Κρίση στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας – Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού – Κατρακυλά το ευρώ

Κρίση στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας – Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού – Κατρακυλά το ευρώ

Η εμβάθυνση της πολιτικής και συνταγματικής κρίστης στην Ιταλία προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού της
Εκτοξεύθηκε σήμερα το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, λόγω της κλιμακούμενης πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα. Οι επιπτώσεις της κρίσης στη γειτονική χώρα συμπαρέσυραν σήμερα και το ευρώ κάτω και από τα 1,16 δολάρια.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έθεσε χθες τη χώρα σε τροχιά νέων εκλογών, ορίζοντας τον πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι ως μεταβατικό πρωθυπουργό. Του έδωσε εντολή να προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές και να ψηφίσει τον επόμενο προϋπολογισμό. Οι ανησυχίες ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα αντισυστημικά ιταλικά κόμματα κλόνισαν τους διεθνείς επενδυτές. Αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων να αυξάνονται περίπου 91 μονάδες βάσης (0,91 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 1,81% στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2013.

«Ενα πρωινό με δάκρυα και αίμα” γράφει η Corriere della Sera
Το ευρώ σήμερα κάτω από τα 1,16 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από 6,5 μήνες, υποχωρώντας 0,3% στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης υποχώρησε αντίστοιχα στα 1,1528 ελβετικά φράγκα.

Οι ευρωσκεπτικιστές φουλάρουν για νέες εκλογές

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για την ανάληψη της εξουσίας και έχουν μετακινηθεί σε κατάσταση προεκλογικής εκστρατείας. Τα Πέντε Αστέρια κάλεσαν, επίσης, σε διαμαρτυρίες στους δρόμους κατά της απόρριψης από τον Πρόεδρο της χώρας του εκλεκτού τους, Πάολο Σαβόνα, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο 81 ετών Σαβόνα είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Ολοταχώς για ΔΝΤ και Μνημόνιο

«Η εντυπωσιακή άνοδος των αποδόσεων των διετών τίτλων στην Ιταλία σήμερα το πρωί αντανακλά τους φόβους διάσπασης ή αλλαγής νομίσματος”, δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της ING. “Οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την Ιταλία και περιμένουμε τώρα να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πει κάτι για να ηρεμήσει τις αγορές”, πρόσθεσε. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ προσέφερε ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, αν και οι κινήσεις στις ιταλικές αγορές τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι πιθανόν να έχει χάσει την ισχύ του.

Ρεκόρ πενταετίας στο κόστος δανεισμού – Ευρώ ή … Λιρέτα;

Με τις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων να κάνουν άλμα 20 μονάδων βάσης στο 2,88%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, η διαφορά τους από εκείνες των αντίστοιχων γερμανικών έφθασε τις 264 ΜΒ, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. “Όλα καθοδηγούνται από τις προθεσμιακές τιμές των ιταλικών ομολόγων. Οι πωλήσεις τους συνδέονται με τις ανησυχίες ότι οι επερχόμενες γενικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το ευρώ”, δήλωσε χρηματιστής στο Μιλάνο. Ένας άλλος χρηματιστής είπε ότι η κίνηση καθοδηγείτο από τις αυξανόμενες ανησυχίες πως η Λέγκα μπορεί να ενισχύσει τη δύναμή της στις νέες εκλογές. Το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίοδο πενταετίας αυξήθηκε στις 225 μονάδες βάσης, που είναι υψηλό 4,5 ετών, καταγράφοντας άνοδο 49 ΜΒ μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Η Ιταλία και στο βάθος η Ισπανία

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ισπανία ενίσχυσε σήμερα τη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν για λίγο στο χαμηλό επίπεδο για το 2018 του 0,30%. Το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, το οποίο αυξήθηκε επίσης λόγω πολιτικών ανησυχιών στη Μαδρίτη, έφθασε στις 122 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου επταμήνου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει ψήφο μομφής την Παρασκευή, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων ανθρώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/333255-Krise-sten-Eyrope-logo-Italias-Anebainei-to-kostos-daneismoy-Katrakyla-to-eyro ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...