Καταποντίστηκε η Μέρκελ στις τοπικές εκλογές της Πομερανίας

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ»                                                                            

Ταπεινωτική ήττα και μάλιστα εντός έδρας υπέστη η Άνγκελα Μέρκελ, που κανταποντίστηκε στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο  του Μεκλεμβρούργου- Δυτικής Πομερανίας με το κόμμα της να έρχεται μόλις τρίτο και καταϊδρωμένο.

Η δημοσκοπική κατρακύλα της γερμανίδας καγκελάριου επιβεβαιώθηκε πλήρως με αυτή την «σφαλιάρα» στην ίδια την εκλογική της περιφέρεια, μόλις ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Πρώτη δύναμη στις κάλπες αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 30,5% – σύμφωνα με τα exit polls- έχοντας υποχωρήσει ωστόσο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις κάλπες του 2011 όταν είχε εξασφαλίσει 35,6%.

Αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης ήταν η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ήρθε δεύτερη με 21%, εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) με ποσοστό μόλις 19% από 23% που είχε συγκεντρώσει πριν από 5 χρόνια.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας ήταν ένα ακόμη ηχηρό χαστούκι στην Μέρκελ, που πληρώνει το τίμημα για τη σκληρή λιτότητα και τους εκβιασμούς προς όλη την Ευρώπη αλλά και για τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς της στο ζήτημα του προσφυγικού.

Συνολικά όλα τα κόμμα υποχώρησαν με εξαίρεση την AfD που κάνει μάλιστα θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη της συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου -όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με εταίρους το CDU από το 2006.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό στο συγκεκριμένο κρατίδιο, στο οποίο εκλέγεται η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Αριστερά συγκεντρώνει 12,5% βλέποντας επίσης μειωμένα τα ποσοστά της από 18,4% στις προηγούμενες κάλπες. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 5% από 8,7% το 2011.

Η ψηφοφορία στο γερμανικό κρατίδιο είχε λάβει χαρακτήρα κρίσιμης δοκιμασίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το ερχόμενο έτος.

Πριν στηθούν οι κάλπες, όλα τα κόμματα είχαν αποκλείσει κάθε πιθανότητα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας με το ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική AfD. Ωστόσο, η ισχυρή παρουσία του κόμματος στις κάλπες του βορειοανατολικού κρατιδίου έρχεται να αποδυναμώσει κι άλλο την ασθμαίνουσα Άνγκελα Μέρκελ πριν την αναμέτρηση του 2017.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ […] και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ» δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Η αρχή του τέλους για την Μέρκελ»

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας.

Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα». Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άγγελα Μέρκελ», γράφει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση.

H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα».

Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει «πικρή γεύση» καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά ,τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD – με έναν επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστικός σαν τους ποπ τραγουδιστές στη Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός».

«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής», εκτιμά η FAZ.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...