Κουρουμπλής: Δεν υπήρξε καθυστερημένη κινητοποίηση

Κουρουμπλής: Δεν υπήρξε καθυστερημένη κινητοποίηση

Την εκτίμηση ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο ότι το φορτίο ήταν μαζούτ, που τείνει να βυθίζεται και να μεταφέρεται από θαλάσσια ρεύματα.

Μάλιστα ο  κ. Κουρουμπλής εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη: «Είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τι εννοούσε. Στη δική τους εκδοχή σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο, παρεμβαίνουν τα σωστικά μέσα, πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Όταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 6:14 υπάρχει το email που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 9.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10 ξεκινά η άντληση. Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Τον καλώ να έρθει να δει τη γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο, να καθαριστούν οι ακτές από την πίσσα, όπως επίσης και τα βράχια να καθαριστούν χωρίς χημικά. Ακούω το “πόσο χρόνο χρειάζονται, αυτά τα πράγματα για να γίνουν” και σας λέω ότι όταν τελειώσουν οι 30 μέρες που εμείς λέμε ότι θα έχει τελειώσει, να δούμε τι θα έχει μείνει πίσω».

«Είπα, το εννοώ και το πιστεύω, ότι όλοι οι υπουργοί, οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού και για μένα προσωπικά είναι μια στάση που ξεκινάει από την ανατροπή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, όπου ο βασιλιάς δεν επέτρεπε στον πρωθυπουργό να βάλει τους υπουργούς που ήθελε. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε αυτή τη δέσμευση προς τον πρωθυπουργό» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, ενώ υποστήριξε ότι σε 25-30 μέρες υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των ακτών της Αττικής. «Στόχος είναι να αντληθεί το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος, να καθαρίσουμε τις ακτές και τα βράχια. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά καλή εξέλιξη. Μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση. Οι επιθεωρητές  δεν βρήκαν ψόφια πουλιά. Δεν διαπιστώνεται μαζική καταστροφή σε πτηνά και ψάρια», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Καλέσαμε δημάρχους και βουλευτές της περιοχής. Είμαστε σε ανοιχτή επαφή με όσους έχουν να μας πουν τι να κάνουμε», πρόσθεσε ο κ.Κουρουμπλής

Στο ίδιος μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος τόνισε πως μέσα σε 3,5 ώρες είχε γίνει η ανάθεση και ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ήταν αντίστοιχος του γεγονότος.

«Πρωί Δευτέρας χαρακτήρισα την κατάσταση ιδιάζουσα και την ίδια μέρα, ταυτόχρονα με την διαδικασία σφράγισης του δεξαμενόπλοιου, στήνονταν τα φράγματα απορρύπανσης,  ενώ επιθεωρητές περιβάλλοντος ήταν στη Σαλαμίνα», πρόσθεσε.

Υπήρξε επικοινωνία με το Πράσινο Ταμείο (ΕΕ) για έγκριση δαπανών, αλλά το κόστος της επιχείρησης θα το πληρώσει ο υπεύθυνος της διαρροής, κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

“Η αντίδραση του υπουργείου και του λιμενικού ήταν άμεση” ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Σαντορινίος, υφυπουργός Ναυτιλίας. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/301175-Koyroymples-Den-yperxe-kathysteremene-kinetopoiese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...