Μέρκελ-Μακρόν συμφώνησαν για ενιαίο προϋπολογισμό στην ευρωζώνη

Μέρκελ-Μακρόν συμφώνησαν για ενιαίο προϋπολογισμό στην ευρωζώνη

Σε ενιαίο προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, ο οποίος θα έχει προσανατολισμό την ανάπτυξη και το «γεφύρωμα» των αποκλίσεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών, συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες των κορυφαίων ευρωπαϊκών οικονομιών συναντήθηκαν στο Βερολίνο και κατέληξαν στη γενική οδηγία, ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τα επιτελεία το αμέσως επόμενο διάστημα και ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο, συμφωνώ με τον Γάλλο Πρόεδρο για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και την άμβλυνση των αποκλίσεων ανάμεσα στα κράτη – μέλη» δήλωσε η κ. Μέρκελ, ενώ τόνισε πως η τραπεζική Ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί «αλλά πρώτα πρέπει να μειωθούν τα ρίσκα των τραπεζών». Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι το δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να ενταχθεί στον ESM. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, σημείωσε πως συμφωνεί με την πρόταση του πρόεδρου Μακρόν για μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συμφωνίας έδωσε στις δηλώσεις του ο γάλλος πρόεδρος. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρωζώνη. Ο προϋπολογισμός θα είναι ρεαλιστικός και θα έχει ετήσια έσοδα και έξοδα», δήλωσε ο Μακρόν. Όπως ανέφερε «θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2021, ωστόσο επί του θέματος απομένει αρκετή δουλεία μέχρι το τέλος του έτους από τους υπουργούς».

Όπως είπε, οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος του προϋπολογισμού, θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. «Γαλλία και Γερμανία δεν θέλουν να είναι ιδιαίτερα ακριβής στης λεπτομέρειες δίνοντας έτσι χώρο στις διαπραγματεύσεις και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335096-Merkel-Makron-symphonesan-gia-eniaio-proypologismo-sten-eyrozone ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...