Μητροπολίτης Ιερόθεος : 19 χρόνια στο πηδάλιο της τοπικής μας Εκκλησίας.

19 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγ.Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος χειροτονήθηκε Επίσκοπος στη Μητρόπολή μας.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος (κατά κόσμο Γεώργιος Βλάχος) γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1964-1968), και έλαβε το πτυχίο με «άριστα». Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1971 και το 1972 αντίστοιχα από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο, και εργάσθηκε στις Ιερές Μητροπόλεις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Θηβών και Λεβαδείας και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Ιεροκήρυκας και Διευθυντής Νεότητος.

Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στις 19 Ιουλίου 1995, η χειροτονία εις Επίσκοπον έγινε στις 20 Ιουλίου και η ενθρόνιση στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος ως τακτικό η αναπληρωματικό μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια: του «Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου» (ΕΡΣ), της «Εθνικής Επιτροπής AIDS», του «Κεντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων» (ΚΕΕΛ) και του «Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών», του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, και σε άλλες Επιτροπές. Εξέθεσε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στην διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα.

Διδαξε Ελληνική γλώσσα, Χριστιανική Ηθική και Βιοηθική στην Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Υπήρξε Διευθυντής και Καθηγητής διαφόρων Ιερατικών Σχολών και ταχύρρυθμων Φροντιστηρίων για υποψηφίους Ιερείς. Διοργάνωσε επιμορφωτικά Σεμινάρια, Ημερίδες με επίκαιρα θέματα, καθώς επίσης και Κατασκηνώσεις.

Έχει διακριθή και για την συγγραφική του παραγωγή, αφού έχει συγγράψει εβδομήντα έξι (76) πολυσέλιδα με θεολογικό, εκκλησιολογικό, κοινωνικό περιεχόμενο, βασισμένα στην διδασκαλία των αγίων Πατέρων. Από αυτά τα πενήντα επτά (57) βιβλία έχουν μεταφρασθή με πρωτοβουλία των μεταφραστών σε είκοσι μία (21) ξένες γλώσσες, ήτοι Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Ρουμανικά, Σουαχίλι, Κινέζικα, Βουλγαρικά, Ουκρανικά, Τσέχικα, Ολλανδικά, Αλβανικά, Ιταλικά, Φινλανδικά, Γεωργιανά, Ουρντού-Πακιστανικά καί Κορεάτικα. Ήδη μεταφράζονται και μερικά άλλα. Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων, ανατύπων και δημοσιεύσεων, πέρα από τα διάφορα άρθρα, ανέρχεται στα διακόσια σαράντα εννιά (249).

Τό βιβλίο του μέ τίτλο «Τό πρόσωπο στήν Ορθόδοξη Παράδοση» βραβεύθηκε από τήν Ακαδημία Αθηνών μέ θερμή εισήγηση των Ακαδημαϊκών κ. Ευαγγέλου Μητσόπουλου, Μάρκου Σιώτη καί Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη.

Εισηγήθηκε θέματα, στα δέκα χρόνια από τότε που έγινε Μητροπολίτης (1995) μέχρι σήμερα, σε πάνω από διακόσια τριάντα (230) διεθνή και πανελλήνια Συνέδρια και δίδαξε σε Σεμινάρια στην Αμερική (Ατλάντα, Βοστώνη, Σιατλ, Σικάγο), στον Καναδά (Βανκούβερ), στην Δαμασκό και το Χαλέπι της Συρίας, στην Γερμανία, την Ουκρανία, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στην Ρουμανία, την Βουλγαρια, την Βενετία, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τήν Αγγλία, τήν Φινλανδία κ.α. Αρθρογραφεί στον αθηναϊκό και τον τοπικό Τυπο, καθώς και στην εφημερίδα της Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση». Υπήρξε και είναι Πρόεδρος και μέλος διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών, εισηγήθηκε δε διάφορα θέματα στις Συνεδριάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Θεολογική Σχολή, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, του Εθνικού καί Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτιμώντας τήν προσφορά του στά Θεολογικά γράμματα, τόν αναγόρευσε σέ Επίτιμιο Διδάκτορα (25-9-2008).

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...