Μία ανάσα από τα 3 δισ. οι Τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο!

Μία ανάσα από τα 3 δισ. οι Τουριστικές εισπράξεις τον Ιούλιο!

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,6 δις ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

 

Νέο άλμα 5,3%, στα έσοδα από τον Τουρισμό, δείχνουν τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών! Παράλληλα οι αφίξεις κατέγραψαν διψήφια άνοδο, κατά 10,2%. Με το οικονομικό επιτελείο, να ποντάρει σε αναπτυξιακή «έκρηξη» το 3ο τρίμηνο του έτους, με «ατμομηχανή» την συμβολή του Τουρισμού, τα στοιχεία της ΤτΕ, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις.   Μάλιστα, στο επτάμηνο, τα αποτελέσματα είναι και αυτά πολύ θετικά, καθώς σε σύγκριση με το ανάλογο διάστημα του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8% και οι εισπράξεις κατά 6,4%.

 

Όλα δείχνουν ότι ο φετινός στόχος για εισπράξεις 14 δις ευρώ, από τον Τουρισμό θα επιτευχθεί. Κάτι, που μπορεί να γίνει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, στις διαπραγματεύσεις του Οκτωβρίου με τους θεσμούς.  

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούλιο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 1,6 δις ευρώ, αυξημένο κατά 213 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η βελτίωση οφείλεται στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στον περιορισμό των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Βέβαια, έχει σημασία, οι καλές ειδήσεις να έχουν και συνέχεια, και για αυτό η αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του Αυγούστου, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 23 Οκτωβρίου.

 

Η αύξηση των εισαγωγών άνοιξε την «ψαλίδα» του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών

 

Η αύξηση κατά 232 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών σε σχέση με εκείνο του Ιουλίου του 2016 οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι οι σχετικές εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις αντίστοιχες εξαγωγές.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων ήταν σχετικά μικρότερη.

 

Αύξηση κατά 1,8% στις εξαγωγές αγαθών

 

 Το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8% και οι εξαγωγές καυσίμων κατά 7,8%.

Η άνοδος κατά 249 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016 οφείλεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως σε εκείνη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, το πλεόνασμα του οποίου διευρύνθηκε κατά 169 εκατ. ευρώ, καθώς τον Ιούλιο του 2017 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 10,2% και 5,3% αντίστοιχα.  Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε άνοδο κατά 69 εκατ. ευρώ αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση, καθώς το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 210 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016 και διαμορφώθηκε στα 1,2 δισεκ. ευρώ.

 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

 

Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα 2,2 δις ευρώ, κατά 131 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.  

 

Αύξηση 5,2% στις εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα)

 

Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 5,2% και οι εξαγωγές καυσίμων κατά 8,2% σε σταθερές τιμές, ενώ η αύξηση των αντίστοιχων εισαγωγών ήταν 7,4% και 10,4%.

Η άνοδος κατά 1 δις ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

 

Αύξηση στις αφίξεις ξένων κατά 8%

 

Σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 6,4%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,1%.   Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 292 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε λόγω βελτίωσης του ισοζυγίου  των λοιπών τομέων.

 

Πλεόνασμα 28 εκατ. στο ισοζύγιο κεφαλαίων

 

Τον Ιούλιο του 2017, το ισοζύγιο κεφαλαίων σημείωσε πλεόνασμα 28 εκατ. ευρώ, έναντι μικρού ελλείμματος τον ίδιο μήνα του 2016, λόγω βελτίωσης του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 372 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 642 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.

 

Πλεόνασμα 1,6 δις στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

 

Τον Ιούλιο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) σημείωσε πλεόνασμα 1,6 δις ευρώ, κατά 244 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Ιουλίου του 2016, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 παρουσίασε έλλειμμα 854 εκατ. ευρώ, κατά 61 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

 

Τόνωση 121 εκατ. ευρώ για τις απαιτήσεις από το εξωτερικό!

 

Τον Ιούλιο του 2017, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 121 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατά 180 εκατ. ευρώ, χωρίς να σημειωθούν αξιόλογες συναλλαγές.

 

Μείωση 3,9 δις στα ομόλογα και τα έντοκα του Δημοσίου

 

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην πτώση (κατά 2,7 δις. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση (κατά 3,9 δις. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302004-Mia-anasa-apo-ta-3-dis-oi-Toyristikes-eispraxeis-ton-Ioylio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...