Κοντονής: Απόλυτα συνταγματική η διάταξη για τον Διαμεσολαβητή

Κοντονής: Απόλυτα συνταγματική η διάταξη για τον Διαμεσολαβητή

Η διάταξη για τον Διαμεσολαβητή είναι απόλυτα συνταγματική και απόλυτα συμβατή με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απορρίπτοντας τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, ενώ παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα .

Μιλώντας στη Βουλή και απευθυνόμενος στην Ενώση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει απόφαση ούτε εντός, ούτε εκτός δίκης, αλλά συντονίζει την διαδικασία διαμεσολάβησης».

«Πού είδαν οι κύριοι δικαστές ότι εισάγει ρόλο οιωνεί δικαστή στον Διαμεσολαβητή. Να τα πει αυτά κάποιος που δεν έχει τη στοιχειώδη νομική παιδεία το καταλαβαίνω, όχι όμως από δικαστές, όταν από τον ίδιο το νόμο ο Διαμεσολαβητής έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και δεν εκδίδει απόφαση», συνέχισε.
Όπως πρόσθεσε, η διαδικασία του εξώδικου πρακτικού υπάρχει στο νομικό κώδικα εδώ και 17 χρόνια, ενώ αντέκρουσε και το επιχείρημα των δικαστών ότι η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαδικασία συνιστά μη επιτρεπτό στοιχείο.
«Θα περίμενε κανείς η δήλωση των δικαστών να είναι όχι μόνο θετική, αλλά να επιδιώξουν με σθένος να αναγνωρίσουν ότι είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική η διαδικασία, όπως κατέληξαν ομόφωνα οι δικαστές μαζί με τους δικηγόρους που συμμετείχαν στην διαβούλευση του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε:
«Οι συγκεκριμένοι κύριοι αναφέρουν ότι την αντισυνταγματικότητα την εντοπίζουν στον αποκλεισμό του πολίτη στο δικαστικό σύστημα. Εσείς διαπιστώνετε από το νόμο ότι δεν μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη; Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι αν μέσα στις πρώτες δύο ώρες διαφωνήσει με τον αντίδικο μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια».

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/317127-Kontones-Apolyta-syntagmatike-e-diataxe-gia-ton-Diamesolabete ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...