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή θα συμβάλει στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λάμπος υποστήριξε πως «το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης ξεκίνησε ήδη, θα καλύψει ολόκληρο το έτος και θα συνεχίζεται κάθε χρόνο μέχρι και το 2021. Ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως θα εξαφανίσουμε τα κουνούπια. Ωστόσο μπορούμε να περιορίσουμε την παρουσία τους σε πολύ μεγάλο βαθμό».
Ιδιαίτερα αναλυτική στον τρόπο μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια, ήταν στην εισήγησή της η νοσηλεύτρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Μαρία Τσερώνη. Μίλησε για τα συμπτώματα της ελονοσίας, πόνοι στους μύες, πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό και βήχα, τα οποία μπορεί να προσομοιάζουν με αυτά της γρίπης και πρέπει να διαγνωστούν έγκαιρα για να μην προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.
Μάλιστα πρότεινε σε όσους διαπιστώσουν πως δικοί τους άνθρωποι , ή εργάτες γης που δουλεύουν στην περιοχή και προέρχονται από χώρες όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα ελονοσίας, να μεταβαίνουν στο κέντρο υγείας της περιοχής και με ένα ειδικό τεστ σε λίγα λεπτά θα γνωρίζουν εάν έχουν νοσήσει.
Εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Σπύρος Μουρελάτος, αλλά και οι επιστημονικοί συνεργάτες του , αναφορικά με τους τρόπους καταπολέμησης των κουνουπιών. «Μας γνωρίζετε, είμαστε καθημερινά κοντά σας, σας ακούμε όταν μας ενημερώνετε για εστίες κουνουπιών και σπεύσουμε άμεσα», σημείωσε ο κ. Μουρελάτος δείχνοντας και σε χαρακτηριστικούς πίνακες και χάρτες πως μια περιοχή με αυξημένο πληθυσμό κουνουπιών τα καταπολεμούν. Σημείωσε πως έχουν πάει ήδη σε 4 οικισμούς της Βουπρασίας και έχουν προβεί σε ψεκασμούς σπίτι-σπίτι.
Παράλληλα τα στελέχη της εταιρείας είχαν τοποθετήσει στην αίθουσα της εκδήλωσης χάρτες και τα ειδικά σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούν και ξεναγούσαν το κοινό. Αναλύοντας παράλληλα τις μεθόδους που ακολουθούν και τις περιοχές που έχουν εντοπίσει με εστίες κουνουπιών.
Εξάλλου από την πλευρά της η ιατρός Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ Σοφία Συμεωνίδου έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, αλλά και το πώς να μην προκαλούμε την εμφάνισή τους. «Είναι λάθος να ποτίζουμε το βράδυ, γιατί αμέσως προσελκύουμε κουνούπια, που μας «επιτίθενται» κυρίως τις βραδινές ώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις που υπέβαλε το κοινό. Ενώ ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της περιοχής που πήρε τον λόγο, υποστήριξε πως για πρώτη φορά ξεκίνησε η τουριστική σαιζόν χωρίς κουνούπια.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τρύφωνας Φωτόπουλος και Γιώργος Κανέλλης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαϊας και Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Σπύρος Τραχάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Δυνατή» Νίκος Οικονομόπουλος.
Οδικός άξονας Κ. Αχαϊα-Άραξος-Λάππα
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι παριστάμενοι την «καλή είδηση», όπως την χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, που ανακοίνωσε στην εκδήλωση για την αναβάθμιση και συντήρηση του οδικού άξονα Κάτω Αχαϊας- Αεροδρομίου Αράξου-Λάππα, προϋπολογισμού 6.350.000 €.
«Είναι ένα έργο πνοής και ανάπτυξης για την περιοχή με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα έργο που θα ενισχύσει σημαντικά και τον τουρισμό μας, αλλά θα αρθεί και η επικινδυνότητα του δρόμου» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...