Μπαράζ επαφών Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κριστίν Λαγκάρντ

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ                                                                                                     

Στη σκιά των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,8% το 2017, αλλά και για ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει από σήμερα και μέχρι το Σάββατο έναν μαραθώνιο επαφών στην Ουάσιγκτον, με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την ελάφρυνση του χρέους.

Άλλωστε, κύρια στόχευση των εκθέσεων του ΔΝΤ είναι να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχεδιάζει να συναντηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον οικονομικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Γουάλι Αντεγιέμο.

Παρά τις προσδοκίες της Αθήνας, η αίσθηση που επικρατεί και στην Ουάσιγκτον είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Η ελληνική προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας σε έναν οδικό χάρτη στο θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει με την κ. Λαγκαρντ τις προθέσεις του ΔΝΤ καθώς όλα δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Στην έκθεση για τα δημοσιονομικά μεγέθη που παρουσιάστηκε χθες το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ φέτος, 0,7% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι 1,75% μνημονικού στόχου) και 1,6% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (έναντι 3,5% του μνημονίου). 

Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η επίτευξη των στόχων προϋποθέτει την «πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM», εμμένει στη θέση του ότι η λύση πρέπει να περιλαμβάνει και την απομείωση του χρέους, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη ακόμη μεγαλυτέρων περικοπών στις συντάξεις, καθώς θεωρεί ότι οι σχετικές δαπάνες παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Εκτιμά επίσης ότι η υπερφορολόγηση που εφαρμόζεται δεν θα αποδώσει μεγαλύτερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το χρέος το Ταμείο προβλέπει ότι θα αυξάνεται έως και το 2018, φτάνοντας στο 184,7 % του ΑΕΠ για να αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια. Τέλος, τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις οικονομικές/χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...