Μασάζ: Μπορεί να κρύβει κινδύνους;

Μασάζ: Μπορεί να κρύβει κινδύνους;
Όσο αθώο και αν θεωρείται το μασάζ, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αφορά μόνο όσους έχουν καλή κατάσταση υγείας. Ποιοι πρέπει να προσέχουν;  
 Η άποψη που έχουμε οι περισσότεροι για το μασάζ, είναι ότι πρόκειται για μία εντελώς αβλαβή, φυσική θεραπευτική μέθοδο, που προξενεί ευδιαθεσία και δρα ευεργετικά σε διάφορα ψυχικά και σωματικά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα όμως, όσο αθώο και αν θεωρείται το μασάζ, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αφορά μόνο όσους από εμάς είμαστε γενικά σε καλή κατάσταση από άποψη υγείας. Άτομα με προβλήματα στην καρδιά, χειρουργικές επεμβάσεις που έκαναν πρόσφατα, ένα εγκεφαλικό, γενικότερα μια επιβαρυμένη υγεία, θα πρέπει να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους και αυτός να συμβουλεύσει εάν πρέπει ο ασθενής τους να εφαρμόζει χωρίς προφύλαξη και ενημέρωση τεχνικές μάλαξης στο σώμα του.

Σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, το μασάζ εφαρμόζεται και καθ’υπόδειξη γιατρών για λόγους υγείας, οι άνθρωποι όμως που το εξασκούν είναι εξειδικευμένοι και ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών. Σε γενικές γραμμές πάντως, το μασάζ εφαρμόζεται κυρίως για τη χαλάρωση, την επίδρασή του στους μυς, την αποβολή τοξινών, την καταπολέμηση τους άγχους. Και σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είστε σίγουροι για το τι μπορείτε ή πρέπει να κάνετε (υπάρχουν πολλά είδη μασάζ), ενώ αντιμετωπίζετε και κάποια προβλήματα υγείας, συζητήστε το θέμα πρώτα με το γιατρό σας.                                                                                                                                

 Ποιες λοιπόν μπορεί να είναι οι αντενδείξεις για το μασάζ και ποιοι είναι εκείνοι που θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά πριν το ξεκινήσουν;
Κατ’αρχήν είναι σημαντικό το ιατρικό ιστορικό του ατόμου και ένας ειδικός μασάζ θα πρέπει να το λάβει προκαταβολικά υπόψη του. Επισκεφτείτε ανθρώπους που έχουν κάποια άδεια, δίπλωμα, αποδεδειγμένη εμπειρία κλπ. και όχι κάποιους που απλά διατείνονται ότι γνωρίζουν από μασάζ, χωρίς τα απαραίτητα “διαπιστευτήρια”. Κανονικά θα πρέπει στο πρώτο ραντεβού, να αφιερώσει κάποιο χρόνο συζητώντας μαζί σας τα θέματα της υγείας σας, συμπληρώνοντας κάποιο βασικό ατομικό ερωτηματολόγιο και εκτιμώντας την κατάστασή σας με τις κατάλληλες ερωτήσεις.

Γενικά θα πρέπει κανείς να αποφεύγει το μασάζ εάν πάσχει από φλεγμονές ή οιδήματα, εάν έχει γρίπη, πυρετό, βρογχίτιδια, έντονο βήχα, εάν έχει πρόσφατο κάταγμα ή έχει χειρουργηθεί, εάν πάσχει από ηπατίτιδα Β, AIDS ή απλά γνωρίζει ότι έχει αρκετά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.                                                                          

 Σχετικά με τα μυοσκελετικά προβλήματα, στα οποία συνήθως πιστεύουμε ότι το μασάζ μπορεί να μας βοηθήσει, σε κάποιες περιπτώσεις το μασάζ αντενδείκνυται, όπως όταν υπάρχει αυχενικό σύνδρομο, κακώσεις, κύφωση, λόρδωση, σκολίωση. Για τις περιπτώσεις αυτές, ο γιατρός σας είναι ο πιο κατάλληλος για να δώσει το πράσινο φως για να αρχίσετε το μασάζ και να κρίνει ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησής σας, εάν το μασάζ θα σας βοηθήσει ή αντίθετα θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και να ενημερώσετε, είναι όταν πάσχετε από δερματικές ασθένειες όπως ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, έχετε μυρμηγκιές κλπ. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσετε όχι μόνο το γιατρό σας, αλλά και τον ειδικό θεραπευτή του μασάζ, ο οποίος θα πρέπει να τα γνωρίζει όλα αυτά πριν σας αναλάβει, γιατί μπορεί κάποια δερματική πάθηση να είναι μεταδοτική. Επίσης αποφύγετε το μασάζ όταν έχετε καταναλώσει πολύ αλκοόλ, έχετε πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή πίεση, έχετε περάσει εγκεφαλικό ή έχετε προβλήματα με την καρδιά.

Σημαντικό είναι το θέμα των θρομβώσεων, οπότε εάν συνηθίζετε να κάνετε μασάζ, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις περιοχές του σώματός σας με φλεβίτιδα και κιρσούς.                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Ένας επαγγελματίας που εφαρμόζει το μασάζ, θα πρέπει να ενδιαφερθεί και να πληροφορηθεί πρώτα την κατάσταση της υγείας σας, να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιό του και να σας παραπέμψει να ζητήσετε την άδεια του γιατρού σας, εάν παρουσιάζετε προβλήματα, όπως κάποια από τα παραπάνω.

Και αφού πάρετε την απόφασή σας, αλλά και την έγκριση του γιατρού σας, καλό είναι να γνωρίζετε και τις θετικές επιπτώσεις του θεραπευτικού μασάζ.
Το μασάζ τονώνει την ευεξία και την ενέργεια, ανακουφίζει από πόνους στο σώμα, βελτιώνει τη στάση του σώματος, απελευθερώνει τον οργανισμό από το άγχος και ισορροπεί το νευρικό σύστημα, βελτιώνει την αναπνοή και επιδρά ευεργετικά στην επιδερμίδα.
Είναι από τις αρχαιότερες και πιο φυσικές θεραπευτικές τεχνικές που έχει εφαρμόσει ο άνθρωπος. Στην αρχαία Ελλάδα, Κίνα, Ινδία, Περσία και γενικά πολιτισμούς της ανατολής, το μασάζ εφαρμόστηκε και σαν θεραπεία σε προβλήματα υγείας. Το μασάζ στην Ευρώπη ξεκίνησε κατά την εποχή της Αναγέννησης στη Γαλλία. Η τεχνική μάλαξης και ο τρόπος εφαρμογής του μασάζ, εξαρτάται από τον θεραπευτή και την κατάσταση της υγείας του ασθενή, για καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι ειδικοί επίσης μας εξηγούν, ότι το μασάζ λειτουργεί σε συνεργασία με το κυκλοφορικό, το μυϊκό και το νευρικό σύστημα και η εφαρμογή του απομακρύνει τις τοξίνες από τους ιστούς, βοηθάει στην κυκλοφορία και προσδίδει ελαστικότητα στην επιδερμίδα. Ένας καλός συνδυασμός μασάζ με αιθέρια έλαια, θα βοηθήσει πολύ και στην καταπολέμηση του άγχους, την κατάθλιψη, τους χρόνιους πόνους και την κατάσταση των αγγείων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...