Μεγάλος ηγέτης που γράφει Ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας

Μεγάλος ηγέτης που γράφει Ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας

Βάζει επάξια υποθήκη για το Νόμπελ Ειρήνης

Η παγκόσμια κοινότητα και ο διεθνής Τύπος μιλάνε για τον τολμηρό και αποφασιστικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, που οδηγεί τα Βαλκάνια στη νέα εποχή

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ηγέτες γράφουν ιστορία ενώ οι άτολμοι πολιτικοί περιορίζονται στη διαχείριση των κρίσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει στην κατηγορία των μεγάλων ηγετών γιατί κατάφερε με τόλμη και αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια ανοίγοντας το δρόμο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική συνεργασία στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων.
Οι Πρέσπες που χώριζαν για δεκαετίες τους δύο λαούς έγιναν γέφυρα φιλίας. Τσίπρας και Ζάεφ σηματοδοτούν μια νέα εποχή βάζοντας οριστικό τέλος σε μια διένεξη που λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια.

Η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν δύο μεγάλοι ηγέτες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα Τσίπρας και Ζάεφ να είναι τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης γιατί πράγματι το δικαιούνται. Απέναντι στην ιστορική αυτή συμφωνία αντιτάσσεται το μαύρο μέτωπο. Οι Μπαρμπαρούσηδες, οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι και η Σαμαρική Νέα Δημοκρατία.
Αυτοί που για χρόνια δεν μπόρεσαν να λύσουν κανένα απολύτως εθνικό θέμα και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία τώρα έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα.

Διάφορα φασιστοειδή τολμάνε να μιλάνε για προδοτική συμφωνία χρησιμοποιώντας μια ρητορική που παραπέμπει στα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια όταν όλοι οι δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες χαρακτηρίζονταν προδότες.

Η Νέα Δημοκρατία στην εναγώνια προσπάθειά της να συγκρατήσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους ταυτίστηκε απόλυτα με αυτό τον επικίνδυνο θεσμό αδιαφορώντας για το διχασμό που επιφέρει στην κοινωνία η τυχοδιωκτική αυτή πρακτική της. Το μαύρο μέτωπο έπαιξε τα ρέστα του με το Σκοπιανό αλλά δεν κατάφερε να αποδομήσει την κυβέρνηση.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει πανίσχυρος μετά την ιστορική συμφωνία έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Μετά την ιστορική συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μια άλλη κρίσιμη απόφαση. Η ρύθμιση του δημοσίου χρέους και η καθαρή έξοδος στις αγορές είναι το επόμενο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα το οποίο είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει. Γι’ αυτό γαβγίζουν τα ρετάλια του παλιού χρεοκοπημένου συστήματος και τα καρακόλια τους στα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης.

Δεν μπορούν να αντέξουν ούτε την ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια ούτε τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους ούτε την καθαρή έξοδο στις αγορές, γιατί αυτές οι εξελίξεις καίνε το σενάριο για τη παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος.

Με τόλμη και αποφασιστικότητα ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα στο μέλλον. Διαμορφώνει νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια και βάζει τέρμα στα παιχνίδια των Ρώσων και των Τούρκων που επιδιώκουν να πατήσουν πόδι στα Σκόπια. Ο Αλέξης Τσίπρας γράφει ιστορία αδιαφορώντας για τις λυσσαλέες αντιδράσεις των πολιτικών νάνων του παλιού χρεοκοπημένου συστήματος.

 

Αρχίζουμε ένα καινούργιο τραγούδι χαράς και ειρήνης

«Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και πέρα μόνο νικητές», τόνισε κατά τα χαιρετισμό του πριν την υπογραφή της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας. «Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε. «Όταν συναντηθήκαμε στο Νταβός έκανε πολύ κρύο. Το κρύο δεν ήταν μόνο εκεί αλλά για 25 χρόνια ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας. Λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν. Όμως η κοινή μας βούληση ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες», σημείωσε και ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως η «συμφωνία διαψεύδει σε κάθε άρθρο της πατριδοκάπηλες φωνές και στις δύο χώρες».

