Κρεσέντο διχασμού από το μάυρο μέτωπο

Κρεσέντο διχασμού από το μάυρο μέτωπο

Θυσιάζουν την πατρίδα, για χτυπήσουν την κυβέρνηση! Μία ανάσα πριν την επίτευξη συμφωνίας με τη γείτονα χώρα, υπόγεια συμφέροντα, το γνωστό «μαύρο μέτωπο» προχωρά σε ένα κρεσέντο εθνικού διχασμού. Προτιμά να υποσκάψει το εθνικό συμφέρον, για να κερδίσει πέντε «ψηφαλάκια».  Οι πατριδοκάπηλοι στήνουν σκηνικό έντασης με λαοσυνάξεις και μηνύσεις κατά υπουργών για… εσχάτη προδοσία για να τορπιλίσουν τη λύση του Σκοπιανού. Ευρώπη και ΝΑΤΟ, έχουν δώσει προτεραιότητα στην επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μία προσπάθεια να σφραγιστούν τα βαλκάνια, απέναντι σε έξωθεν απειλές και επιρροές.  Η κυβέρνηση θέλει μία λύση που να κλείνει, με ευνοϊκό για την Ελλάδα τρόπο, αυτή την «ανοιχτή πληγή» της εξωτερικής πολιτικής, όμως οι τακτικές της διαπλοκής δεν γνωρίζουν «πάτο». Έφτασαν στο σημείο, να καταθέσουν  μήνυση κατά του υπουργού Εξωτερικών, κατηγορώντας τον Νίκο Κοτζιά για «εσχάτη προδοσία», αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ!

Το μαύρο μέτωπο, αποτελούμενο από τα απομεινάρια του παλαιού συστήματος διαπλοκής, που οδήγησε τη χώρα στο μνημονιακό κολαστήριο, που θυσίασε τις περιουσίες των Ελλήνων και ολόκληρη την ελληνική Οικονομία, τώρα παίζει το τελευταίο του χαρτί. Σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του, δίνει μάχη επιβίωσης για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής από το 1992 και ύστερα. Οι πολιτικές δυνάμεις που άφησαν άλυτο το Σκοπιανό και με την απραξία τους βοήθησαν στην γιγάντωση του λεγόμενου «σλαβομακεδονικού» εθνικισμού, δεν αντέχουν στην ιδέα ότι η κυβέρνηση θα κλείσει μέσα σε λίγους μήνες διαπραγμάτευσης, αυτό που δεν μπορούσαν να κλείσουν τα τελευταία 26 χρόνια.

Δεδομένης της φύσης του θέματος, η μήνυση δεν θα έχει καμία ουσιαστική κατάληξη, όμως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, προχώρησε με τον πρόεδρο της, Γιώργο Τάτσιο, που κατέθεσε τη μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών. Ποιος όμως έσπρωξε τους Μακεδόνες σε αυτό ανούσιο δρόμο; Ποιος κερδίζει από τις στημένες εντάσεις και τις ακροδεξιές κορώνες, στις λαοσυνάξεις;  Ακόμα και η αντιπολίτευση έχει συμφωνήσει σε ένα κοινό βασικό πλαίσιο για την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος της ΠΓΔΜ. Όμως, τώρα που η λύση θα έρθει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το παλιό σάπιο σύστημα, έχει λυσσάξει και δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί ακόμα και ένα εθνικό ζήτημα για να παραπλανήσει και να κερδίσει ψήφους στον Βορρά.

 «Είμαστε εξοργισμένοι που ο κ. Κοτζιάς «χάρισε» το όνομά μας ως επικεφαλής μιας μειοδοτικής διαπραγματευτικής πολιτικής. Αισθανόμαστε προδομένοι για την επίσημη τοποθέτησή του ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει όνομα χωρίς τον όρο «Μακεδονία», αναφερόμενος στο κράτος των Σκοπίων».

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σε εθνικιστικούς τόνους, δηλώνει ότι «Εμείς οι γηγενείς αυτόχθονες ΑΛΗΘΙΝΟΙ Μακεδόνες αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να ζητήσουμε προστασία από την ανιστόρητη και μελλοντικά επισφαλή παράδοση του ονόματός μας στο γειτονικό κράτος των σλαβο-αλβανών». Οι επιδιώξεις και οι ιδέες του συντάκτη της ανακοίνωσης, φαίνονται ξεκάθαρα.

 

Με επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχριδών», ζητά να αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής ως «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», εγκαταλείποντας τον αυτοπροσδιορισμό Μακεδονική.

Την ίδια επιστολή συνυπογράφει και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, και ερμηνεύτηκε ως δείγμα συγκλήσεις απόψεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ωστόσο η διαρροή της είδησης, δημιούργησε αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των εθνικιστών, καθότι στο εκκλησιαστικό ζήτημα υπάρχει διαμάχη και με την Σερβική Εκκλησία.

Έτσι, ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εσωτερικές αντιδράσεις, μετά τη διαρροή ων πληροφοριών, λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής ονόματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον Real FM, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει σχετικό αίτημα των Σκοπιανών, το οποίο επεξεργάζεται τόσο η Ελληνική πλευρά, όσο και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Συγκεκριμένα, ο κος. Αμανατίδης δήλωσε, «Υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο μεριές για να λυθεί το ζήτημα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και με ευθύνη και υπάρχει και μια πολύ θετική εξέλιξη, η εκκλησιαστική πτυχή του θέματος, η οποία μπήκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό. Αυτή τη στιγμή, η εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος οδεύει προς την λύση.»

