Μεσοβυζαντινό Μοναστηριακό συγκρότημα στις πλαγιές της Κλόκοβας.

Οι τελευταίες εξελίξεις !!!

Οι εργασίες διάνοιξης της Ιόνιας οδού στην περιοχή της Κλόκοβας,αναδυκνύουν έναν σπάνιο αρχαιολογικό Θρησκευτικό θησαυρό.

Το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο,ένα μεσοβυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στις πλαγιές της Κλόκοβας από την πλευρά της θάλασσας.

Ωστόσο αυτή η ανακάλυψη δεν εξέπληξε τους αρχαιολόγους αφού η θέση του μοναστικού αυτού συγκροτήματος ήταν γνωστή από τη δεκαετία του ’80 από τον κ.Κατσαρό (καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Απλά όπως λένε οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι με τα έργα της Ιόνιας δεν θα έπεφταν πάνω του.Σύμφωνα όμως με τα νέα σχέδια του έργου οι αρχαιολόγοι επισκέφθηκαν το σημείο εκ’νέου,είδαν ότι υπάρχει περίπτωση να επιρρεαστεί ο χώρος (ίσως στις διαμορφώσεις των πρανών της σήραγγας) από το έργο,αλλά όπως υποστηρίζεται και σ’αυτή την περίπτωση υπάρχει τεχνικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος,κάτι που περιμένουν να δουν να συμβαίνει.

Πάντως για την ώρα ο χώρος έχει καθαριστεί,έχουν καταγραφεί τα όσα είχε εντοπίσει παλιότερα ο καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Κατσαρός είχε κάνει μάλιστα σχετικές δημοσιεύσεις σχετικά με ευρήματα της περιοχής,ανάμεσα σ’αυτά και το Παλιομονάστηρο,το οποίο χρονολογείται στα μεσοβυζαντινά χρόνια,ανάμεσα στον 9ο και 10ο αιώνα.

Μάλιστα όπως αναφέρεται είναι λίγο πρωιμότερο χρονικά από τα γνωστά μας σπήλαια της Βαράσοβας (Αγ.Νικολάου-Αγίων Πατέρων κλπ.).

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν ήταν κάπου αφιερωμένο το Μοναστικό αυτό συγκρότημα,ενώ έχει αποκαλυφθεί ο εξωτερικός του περίβολος,έχουν αποκαλυφθεί επίσης κάποια ερείπια κελιών του Μοναστηριού,καθώς και το ανατολικό τμήμα του Καθολικού,ενώ σύμφωνα με την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου ήδη από τον κ. Κατσαρό το όλο συγκρότημα μπορεί να καταλαμβάνει και έκταση μέχρι 2 στρέμματα.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...