«Σήμερα αναμετριόμαστε με το βάρος της ιστορικής ευθύνης. Απευθυνόμαστε, πρώτα από όλα, στους δύο λαούς μας, αλλά και στους λαούς όλων των Βαλκανίων. Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας από το δηλητήριο του σοβινισμού, τη διχόνοια του εθνικιστικού μίσους και της πατριδοκαπηλίας», είπε ο πρωθυπουργός. «Ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας και συνανάπτυξης για τις χώρες μας και όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και καταξίωσης. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια γι’ αυτή τη νέα εποχή», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφή συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ζάεφ: Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς τόλμη

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ. «Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ στις Πρέσπες και πρόσθεσε: «Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Πρόσθεσε ακόμα πως «Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή».

Υπέγραψαν τη συμφωνία

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν  με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου παρακάθισαν σε γεύμα.

Γιοχάνες Χαν: Αρχή ενός νέου ταξιδιού

“Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, μεταφορικά μιλώντας, για να φθάσουμε ως εδώ και όπως είπε και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι μια ιστορική στιγμή. Και οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή έτσι ώστε να υπάρχει και γι’ αυτή τη χώρα μια προοπτική στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους θεσμούς. Πιστεύω ότι και η Ευρώπη θα δώσει μια θετική απάντηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σαφώς θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Ταυτόχρονα μιλάμε για το τέλος μιας διαδρομής, αλλά και για την αρχή ενός νέου ταξιδιού το οποίο οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” δήλωσε από το Οτέσεβο, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις γενικά της αντιπολίτευσης απάντησε “πιστεύω ότι “στο τέλος της μέρας” όλοι θα δουν, αφού μελετήσουν την συμφωνία, ότι πρόκειται για ένα καλό κείμενο, ένα καλό συμβιβασμό και ένας συμβιβασμός είναι μια συμφωνία που όλοι κάτι πρέπει να δώσουν για να πάρουν κάτι. Είναι μια προστιθέμενη αξία για αμφότερες τις πλευρές.”
Μογκερίνι: Ελλάδα και Σκόπια

μας έκαναν περήφανους

«Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά» δήλωσε από το Οτέσεβο, στην ΠΓΔΜ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους.

Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στη δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας» είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας «η ΕΕ και εμείς οι δύο (σσ η ίδια και ο Επίτροπος Γ. Χαν) ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ, πρώτα απ’ όλα, για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο».

Νίμιτς: Μεγάλοι ηγέτες

«Σήμερα έχω τα γενέθλια μου. Ως προς τον δικό μου ρόλο λέω στην οικογένεια μου ότι δεν θέλω να μου κάνουν δώρα, θα μου κάνουν δώρα οι δύο πρωθυπουργοί», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας.

Ο κ. Νίμιτς συνεχάρη προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας «εκφράζω προσωπικά τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μεγάλους αυτούς ηγέτες της περιοχής» και συνέχισε: «Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς πολύ συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες».

Κοτζιάς: Η συμφωνία σημαίνει πρόοδο και ελπίδα για την περιοχή

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Συνεχίζουμε με την επόμενη διαπραγμάτευση που έχουμε, με την Αλβανία. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος και να ασχοληθεί με το μέλλον της και τους πραγματικούς εχθρούς της. Οι άνθρωποι που αντιδρούν έχουν τις απόψεις τους που είναι σεβαστές. Όπως είδατε όμως στη Βουλή, αυτές οι απόψεις δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε μεταφυσικές προπαγάνδες.

Έχουμε βάλει μπρος να δούμε τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας. Τώρα χρειαζόμαστε ένα Προεδρικό Διάταγμα για την ενίσχυση της πρεσβείας μας στα Σκόπια, Η μεγάλη δουλειά έρχεται τώρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που δούλεψαν σκληρά για αυτή τη συμφωνία, για να μετατρέψουμε την Ιστορία από φυλακή σε σχολείο. Η συμφωνία σημαίνει πρόοδο και ελπίδα για την περιοχή».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/334981-Megalos-egetes-poy-graphei-Istoria-o-Alexes-Tsipras ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...