Με αντίποινα στις ΗΠΑ απαντούν Μεξικό και Καναδάς για την επιβολή δασμών

Με αντίποινα στις ΗΠΑ απαντούν Μεξικό και Καναδάς για την επιβολή δασμών

Σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, προχώρησαν Μεξικό και Καναδάς.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά εμπορικών μέτρων ως απάντηση στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ. “Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα”, όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί ”θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του “καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού” εκ μέρους της Ουάσινγκτον. Παρά τα “άδικα και μονομερή” μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

Ταυτόχρονα, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δις δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι», ενώ η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κρίστια Φρίλαντ, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/333499-Me-antipoina-stis-EPA-apantoyn-Mexiko-kai-Kanadas-gia-ten-epibole-dasmon ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...