Λευκωσία και Κάιρο συμφώνησαν την κατασκευή θαλάσσιου αγωγού

Λευκωσία και Κάιρο συμφώνησαν την κατασκευή θαλάσσιου αγωγού

Σε πλήρη συμφωνία για τη δημιουργία θαλάσσιου αγωγού πετρελαίου από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, κατέληξαν Λευκωσία και Κάιρο.

Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ, ανέφεραν ότι η συμφωνία, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στα τελευταία στάδια της επεξεργασίας.

Οι επίσημες υπογραφές, άλλωστε, αναμένεται να «πέσουν» κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, το προσεχές φθινόπωρο.

Η συμφωνία για τον αγωγό εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στην περαιτέρω αξιοποίηση του πεδίου «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Και αυτό διότι υπάρχει αίτημα της εταιρείας Νoble, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα «Αφροδίτη», για αλλαγή των ποσοστών ως προς τα έσοδα μεταξύ της Λευκωσίας και της εταιρείας.

Ενώ τα ποσοστά εσόδων, με βάση το υπάρχον συμβόλαιο, είναι 60% για την Κύπρο και 40% για την εταιρεία, η Νoble προτείνει την αντιστροφή των ποσοστών.

Πρόθεση της Λευκωσίας δεν είναι να ικανοποιήσει αυτούσιο το αίτημα της εταιρείας, αλλά να υπάρξει κάποια μικρή διαφοροποίηση στα υπάρχοντα ποσοστά.

Ωστόσο, η Κύπρος ως αντάλλαγμα, θα ζητήσει και άλλες πρόνοιες, ώστε να διασφαλίζεται η έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση με την Νοble θα συμπέσει χρονικά και με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της Εxxon Mobil, στο οικόπεδο 10.

Τα επικρατούντα σενάρια προβλέπουν ότι η εκμετάλλευση του οικοπέδου 12 θα ξεκινήσει εντός του 2022, και του οικοπέδου 10, εφόσον υπάρξουν κοιτάσματα, εντός του 2026.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/339229-Leykosia-kai-Kairo-symphonesan-ten-kataskeye-thalassioy-agogoy ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...