Μήνυμα Τσίπρα στους “σκληρούς” της Ευρώπης: Τηρήστε τη συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό

Μήνυμα Τσίπρα στους "σκληρούς" της Ευρώπης: Τηρήστε τη συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τρίτη 23/02/2016 – 22:34

Μήνυμα Τσίπρα στους "σκληρούς" της Ευρώπης: Τηρήστε τη συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό

Την κατάσταση στα χέρια του παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από χθες εγκαινίασε μία σειρά τηλεφωνικών επαφών για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού- οι οποίες πιθανότατα θα συνεχιστούν και σήμερα- στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Μετά τις εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα της διαχείρισης χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών, οι οποίοι κατακλύζουν την Ελλάδα και δεν μπορούν να φύγουν προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός αντέδρασε στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια και στην πρωτοβουλία της Αυστρίας, για Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Ελλάδα.

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Η Ολλανδία άλλωστε, είναι η χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλείς πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν πως ο ίδιος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο για το προσφυγικό. Με αιχμή μάλιστα, τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, «οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς».

ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη είχε χαρακτηρίσει πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη τη στάση ορισμένων χωρών (εντός και εκτός ΕΕ).

«Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» είπε στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο στην ΕΕ. Σχολιάζοντας πάντως, τις κινήσεις της Αυστρίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα προέβη σε διάβημα προς την Αυστρία για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες που ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ για όλες αυτές τις εξελίξεις. Διευκρίνισε δε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης.  Σε ό, τι αφορά τέλος στις αντιρρήσεις της Τουρκίας που προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος, απάντησε: «εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

Θετικά απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του επανέλαβε το αίτημα που είχε υποβάλει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός: «Δεν το αποκλείω» απάντησε αλλά παρέπεμψε σε όποια εξέλιξη επί του θέματος μετά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία. Σε άτυπη ενημέρωσή του το Μαξίμου ο Πρωθυπουργός απάντησε στην Φώφη Γεννηματά ότι «δε θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι, αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου».

Οργή για την εχθρική ενέργεια της Αυστρίας να κλείσει τα σύνορα

Παράνομες μεθοδεύσεις σε βάρος της Ελλάδας για το προσφυγικό

Πυρ και μανία είναι η ελληνική κυβέρνηση  με την εχθρική πράξη της Αυστρίας να μεθοδεύσει από κοινού με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το κλείσιμο των συνόρων τους, χωρίς καν να συζητήσουν με την Ελλάδα, στην οποία κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Η προκλητική πρωτοβουλία της Αυστρίας να διοργανώσει στη Βιέννη Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για να αποφασίσουν για το προσφυγικό ερήμην της Ελλάδας, που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την αυστριακή κυβέρνηση για την μονομερή και εχθρική προς τη χώρα μας ενέργεια, αγνοώντας τις αποφάσεις που είχε λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγες ώρες νωρίτερα.

Για παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των ευρωπαϊκών συνθηκών έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι η σημερινή συνάντηση είναι μία εξωθεσμική πρωτοβουλία και πως η μη πρόσκληση της Ελλάδας σε αυτήν εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια, καθώς «δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

 

Γ. Μουζάλας: «Πραξικοπηματικές ενέργειες»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε πραξικοπηματική ενέργεια την απόφαση των Σκοπίων να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για τους Αφγανούς πρόσφυγες και να περιορίσει τη ροή εισόδου προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα».

Ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε ακόμη ότι οι ολοένα και αυξανόμενοι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση, το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον των χωρών της Ευρώπης. Το έως σήμερα σύστημα διασφάλιζε ότι οι πρόσφυγες είναι ταυτοποιημένοι, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μίλησε για σκλήρυνση της στάσης της χώρας προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες.

Μύδροι Καμμένου κατά Τουρκίας

Στο μεταξύ, η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να μπλοκάρει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο. Η Άγκυρα εγείρει παράλογες απαιτήσεις στο κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδίου για την διάσωση των μεταναστών και την σύλληψη δουλεμπόρων ενώ αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της, παρόλο που αρχικά είχε συμφωνήσει.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με επιστολή του κάλεσε το ΝΑΤΟ να εφαρμοσθεί η συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη και κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει το συμφωνηθέν σχέδιο.  «Η Τουρκία επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία» σημείωσε.

Με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε τις παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ακόμη, έγειραν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσία των ομολόγων του από Ελλάδα και Γερμανία ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τις… «βλακείες» των πολιτικών.

Οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο Πάνος Καμμένος.

Υπέρ της Ελλάδας η Κομισιόν

Εξάλλου, την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση που ενδέχεται να ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα», εξέφρασαν από κοινού ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ.

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, δικαιώνοντας ουσιαστικά την ελληνική πλευρά.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Χάος στο εσωτερικό

Την ίδια ώρα, το χάος με τους πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας καλά κρατεί. Στον Πειραιά καταφθάνουν σε καθημερινή βάση 4.000 πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου αλλά δεν έχουν που να πάνε αφού τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων το τελευταίο 24ωρο οδηγούνται στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Χθες, πραγματοποιήθηκε πολύωρη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης από τους Αφγανούς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα. Τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με περισσότερα από 20 λεωφορεία.

Άλλοι πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα έπεσαν πάνω στο μπλόκο των Τεμπών με αποτέλεσμα να διανυκτερεύσουν στο δρόμο ενώ άλλοι συνέχισαν την πορεία τους προς τα Σκόπια ακόμη και με τα πόδια. Κάποιοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στο κλειστό γυμναστήριο της Κοζάνης.

Παράλληλα, σε ένα απέραντο hot spot μετατράπηκε η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα. Η αστυνομία «μπλόκαρε» 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών και άλλα 30 λεωφορεία με 1.500 πρόσφυγες στη Λαμία, που κατευθύνονταν στην Ειδομένη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί συνωστισμός παραπλεύρως του εθνικού οδικού δικτύου.

Τη τραγική κατάσταση που επικρατεί με τις προσφυγικές ροές έρχονται να επιβεβαιώσουν τα νέα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σύμφωνα με τα οποία μόνο φέτος έχουν φτάσει στην Ελλάδα σχεδόν 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...