Κρίσιμες διαφορές

Κρίσιμες διαφορές

Μίµης Ανδρουλάκης

 

Στο πρώτο του βιβλίο, το «ΜΕΤΑ», ο Μίµης Ανδρουλάκης, χρησιμοποίησε ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα, για να απαντήσει στο ερώτημα, που και τότε (1992) ετίθετο, για το αν υφίστανται, πλέον, διαφορές μεταξύ των κομμάτων.

Όπως και στο ποδόσφαιρο, εξηγούσε το παλιό στέλεχος της Αριστεράς, όλη η ουσία ενός παιχνιδιού, βρίσκεται στα λίγα λεπτά που η µπάλα βρίσκεται στη μικρή περιοχή, έτσι και στην πολιτική, το ουσιώδες εντοπίζεται στη, μικρή αριθμητικά, πλην κρίσιμη μάζα διαφορών. Μεταφέροντας το ανωτέρω παράδειγμα, στο σήμερα, θα λέγαμε ότι αυτή η κρίσιμη μάζα διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, αλλά και ιδεολογικών καταβολών, μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναδείχθηκε επαρκώς, μετά και τη διήμερη παρουσία του επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης. Επισημαίνουμε ενδεικτικά, την πρόταση για το Ασφαλιστικό, µε την εισαγωγή του ιδιωτικού πυλώνα Ασφάλισης, την αναγνώριση του «πρωτείου» του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και σε πεδία, όπως οι αστικές συγκοινωνίες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, την παραγνώριση των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων, που παροξύνθηκαν την περίοδο της κρίσης, τη διαφορετική αντίληψη, για τη ρύθμιση (ή µη) των εργασιακών σχέσεων.

Όμως και εκεί όπου, σε πρώτη ανάγνωση, διακρίνονται συγκλίσεις, μια βαθύτερη ματιά, αναδεικνύει σημεία πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, όπου στη συντηρητική παράταξη διατείνονται ότι υπερέχουν εξ ορισμού. Τα φαινόμενα, όμως, κάποιες φορές απατούν. Δείτε, επί παραδείγματι, την πρόταση για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ, στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου φαίνεται ότι δε συνεκτιμήθηκε ούτε καν, το ζήτημα της συμβατότητας µε το Σύνταγμα (βλέπε δηλώσεις Αλέξη Χαρίτση, Γιάννη Ραγκούση), αλλά και υποτιμήθηκαν αμιγώς πρακτικές παράμετροι, όπως ο εκ των προτέρων υπολογισμός, του συνολικού ύψους, του φόρου.

Γενικότερα, προκαλεί εντύπωση, η παραδοχή του προέδρου της Ν.Δ., ότι έχει κοστολογηθεί (χωρίς κι εδώ να αναφέρονται νούμερα), µόνο ένα μέρος των εξαγγελιών, ενώ για το υπόλοιπο, όπως «διευκρίνισε» και ο αρμόδιος τομεάρχης, ευελπιστεί ότι θα καλυφθεί από, εικαζόμενες, εξοικονομήσεις δαπανών, αυξημένα έσοδα ή το όφελος από τη συνολική ανάπτυξη, που προβλέπεται να φτάσει το 4%, τα επόμενα χρόνια! Κάτι τέτοια δεν έλεγε και ο κ. Σαµαράς, στο Ζάππειο;

Ενδεικτική επίσης είναι η αναφορά, σε ένα «σφιχτό» Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς όμως ανάλυση των λόγων αποτυχίας, προηγούμενων ανάλογων εγχειρημάτων και από κυβερνήσεις της ΝΔ.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/342653-Krisimes-diaphores ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...