Μεγάλη αναδρομική μείωση στα πρόστιμα της εφορίας!

Μεγάλη αναδρομική μείωση στα πρόστιμα της εφορίας!

Μεγάλη μείωση προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις πριν το 2014! Με νέα τροπολογία που κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, τα επιεικέστερα πρόστιμα που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (νόμος 4172/ 2013), επεκτείνονται και σε παραβάσεις προ της ισχύος του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ)!

 

 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία, οι αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας υπαγορεύονται από την αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κύρωσης.  Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αντί των πρόσθετων φόρων (άρθρο 1 του ν. 2523/1997), η Εφορία θα εφαρμόζει τις κυρώσεις του ΚΦΔ, εφόσον συνεπάγονται επιεικέστερη μεταχείριση του φορολογουμένου.

 

Οι αλλαγές στα πρόστιμα

 

Αναλυτικά, για τις υποθέσεις έως και την τελευταία ημέρα του 2013, που ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος ο πρόσθετος φόρος μειώνεται από 120% του κύριου φόρου σε 10% έως 50% ανάλογα με το αντικείμενο της φορολογίας και επιβάλλεται προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

 

Για υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων έως και το 2013 δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 60% του κύριου φόρου αλλά μόνο πρόστιμο από 100 έως 2.500 ευρώ και προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

 

Όλα θα ισχύσουν αναδρομικά ακόμα και για τις υποθέσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια. Η μείωση των προστίμων επέρχεται ακόμη και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δίκης ή την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής του.

 

Για τις υποθέσεις όπου ήδη έχει πληρωθεί το πρόστιμο, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι παρά την αναδρομική εφαρμογή του νόμου, τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους δεν επιστρέφονται και δεν συμψηφίζονται. Η ρύθμιση θα ισχύσει άμεσα και αφορά εκκρεμείς υποθέσεις. Ωστόσο, όπως ορίζει το άρθρο 5, «ποσά που καταβλήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο για πράξεις προσδιορισμού φόρου και εκπροθέσμως υποβληθείσες δηλώσεις που εκδόθηκαν ή υποβλήθηκαν, κατά περίπτωση, μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος και που αφορούν σε φορολογικές εν γένει υποχρεώσεις πριν την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ (ήτοι 31.12.2013) δεν επιστρέφονται, δεν συμψηφίζονται και δεν αναζητούνται λόγω εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου».

Ο κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, μπορεί να φαίνεται αρκετά περίπλοκος για τους αμύητους, αλλά είναι ξεκάθαρος. Στην πράξη, η εφαρμογή των αναδρομικών μειώσεων στα πρόστιμα, μπορεί να έχει τις παρακάτω μορφές:

 

Παράδειγμα μείωσης πρόσθετου φόρου

 

Φορολογούμενος έχει εντοπισθεί για το οικονομικό έτος 2011 να έχει εισόδημα που δεν είχε δηλώσει και δεν μπορεί να καλύψει την προσαύξηση της περιουσίας του από το εισόδημά του. Η προσαύξηση είναι της τάξης του 1 εκατ. ευρώ. Αυτό έφερε φόρο  400.000 ευρώ (40%)  και πρόσθετο φόρο 480.000 ευρώ (το 120% του κύριου φόρου). Το σύνολο της επιβάρυνσης με το ισχύον καθεστώς είναι 880.000 ευρώ. Με το νέο, που θα ισχύσει άμεσα με την ψήφιση της τροπολογίας, ο κύριος φόρος παραμένει σταθερός στα  400.000, ευρώ, αλλά ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στις 200.000, ενώ θα πληρώσει και τόκους άλλα 140.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει συνολική επιβάρυνση 740.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα πληρώσει 140.000 ευρώ λιγότερα!  

 

Τέλος το 60% για… εκπρόθεσμες δηλώσεις

 

Καθώς για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων έως το 2013 δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος (60% του κύριου φόρου) αλλά μόνο ένα πρόστιμο από 100 έως 2.500 ευρώ, η επιβάρυνση πέφτει σημαντικά, παρά την προσαύξηση που θα υπολογίζεται με το ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

 

Γιατί μειώνουν τα πρόστιμα;

 

 Δύο είναι οι προφανείς λόγοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τόσο οι ελληνικοί, όσο και οι ενωσιακοί νόμοι είναι ξεκάθαροι για «την αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κύρωσης». Δηλαδή, οι βελτιωμένες διατάξεις που ισχύουν από το 2014 και μετά, πρέπει να ισχύουν και για πριν.

 

Από εκεί και πέρα, όπως είναι ευνόητο, το οικονομικό επιτελείο, στοχεύει με αυτό το «σκόντο» στον λογαριασμό, να ανεβάσει τους ρυθμούς είσπραξης των οφειλών. Μπορεί ο προϋπολογισμός να δείχνει επιτυχία στους στόχους των μνημονίων, όμως παρά την αύξηση της φορολογίας, τα έσοδα αντί να αυξηθούν έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 1 δις ευρώ.  

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, οι αλλαγές των ανωτέρω διατάξεων «υπαγορεύονται από την αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κύρωσης, σύμφωνα με τη γενική αρχή του ενωσιακού δικαίου». Όπως τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, «η αρχή αυτή, σύμφωνα με την οποία, επί παραβάσεων για τις οποίες προβλέπονται διαδοχικά περισσότερες κυρώσεις επιβάλλεται αναδρομικά η ηπιότερη, ακολουθείται ήδη και από τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων».

 

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «αποτελούν τμήμα της ευρύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα των διοικητικών κυρώσεων για φορολογικές παραβάσεις και αποσκοπούν στην αναλογικότερη επιβολή των κυρώσεων αυτών, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, και στην βελτίωση της εισπραξιμότητάς τους».  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/313863-Megale-anadromike-meiose-sta-prostima-tes-ephorias ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...