Μεταμεσονύχτιο «θρίλερ» για την συμφωνία στο χρέος!

Μεταμεσονύχτιο «θρίλερ» για την συμφωνία στο χρέος!

Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα,  οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης μαζί με μια μεγάλη δόση από το δάνειο καθώς επίσης σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τους όρους της επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εξέταζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε μία μεταμεσονύχτια διαπραγμάτευση, οι υπουργοί έζησαν στιγμές «Σόιμπλε», από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του 2015.

Ο άνεμος άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση στο Λουξεμβούργο, καθώς από το εξαιρετικά θετικό προσχέδιο της συμφωνίας, που έβγαλε το ΕWG που συνεδρίασε το πρωί, τα πράγματα άλλαξαν όταν έφτασε η ώρα του Εurogroup, η οποία ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδος. Με γρήγορους ρυθμούς, το συμβούλιο συμφώνησε στην ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, την παρακολούθηση της Οικονομίας μετά το πρόγραμμα, το ΔΝΤ και τον διάδρομο ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί τα επόμενα έτη. Όμως, η μέχρι τότε καλή πορεία πήρε απότομη στροφή, όταν άρχισε να συζητάτε το ελληνικό χρέος.

Η Γερμανία, για ακόμα μία φορά κινήθηκε κόντρα στη λύση που ήθελαν η πλειονότητα των κρατών μελών και εισηγούνταν οι θεσμοί ζητώντας μία μίνι ελάφρυνση, που απλός θα κλωτσούσε το τενεκεδάκι του ελληνικού ζητήματος, μερικά χρόνια παρακάτω. Όταν το EWG, το πρωί είχε προτείνει 10-15 χρόνια επιμήκυνση στις ωριμάνσεις του χρέους προς τον EFSF, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, έλεγε ότι δεν μπορεί να ανέβει πάνω από τα 3!  

Όπως έγινε γνωστό από τους Έλληνες ανταποκριτές στο Λουξεμβούργο, στο Eurogroup συζητήθηκαν μόνο δυο τεχνικές προτάσεις από το EWG. Όμως η Γερμανία, που τόσον καιρό κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της ξαφνικά αρνήθηκε να συζητήσει τις δυο προτάσεις και περιορίστηκε μόνο στο ύψος της τελευταίας δόσης.

Η αδιαλλαξία του κ. Σόλτς, έκανε τον Μάριο Σεντένο να διακόψει τη συνεδρίαση και να αφήσει Γαλλία, Ελλάδα και Γερμανία να βρουν λύση σε ξεχωριστή συνάντηση. Η Γερμανία φέρεται να πιέζει ότι μια γενναία «υπερδόση» μαζί με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ANFA) καθώς και μια μερική επιμήκυνση ορισμένων δανείων θεωρείται υπέρ του δέοντος ικανοποιητική για να εξασφαλίσει και διαφυλάξει τη χώρα μέχρι το 2021.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν επέμενε ότι πρέπει να υπάρξει «γενναιότερη» απόφαση στις επιμηκύνσεις καθώς και ένα περίγραμμα μακροπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, με την υπόσχεση του Eurogroup ότι θα εξετάσει το περίγραμμα αν το χρέος σε βάθος χρόνου καταστεί μη βιώσιμο. Αυτός ο μηχανισμός, θα διασφάλιζε την επιστροφή στις αγορές, καθώς το «γαλλικό κλειδί» που θα συνέδεε το χρέος με την ανάπτυξη δεν φαίνεται να προχωράει.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις 19:00 ώρα Ελλάδος, οι κύριοι Μπρούνο Λεμέρ, Ολαφ Σουλτς, και Ευκλείδης Τσακαλώτος βγήκαν από την αίθουσα και πραγματοποίησαν μία μίνι διαπραγμάτευση, αφού ο κ. Σολτς φέρεται να επικοινώνησε με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Στη συνέχεια οι υπόλοιποι υπουργοί ξαναμπήκαν σ την αίθουσα συνεδριάσεων για να συζητήσουν τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας (Ισπανία, Κύπρος, Άρθρο 4 ΔΝΤ). Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η φάση του συμβουλίου, τότε ξαναήρθε στο τραπέζι το ελληνικό θέμα σε μία μεταμεσονύχτια διαπραγμάτευση θρίλερ, που έφτασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σεντένο, Λεμέρ, Σουλτς, και Τσακαλώτος ήταν οι πρωταγωνιστές των διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση που θα είναι πειστική στις αγορές. Η πλειονότητα του Eurogroup εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί γενναία επιμήκυνση, δεδομένου ότι δεν προχωρά το «γαλλικό κλειδί» αλλά βασικό εμπόδιο είναι η στάση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποιούσαν τηλέφωνα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Αυτές φαίνεται πως καρποφόρησαν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μετά τα μεσάνυχτα οι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν κοντά σε συμφωνία.

