Κομισιόν: Μείωση ανεργίας, επίτευξη στόχων και ανάπτυξη 1,9% το 2018

Κομισιόν: Μείωση ανεργίας, επίτευξη στόχων και ανάπτυξη 1,9% το 2018

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος , επιβεβαίοσε σήμερα η Κομισιόν, κατά την ανακοίνωση των Εαρινών προβλέψεών της για την πορεία της Οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη διετία, με εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων αλλά και των αντίμετρων. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αυξηθούν τα βάρη της ελληνικής κοινωνίας, καθώς θα υπάρχει ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση.

Στο πεδίο της ανάπτυξης, αναφέρεται ότι θα συνεχιστεί με υψηλούς ρυθμούς την επόμενη διετία, αλλά όχι με την ταχύτητα που είχε προβλέψει τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 θα επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξης του 1,9%, ρυθμός, που θα αυξηθεί στο 2,3% το 2019.

Στις εκτιμήσεις της, η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει συνηπολογίσει τόσο τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, όπως ο νέος υπολογισμός των συντάξεων, αλλά και τα αντίμετρα που έχουν στόχο να αντισταθμίσουν το βάρος στην Οικονομία.

Παρά το θετικό κλίμα των εκτιμήσεων, στις Βρυξέλλες, βλέπουν και κινδύνους, όπως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με «συγκεκριμένες παρελθούσες μεταρρυθμίσεις των αποδοχών» και την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Η Ευρώπη θέλει ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, με τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24 Μαίου και μία συνολική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Για να επιτευχθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, εντός συνόρων γίνεται αγώνας δρόμου στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, με εμπλεκόμενα στη διαδικασία κυβερνητικά στελέχη, να ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για την επίτευξη των στόχων.

Τσακαλώτος: Υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα 21 Ιουνίου

Υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. Σύμφωνα με τον υπουργό, όσο πιο γρήγορα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο καλύτερα, ενώ στη συνέχεια, προσέθεσε ότι ελπίζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Για το κρίσιμο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε ότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες καθώς, μεταξύ άλλων, «ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι νέος». Τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη αποδώσει πολύ, καθώς είναι σημαντικό ότι μετέτρεψαν κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά και μάλιστα χαμηλά.

Σειρά έχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τον ίδιο να λέει ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των δανείων που πήραμε από την Ευρώπη. Υπάρχει και ο «γαλλικός μηχανισμός», που προβλέπει ότι η επιμήκυνση θα μεγαλώνει, αν δεν υπάρχει καλή ανάπτυξη. Η διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό τον μηχανισμό οι Γερμανοί τον θέλουν υπό όρους. Εμείς και όλοι οι άλλοι εκτιμούμε ότι αυτό είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας Γερμανός υπουργός Οικονομιών.

Από την άλλη πλευρά είναι το ΔΝΤ που λέει ότι αν μπουν όροι, δεν θα το λάβει υπόψη. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που θα πάρουμε στο χρέος θα μετατρέψει τη χώρα από μια υπερχρεωμένη χώρα που είναι μόνη της, σε μια χώρα σαν την Ιταλία, την Πορτογαλία, σημείωσε.

Αν και το ΔΝΤ παραμένει η δυνατότερη φωνή υπέρ της ανάγκης για σημαντική μείωση στο ελληνικό χρέος, ο υπουργός εκτίμησε ότι ο συσχετισμός ισχύος έχει γύρει προς την πλευρά των Ευρωπαίων.

Σχετικά με τον αριθμό των αξιολογήσεων, της ελληνικής Οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ένα ζήτημα το οποίο έχει συζητηθεί πολύ, είπε ότι εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, να μην καταστροφολογούμε, ούτε να ωραιοποιούμε. «Εχω πει και το έχω ακούσει και από τον Αλέξη ότι δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, γίνεται τρομερή διαστρέβλωση, όταν λέω τέσσερις «επισκέψεις» και αυτοί λένε τέσσερις «αξιολογήσεις». Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα». Η διαφορά είναι ότι στο πρόγραμμα υπάρχει επιτήρηση «στόχων και μέσων». Μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε τον στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα, πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μοσκοβισί: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί

Η μείωση της ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 ήταν που έκανε την Κομισιόν να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, παρά την μείωση, η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί με πιο δυναμικό τρόπο στο πλαίσιο και της του μνημονίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2018 από 2,5% στις προηγούμενες, χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν. «Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο που είχε η ανάπτυξη μόλις 0,1% της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2017». Παρά την αναπροσαρμογή των στοιχείων, τόνισε ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν με «δυναμικό τρόπο» και θα υποστηριχθούν περαιτέρω από βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ίδιος, έστειλε θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι «σε σωστή τροχιά» για την ολοκλήρωσή του στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. «Οι παράμετροι είναι γνωστές» σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία εξαρτάται από τις «προσπάθειες» των ελληνικών αρχών, στη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία είπε ότι έχει «καλή και ισχυρή βάση» αλλά «πάντα μπορεί να βελτιωθεί», καθώς και στο σχεδιασμό του «κατάλληλου» μηχανισμού για την επόμενη μέρα.

 

Υπ. Οικονομικών: Αναμενόμενη η μεταβολή στην πρόβλεψη για την Ανάπτυξη

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν, την πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη της τάξης του 1,9%, πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Από την οδό Νίκης, επισημαίνουν ότι η εκτιμήσεις της Ευρώπης, ακολουθούν την προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης στο τέλος του 2017 και την χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση. Το οικονομικό επιτελείο, εστιάζει στην επιβεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τις Εαρινές προβλέψεις θα φτάσει το επιθυμητό 3,5% με τρόπο που δεν απαιτούνται νέα μέτρα, καταρίπτωντας έτσι τα σενάρια για παράταση της λιτότητας και μετά το τέλος του μνημονίου, στις 21 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων από τις Βρυξέλλες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τόνισαν ότι “σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ε.Ε ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2018 διαμορφώνεται στο 1,9% του ΑΕΠ, γεγονός αναμενόμενο λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω του ρυθμού μεγέθυνσης για το Δ’ τρίμηνο του 2017 αλλά και του χαμηλότερου ρυθμού ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017”.

Στα στοιχεία, που ξεχωρίζουν, από την Ευρωπαϊκή έκθεση τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Για το 2018 η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ .

  • Για το 2019 προβλέπεται επίσης η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5 %) με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, πράγμα το οποίο βάζει τέλος στα σενάρια που θέλουν παράταση της λιτότητας για το 2019 και 2020.

  • Τέλος, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα (από 21,5% στο 20,1 %) το 2018 και θα πέσει στο 18,4%  το 2019, για πρώτη φορά μετά το 2011.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/330618-Komision-Meiose-anergias-epiteyxe-stochon-kai-anaptyxe-1-9-to-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...