Μηχανικοί Ναυπάκτου: Παρά τις οχλήσεις μας δεν επετεύχθη η απαιτούμενη ελάχιστη συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας

ΚΟΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  –  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  • ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (Σ.Α.ΝΑ.)
  • ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΣΥ.Δ.Μ.Ε.Ε.Ν.)

Με αφορμή την πρόσκλησή μας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπακτίας, που αφορούσε στη γνωστοποίηση της άποψης των φορέων μας σχετικά με πολεοδομικά ζητήματα της ΔΕ Ναυπάκτου με αφορμή την επικείμενη συζήτηση σχετικού θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας στις 13-11-2017, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι :

  • Οι Επιστημονικοί Σύλλογοι των Μηχανικών της πόλης εκφράζουν διαχρονικά και με σαφήνεια τις θέσεις τους για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της πόλης.
  • Η έκφραση άποψης σε τεχνικά ζητήματα προϋποθέτει ύπαρξη των στοιχειωδών προαπαιτούμενων και ειδικότερα την :
    • Επαρκή πληροφόρηση επί των προθέσεων-στόχων,
    • Κατοχή όλων των τεχνικών δεδομένων των θεμάτων,
    • Ύπαρξη επαρκούς χρόνου μελέτης των στοιχείων,
    • Απαραίτητη ανατροφοδότηση μεταξύ φορέων και διαχειριστών των επιμέρους θεμάτων.

Η ύπαρξη των παραπάνω προαπαιτούμενων, σε συνδυασμό με το πλήθος ή τη σημαντικότητα των διαφόρων τεχνικής φύσεως ζητημάτων που παρουσιάζονται συνεχώς στη λειτουργία ενός Δήμου και πολύ περισσότερο στη λειτουργία μια πόλης όπως η Ναύπακτος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν, επιβάλλουν μεγάλη προσοχή και επιμέλεια στη διαμόρφωση άρτιας και ορθής επιστημονικής άποψης.

Οι φορείς μας, πάλι με αφορμή σχετικό ζήτημα, απέστειλαν στις 13-6-2016 επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο που αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο στην παραπάνω συνεδρίαση.

Υπενθυμίζουμε ότι στην επιστολή επισημαίναμε και καταλήγαμε :

«Γενικότερα και επειδή παρατηρείται σωρεία επεμβάσεων, εντός του αρχαιολογικού, παραδοσιακού και ιστορικού τμήματος της πόλης χωρίς να είμαστε κοινωνοί τόσο της φύσης των τεχνικών μελετών όσο και της ύπαρξης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, προφανώς δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη επί σημαντικών παρεμβάσεων και συνεπώς ακυρώνεται διαδικαστικά η πρόσκλησή μας στα Δημοτικά Συμβούλια»

Αφού πέρασαν 518 ημέρες από την τότε ανακοίνωσή μας, παρά τις συνεχείς αιτήσεις και οχλήσεις μας αρμοδίως για πληροφόρηση σε διάφορα ζητήματα, δεν επετεύχθη η απαιτούμενη ελάχιστη συνεργασία με ευθύνη αποκλειστικά της σημερινής διοίκησης.

Σε όλο αυτό το διάστημα, παρά την πλημμελή έως ανύπαρκτη ενημέρωσή μας, τοποθετηθήκαμε επιστημονικά και με σαφήνεια σε σημαντικά και καίρια ζητήματα (διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, Παλαιοπαναγιά κλπ) με πλήρη επιβεβαίωση των θέσεών μας στη συνέχεια.

Στο ίδιο διάστημα κατέρρευσαν παταγωδώς και κάθε είδους προσπάθειες αλλοίωσης ή διαστρέβλωσης των θέσεών μας. Επισημαίνουμε εδώ ότι οι κάθε λογής τακτικισμοί και κραυγές από κάθε κατεύθυνση, με στόχο τον γενικότερο αποκλεισμό μας και τον αποπροσανατολισμό σχετικά με τις αρχές και τις θέσεις μας δεν είναι ικανοί να φιμώσουν τις ορθές πρακτικές και την διαμόρφωση του ορθού επιστημονικού λόγου. Πρόσφατη υπήρξε και η επιστολή παρέμβασης – διαμαρτυρίας του Προέδρου του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας στο δήμαρχο για το θέμα αυτό.

Εξακολουθούμε να επιμένουμε στην ιδιότυπη αποχή μας δηλώνοντας ότι ο διάλογος αποτελεί μια ζωντανή και αμφίδρομη διαδικασία την οποία αποδεδειγμένα υπηρετούμε.

Υποστηρίζουμε ότι η επιστήμη μας καθοδηγεί να υιοθετούμε βέλτιστες και βιώσιμες πρακτικές  αποφεύγοντας λάθη ή  υιοθέτηση ευκαιριακών και αποσπασματικών λύσεων.

Σε περίπτωση διαλόγου ας πάρουν όλοι οι συμμετέχοντες την απόφαση να ακούσουν.

 

            Για το                                                                                               Για  το  

          Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας                               Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών                         

                                            Ελευθέρων Επαγγελματιών Ναυπάκτου            

            

                                  Ο  Πρόεδρος                                                                                 Ο  Πρόεδρος

                   Μπαρπαγιάννης Βασίλειος                                                    Ζησιμόπουλος  Δημήτριος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...