Από εχθές οι θεσμοί είχαν ανακοινώσει την έκθεση συμμόρφωσης στην οποία επεσήμαναν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Στο θέμα του χρέους, έχουν ήδη επιλεγεί τα μέτρα και τώρα γίνεται το παζάρι για το μέγεθός τους. Θετικά προσμετράτε ότι στη συνεδρίαση του Εurogroup συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν να δώσει το «πράσινο φως» πιστοποιώντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής που λήγει τον Αύγουστο εξέφρασε ο επικεφαλής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ  Chris Allen. Επισήμανε τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές που επιτεύχθηκαν μετά το 2015, την έγκαιρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ έδωσε έμφαση στην ικανοποιητική δημοσιονομική προσαρμογή.

Κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη, έγραψαν οι Financial Times. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι

Πράσινοι:

Μπορεί η Γερμανία, να είναι ο μεγαλός αρνητής της ανάγκης για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, όμως σύμφωνα με το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων είναι και ο μεγάλος κερδισμένος από την ελληνική κρίση. Μόνο από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην Bundestag, αυτή, τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία εισέρευσαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) και μεταφέρoνται στον γερμανικό προϋπολογισμό από το 2010.

Ο εμπειρογνώμονας των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού Ζβεν-Κρίστιαν Κίντλερ ζήτησε

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για μια δίκαιη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής.

Η στιγμή είναι ιστορική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πρέπει τώρα να συμφωνήσουν στους όρους της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι λύσεις διαρκείας οι οποίες προωθουν μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ουδείς έχει συμφέρον να χάσει αυτή την ιστορική στιγμή! Είναι καιρός να γυρίσουμε μια σελίδα για την Ελλάδα! Έπειτα από οκτώ χρόνια, τρία προγράμματα αρωγής και περισσότερα από 450 μεταρρυθμιστικά μέτρα, αυτό το οδυνηρό για τους Έλληνες πολίτες επεισόδιο πρέπει να φτάσει στο τέλος του».

Το μνημόνιο τελειώνει στις 20 Αυγούστου, όμως στις 66 σελίδες της έκθεσης συμμόρφωσης προκύπτει ότι υπάρχει ένα πλέγμα δεσμεύσεων το οποίο θα παραμείνει ενεργό έως και το 2022 και αναμένεται να σφραγιστεί και με την απόφαση για την Ενισχυμένη Εποπτεία μετά το Μνημόνιο.

Μαζί με τα μέτρα στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται και τα αντίμετρα. Προβλέπει εφαρμογή ισόποσων αντίμετρων κατά το μέγεθος της υπέρβασης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ ). Παράλληλα, ωστόσο, από τις προβλέψεις τους προκύπτει ότι έχουν διαφορετική άποψη για το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και τις όποιες έξτρα παροχές τυχόν προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να «συζητηθούν». Αθροιστικά, η απόκλιση φτάνει περί τα 4 δις ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει μια από τις βασικότερες δεσμεύσεις της σήμερα, ήτοι μια συμφωνία που θα καθιστά το δυσθεώρητο χρέος της χώρας πιο βιώσιμο μετά από πολλά χρόνια Μνημονίων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως στην ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης της χώρας που λήγει στις 20 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως θα αναζητήσουν τρόπους ώστε η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να καταστεί πιο εύκολη.

Capital Economics: 

Σε νέα έκθεσή της, η Capital Economics αναφέρει ότι

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/335342-Metamesonychtio-thriler-gia-ten-symphonia-sto-chreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...