Κλείνει ο φάκελος με τα 13 προαπαιτούμενα

Κλείνει ο φάκελος με τα 13 προαπαιτούμενα

Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές για τα  «κόκκινα» δάνεια

Μόνο τα κόκκινα δάνεια απομένουν για να κλείσει ο φάκελος των 13 προαπαιτούμενων. Κυβέρνηση και δανειστές μετά τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και στο μεγάλο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων.

Το διαπραγματευτικό θρίλερ, συνεχίζεται και σήμερα στο Χίλτον, όπου οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης συναντώνται με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών. Η σημερινή συνάντηση, που ξεκίνησε από το πρωί στις 11:30, διακόπηκε στις μία το μεσημέρικαι θα συνεχιστούν  μετά τις 16:30, για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα τεχνικά κλιμάκια να επεξεργαστούν τα δεδομένα της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει το κλείσιμο σήμερα, του μεγάλου φακέλου των προαπαιτούμενων ώστε να κατατεθεί το ανάλογο νομοσχέδιο στην βουλή αύριο και να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Αν τηρηθεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στις 21:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Το μοντέλο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μοιάζει με το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης  καθώς αυτό είναι το μοντέλο βάση πάνω στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα δάνεια θα πάρουν την σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες προτείνουν να απαγορευτεί η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ως ενέχυρο πρώτη κατοικία και να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να πωλούν ελεύθερα τα υπόλοιπα δάνεια.

Μέσα στη ρύθμιση αναμένεται να υπάρχει η προστασία πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στο νομο Κατσέλη και θα ισχύει ακόμα και στα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγυηθεί με ακίνητα.

Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει την ένταξη στο σχέδιο των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, (αφήνοντας πίσω στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) που είναι και το μεγάλο κομμάτι της πίτας των «κόκκινων» δανείων. Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι το  40% (περίπου 40 δισ.) από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...