Κλείδωσε» η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ!

Κλείδωσε» η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ!

« Στην πρώτη συνάντηση κυβέρνηση – κουαρτέτου, έγινε η αξιολόγηση των ελληνικών στοιχείων για πληρωμές ύψους 1,5 δις ευρώ από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο και με το «πράσινο φως» των θεσμών, τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη αναμένεται να αποδεσμευτούν τα χρήματα.

 Με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους Σύμφωνα με τον ίδιο,  «πήγε καλά, είναι σε καλό κλίμα η συζήτηση. Συζητήθηκε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017. Συμφωνούν όλοι ότι θα είμαστε σημαντικά πάνω από τον στόχο. Συζητήθηκε η πρόβλεψη του 2018, που επίσης πήγε πολύ καλά, και θα συνεχιστεί η συζήτηση την Πέμπτη. Τελείωσε και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου».

 

Απαντώντας σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ο αξιωματούχος τόνισε ότι η «καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων είναι πάνω από το στόχο που είχε θέσει ο ESM». Τα οποία αντιστοιχούν  1,5 δις ευρώ, Απρίλιο με Σεπτέμβριο. «Εάν θέλετε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, το τρίμηνο δηλαδή, η μεταβολή είναι περίπου 1,25 δις ευρώ».

 

Αναφερόμενος συγκεκριμένα σε «μεγάλη προσπάθεια  πολλών φορέων και ειδικά της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, εκεί, δηλαδή, που ήταν και οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες» τόνισε ότι  «το καλοκαίρι του 2016 εκκαθαρίσαμε 1,5 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα σε τρεις μήνες. Αυτή τη φορά εκκαθαρίσαμε 1,25 δις ευρώ σε 2,5 μήνες. Ο ρυθμός, δηλαδή, είναι ο ίδιος: περίπου 500 εκ. ευρώ το μήνα. Αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων γι’ αυτό και βάλαμε στόχο το τέλος Οκτωβρίου του 2017».

 

Σχετικά με το πότε θα πληρωθεί η δόση είπε ότι «πήγαμε καλά και περιμένουμε μετά το EWG και το ESM, την Πέμπτη να εγκριθεί η καταβολή της υποδόσης των υπολοίπων 800 εκ. ευρώ. Είναι τυπικό».

 

Ειδικά για το αποτέλεσμα του 2017, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι

«η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περεταίρω δαπάνης της τάξης των 800 εκ ευρώ. Αυτό γράφει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ.  των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%».

 

Το 800 εκατ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά

 

Εκτός από την πληρωμή, των 1,5 δις ευρώ, και τα 800 εκατ.  ευρώ της β’ υποδόσης αναμένεται να πέσουν πίσω στην αγορά, καθώς σε αυτά θα προστεθούν άλλα 400 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους, και το σύνολο 1,2 δις ευρώ θα κατευθύνουν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτές οι πληρωμές θα γίνουν έως το τέλος του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η εκταμίευση προφανώς θα γίνει αρχές Νοεμβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Υπολογίστε, αντίστοιχα, για να μην έχουμε τα ίδια, 2,5 μήνες. Το δεύτερο, δηλαδή, μισό του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή, θα έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες κατά 1,2 δισ. ευρώ, κατ’ ελάχιστο».

 

Ακόμα μία δόση 700 εκ. ευρώ τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τον ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, έως τότε θα έχει  «κλείσει η αξιολόγηση, με βάση το πλάνο, οπότε η δόση που θα συνοδεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και ληξιπρόθεσμες και cash buffer».

 

Επιφυλακτικοί οι θεσμοί για το 2018

 

Απαντώντας σχετικά με την απόκλιση που εκτιμούν οι θεσμοί για το 2018 και αν αυτό δημιούργησε προβλήματα, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση.  Αντίθετα, «εγινε συζήτηση για την πρόβλεψη του 2018. Πήγε πάρα πολύ καλά, θα συνεχιστεί η συζήτηση και πιστεύω ότι θα κλείσει πριν το τέλος της εβδομάδας. Προφανώς ο προϋπολογισμός του 2018 θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου. Άρα ακόμα κι αν η συζήτηση δεν ολοκληρωθεί θα υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για ανανέωση των δεδομένων».

 

Κοινωνικό μέρισμα 800 εκατ. ευρώ

 

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τα έσοδα θα υπεραποδόσουν το 2017, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικό πλεόνασμα. Όπως είπαν μετά την συνάντηση από το οικονομικό Επιτελείο,  «είναι κοινή εκτίμηση ότι θα υπάρξει υπέρβαση. Και η υπέρβαση θα είναι μεγάλη». Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προυπολογισμού 2018, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% δηλαδή περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα βγει και το μέρισμα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το μέρισμα δεν συζητήθηκε. Αυτό που συζητήθηκε ήταν το μέγεθος του αποτελέσματος και «είναι κοινή η εκτίμηση ότι υπάρχει υπέρβαση».

 

Σήμερα Εξωδικαστικός ,ΔΕΗ  και Ανάπτυξη

Παρέλαση υπουργών περιλαμβάνει το σημερινό  πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.  Στις 09:30 θα ανοίξει ο φάκελος της Ενέργειας όπου απέναντι των θεσμών θα καθίσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Αμέσως μετά, στις 11:00 στο τραπέζι θα πέσει η ανάπτυξη, τα εργαλεία χρηματοδοτησης και η  Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπου είναι θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και στο Χίλτον θα πάει ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στις 12:00 το μεσημέρι, θα ανοίξει το δύσκολο κεφάλαιο του εξωδικαστικού και των υπόλοιπων  χρηματοπιστωτικών θεμάτων  όπου υπάρχει συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Απέναντι από το κουαρτέτο, θα καθίσουν οι υπουργοί Δημήτρης  Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σταύρος Κοντονής και Έφη Αχτσιόγλου.

Η τελευταία συνάντηση της ημέρας, θα πραγματοποιηθεί στις 14:30, και θα περιλαμβάνει  επισκόπηση του  προγράμματος με τους θεσμούς και τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Έφη Αχτσιόγλο​​υ, Δημήτρης Λιάκος.

Προς λύση ο «γρίφος» του εξωδικαστικού

Αν και η σημαντική πρόοδος αναμένεται να ξεκινήσει από την σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου, τα κριτήρια για την υπαγωγή τω επιχειρήσεων που οφείλουν από 20 – 50.000 ευρώ στην αυτοματοποιημένη διαδικασία συζητήθηκε ήδη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εχθές.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές, συμφώνησαν ότι η πρόταση στην οποία είχαν καταλήξει πριν περίπου ένα μήνα, είναι η καλύτερη. Δηλαδή, για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος θα πρέπει να έχει θετικά EBITDA το δημοσιονομικό έτος πριν από την αίτηση ή θετικά EBITDA τα δύο δημοσιονομικά έτη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πριν από την αίτηση.

Επίσης συμφωνία υπάρχει και στο ότι η αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα δέχεται οφειλέτες με ακίνητη περιουσία κατά 25 φορές μεγαλύτερη από το υπό αναδιάρθρωση χρέους. Εκεί θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/306681-Kleidose-e-ektamieyse-ton-800-ekat-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...