Κουνούπια: Εφιαλτική η κατάσταση φέτος λόγω των βροχοπτώσεων

Κουνούπια: Εφιαλτική η κατάσταση φέτος λόγω των βροχοπτώσεων
Ο άστατος καιρός από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, ανησύχησε τους επιστήμονες για την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά μέχρι στιγμής, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κέντρα Αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ , οι μετρήσεις που γίνονται καθημερινά σε ζώα-δείκτες δείχνουν πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ σε όλη τη χώρα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα.

Τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού του Δυτ. Νείλου είναι φέτος στο 2,5% έναντι του 10% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του Κέντρου Αναφοράς της Κεντρικής Μακεδονίας. Το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία στους επιστήμονες, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή καθώς τα παιχνίδια του καιρού μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα έντονο φέτος σε όλη τη χώρα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της υγρασίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μακεδονίας, ενώ ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η κατάσταση με τα κουνούπια είναι αφόρητη.
Οι περιφέρειες συνεχίζουν τους ψεκασμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με το περυσινό καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αναχαίτιση του ιού του Δυτ. Νείλου.

Το 2013 είχαν καταγραφεί 86 κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου, εκ των οποίων τα 11 ήταν θανατηφόρα. Η χειρότερη χρονιά για τη χώρα μας σε ότι αφορά την επίπτωση του ιού του Δυτ. Νείλου ήταν το 2010 όταν μολύνθηκαν 262 άτομα από τα οποία τα 35 έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...