Επιπλέον η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου εξέδωσε ανακοινωθέν προς υπεράσπιση της αλήθειας, αναφέροντας ότι έχει συμβεί και αφορά την ίδια, περί του Σκοπιανού αιτήματος.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου, γνωστοποιεί πως σήμερα συνήλθε η Ιερά Σύνοδος και εξέτασε το αίτημα της «ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων» για την επαναφορά της Σκοπιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κανονικότητα, με το όνομα «Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν». Η ίδια ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας, πως αποφάσισε να επιληφθεί του ζητήματος και να πράξει τα δέοντα.

Σημειωτέων, και στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνυπέγραψε την επιστολή που θέτει ζήτημα μετονομασίας της Σκοπιανής ορθόδοξης εκκλησίας.

Μετά και το αίτημα για μετονομασία από την ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων, μειωμένη απ’ ότι υπολογιζόταν αρχικά θα είναι η συμμετοχή στα παν μακεδονικά συλλαλητήρια, που οργανώνονται τις επόμενες ημέρες σε διάφορες πόλης της Ελλάδας.

Μετά και την τελευταία εξέλιξη η Ελληνική εκκλησία, και ιδιαίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, δεν έχουν λόγω να υποστηρίζουν και να παραστούν στα συλλαλητήρια. Αυτό διότι η εκκλησιαστική διαμάχη του ονοματολογικού φαίνεται να είναι πιο κοντά σε λύση, από άλλες πτυχές του ζητήματος.

Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, που ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι ΒΜΡΟ, γνωστοποίησε πως δεν αποδέχεται λύση erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και για όλες τις χρήσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Η ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο αναφέρει μάλιστα πως η θέση Ιβανόφ είναι συνεπής με τη θέση όλων των προκατόχων του. Ωστόσο, πολιτικοί συντάκτες από την γείτονα εξηγούν πως, οι συνταγματικές δυνατότητες του προέδρου δεν είναι τέτοιες που θα μπορούσαν αν μπλοκάρουν αμετάκλητα μια ενδεχόμενη συμφωνία για τη λύση.

Επιπλέον το κόμμα που ανήκει ο πρόεδρος Ιβανόφ έχει δηλώσει πως δεν θα εγκρίνει συνταγματική αναθεώρηση, αν η κυβέρνηση της χώρας το ζητήσει στο κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί πως η συνταγματική αναθεώρηση και το erga omnes, είναι κεντρικό αίτημα για την επίλυση του ονοματολογικού από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο είπε, πως θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουνίου, συμπληρώνοντας πως η χώρα του έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία να λύσει ένα ζήτημα 25 ετών.

Ο Ζάεφ μίλησε και για την απορριφθείσα πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν», λέγοντάς πως δεν βρίσκεται ποια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και αυτό επειδή, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, επειδή η Ελληνική πλευρά το απέρριψε.

Νωρήτερα ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει πως αν και δεν υπάρχει τελική συμφωνία με την Αθήνα, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα γίνει δημοψήφισμα στη χώρα του όταν έρθει η τελική συμφωνία, εντός του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου, υπογράμμισε ο Ζάεφ.

Επιπλέον, ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία

Λίγες ώρες αργότερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε και σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία γράφει, «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Δεν έχουμε φτάσει ποτέ ξανά τόσο κοντά σε λύση. Η «μακεδονική γλώσσα» επιβεβαιώνεται. Η «μακεδονική» μας ταυτότητα, επιβεβαιώνεται. Οι πολίτες έχουν τον τελικό λόγο στο δημοψήφισμα»

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, που με ανακοίνωσή του τονίζει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει ακόμη λύσει στο Σκοπιανό και πως, «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραθέτει κάποια ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και το τι έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής με τους Σκοπιανούς.

Τα ερωτήματα είναι τέσσερα, πρώτων, «Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;», δεύτερον, «Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;», τρίτον, Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;», και τέταρτον, «Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;». Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει λέγοντας, πως οι δύο συγκυβερνώντες, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες και «να πάψουν αν κρίβονται».

Το πρωθυπουργικό γραφείο τύπου απάντησε στην Πειραιώς, συστήνοντας της να μην βιάζονται, καθώς ακόμη δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Το Μαξίμου, συνεχίζει λέγοντας πως, η Νέα Δημοκρατία « θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει. Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας. Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

Η αναφορά σε βόρειους γείτονες κάνει πολλούς να λένε, ότι αμφότερες πλευρές, και λογικά, σε συνεννόηση με τη διαμεσολαβητική ομάδα του ΟΗΕ, έχουν συγκλίνει στο «Severna Makedonija», ελληνιστί, «Βόρεια Μακεδονία».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνει πως Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία αλλά για να μπορεί να πει κανείς πιο θα είναι ακριβώς το μέλλον θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν μεταξύ τους, οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πάντως ο Ζόραν Ζάεφ, η συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή. Πηγές από την Ελλάδα διευκρινίζουν πως αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Τέλος, δεν αποκλείεται οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων να έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακόμη κι εντός του Σαββατοκύριακου. Όλα τα δεδομένα επόμενος συγκλίνουν ότι το ονοματολογικό ζήτημα βρίσκεται κοντά τη λύση του.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/333493-Kresento-dichasmoy-apo-to-mayro-metopo ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...