“Κεφαλαιώδους σημασίας η κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου”

“Κεφαλαιώδους σημασίας η κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου”

τσιπρας

Η συνέχιση της κοινής στρατηγικής, που αναπτύσσεται σε επίπεδο τριμερών συνεργασιών, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε εμβάθυνση της κοινής στρατηγικής Κύπρου-Ελλάδας, για ανάδειξη των δύο χωρών ως  ευρωπαϊκών πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, στοχεύει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έγιναν σε Κύπριους δημοσιογράφους που συμμετείχαν σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες. 

Προσθέτοντας πως «αυτό είναι κάτι, το οποίο το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό με αυτή τη στρατηγική μας των τριμερών συνεργασιών όλο το προηγούμενο διάστημα. Τις τριμερείς με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Ιορδανία πρόσφατα».

Υπέδειξε, πως «όλο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα να εμβαθύνουμε σε αυτήν την κοινή στρατηγική».

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος αποτελεί πρότυπο για την ελληνική κυβέρνηση λόγω της ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας και της γρηγορότερης εξόδου από το μνημόνιο που είχε συναφθεί με τους διεθνείς πιστωτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στην οικονομία οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου είναι δυο διαφορετικές.

Όπως, είπε «θεωρώ ότι η Κύπρος αποτελεί ένα πρότυπο για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ένα πρότυπο για την Κύπρο. Συνεργαζόμαστε, βρισκόμαστε σε κοινή διάθεση σε πάρα πολλά ζητήματα».

Την ίδια ώρα, σημειώνει, θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής προς τον Νίκο Αναστασιάδη, παρά τις διαφορετικές τους ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Όπως, τόνισε, ο κ. Τσίπρας, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του δεν είχαν εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία, στα εσωτερικά της Κύπρου και στην ετυμηγορία του κυπριακού λαού.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «έχω μια εξαιρετική συνεργασία με τον Κύπριο πρόεδρο και πολύ φιλικές σχέσεις. Ήμουνα ο πρώτος ηγέτης Ευρωπαίος, που του τηλεφώνησα για να τον συγχαρώ. Για εμένα ως πρωθυπουργό και για την ελληνική κυβέρνηση γενικότερα δεν έχει σημασία ποιο κόμμα στηρίζει τον Πρόεδρο της Κύπρου».

Προσθέτοντας πως «σημασία έχει ο πρόεδρος της Κύπρου και η κυπριακή κυβέρνηση να βρίσκεται στη στενότερη δυνατή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την από κοινού αντιμετώπιση κρίσιμων στόχων και την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Νομίζω με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αυτό το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Παράλληλα, επισήμανε πως «η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων είναι εξαιρετικά στενή και ίσως από τις πιο αποδοτικές συνεργασίες, όλων των τελευταίων χρόνων. Αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι ιδεολογικές μας πεποιθήσεις σε πολλά διαφέρουνε, έχουμε μια εξαιρετική σχέση».

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει καθοριστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, δεδομένου ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται στην Αθήνα και στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι κάτι, που πρέπει να ρωτήσετε τον Νίκο».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε πως η Αθήνα θα βρίσκεται στο πλευρό της Λευκωσίας. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε «ήτανε κοινή θέση και στάση η επιδίωξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και τώρα βεβαίως, η επανέναρξη και των διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση αυτή, ήτανε κοινή και παραμένει κοινή».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/321063-Stochos-e-embathynse-tes-koines-strategikes-Kyproy-kai-Ella ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...