Κλείσιμο αξιολόγησης εντός 2017 βλέπουν οι Βρυξέλλες!

Κλείσιμο αξιολόγησης εντός 2017 βλέπουν οι Βρυξέλλες!

«Πράσινο φως» για το μέρισμα, λόγω Υπερπλεονάσματος!

 

«Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης πριν από το τέλος του χρόνου, εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση του Τύπου εν όψει του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου. Παράλληλα με την ενημέρωση σχετικά με την ατζέντα του συμβουλίου, ο ίδιος τόνισε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της αποστολής στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι  «Οι εισηγήσεις είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό» υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν, δεδομένου ότι από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που απομένουν στο πρόγραμμα τα 95 πρέπει να εκπληρωθούν σε αυτήν την αξιολόγηση.

Απαντώντας για το αν υπάρχουν τα περιθώρια συμφωνίας πριν από το  Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου τόνισε  ότι αν και είναι νωρίς ακόμα για να πει κανείς, «τεχνικά» είναι εφικτό.  Ο ίδιος  αξιωματούχος δήλωσε ότι «είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί SLA πριν το τέλος του έτους στη βάση της εφαρμογής ενός σημαντικού αριθμού προαπαιτουμένων. Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει αργότερα καθώς η εφαρμογή κάποιων προαπαιτούμενων έχει συχνά νομικές ή διοικητικές δυσκολίες».

 

Εντός συνόρων υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων και στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν αποκλείουν και μία νέα έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα. Αν και πριν το τέλος της αξιολόγησης, θεωρείται δύσκολο η έκδοση ομολόγου για αναζήτηση ρευστότητας, το πιθανότερο είναι προς το παρόν να υπάρξει μία ανταλλαγή ομολόγων παλαιού χρέους, με νέους τίτλους καλύτερων όρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που  ρωτήθηκε για το θέμα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

 

Πρώτα, έχει σειρά να πάνε καλά τα έσοδα, ώστε να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και θεσμών για υπερπλεόνασμα ύψους  1,2 δις ευρώ που αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε και να βγει μέρισμα και να  καλυφθεί η απαίτηση των θεσμών, μέρος να δοθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πληροφορίες, θέλουν από τα 1,2 δις τα  800 εκατ. ευρώ να δοθούν ως μέρισμα και τα 400 εκατ. να καλύψουν τις ανάγκες για επιστροφές φόρων και αναπτυξιακές δράσεις. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, θέλει το μέρισμα να δοθεί σε πάνω από 800.000 πολίτες, αλλά σε αντίθεση με το 2016, να δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.  Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται, ότι το πλεόνασμα θα μοιραστεί εκεί που υπάρχει ανάγκη, σε αντίθεση με πέρσι, που σε πολλές περιπτώσεις, το έλαβαν συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, ο μέσος όρος για το επίδομα που θα πάρει ο κάθε πολίτης φτάνει κοντά στα 1.000 ευρώ.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307728-Kleisimo-axiologeses-entos-2017-blepoyn-oi-Bryxelles ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...