Μείωση του ELA κατά 2,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο

Μείωση του ELA κατά 2,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο

Μείωση της ακριβής χρηματοδότησης του ELA, κατά 2,4 δις ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, δείχνει η συνοπτική λογιστική κατάσταση της ΤτΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου.  

Ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ή ELA, επιβαρύνει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και η μείωσή του, θεωρείται σημαντικό βήμα προς την απεξάρτηση τους. Οι ελληνικές τράπεζες, θέλουν να κλείσουν τους «λογαριασμούς» τους με τον ELA, καθώς τώρα που έχουν βελτιώσει τους όρους ρευστότητάς τους, δεν έχουν πια ανάγκη την ακριβή χρηματοδότηση του (επιτόκιο 1,55%).

Την Τετάρτη (4/10), η ΤτΕ, είχε ανακοινώσει τη  μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1 δις ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η χρηματοδότηση των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος,  είχε υποχωρήσει στα 28,485 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο από 30,857 δις ευρώ στο τέλος  Αυγούστου και 34,558 δις στο τέλος Ιουλίου.
 
Στο δρόμο της συνολικής αποπληρωμής του ELA, προηγείται η Εθνική Τράπεζα, που την Τρίτη έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση της Εθνικής!  Συνολικά, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ. Συνολικά έγιναν αποδεκτές προσφορές ύψους 750 εκατ. ευρώ αντί του αρχικού στόχου των 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου, έκλεισε στο 2,9% και το κουπόνι στο 2,75%.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305122-Meiose-toy-ELA-kata-2-4-dis-eyro-ton-Septembrio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...