Μπορεί η ημικρανία να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Μπορεί η ημικρανία να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από ημικρανίες ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά μόνο εάν είναι καπνιστές. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Columbia University που δημοσιεύει online η επιθεώρηση Neurology της ΑΑΝ (American Academy of Neurology) έδειξαν ότι από τους 1.292 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη που δήλωναν ότι είχαν ημικρανίες, η παρακολούθησή τους σε βάθος χρόνου 11ετίας κατέγραψε 294 εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές και θανάτους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι 187 εξ αυτών ανέφεραν ημικρανίες χωρίς αύρα και 75 με αύρα, ωστόσο δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν συσχέτιση των δύο τύπων ημικρανίας με εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

Αυτό που βρήκαν όμως είναι ότι μεταξύ καπνιστών η ημικρανία συνδεόταν με τρείς φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού. «Τα ευρήματά μας αποτελούν επιπλέον στοιχείο γιατί το σταμάτημα του καπνίσματος είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανίες» επισημαίνει η επικεφαλής της σχετικής έρευνας, ιατρός Teshamae Monteith της Ιατρικής Σχολής Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Σημειωτέον ότι αν και η παρούσα έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο οι καπνιστές με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών που έπασχαν από ημικρανίες με αύρα είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό, ασχέτως αν κάπνιζαν ή όχι.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...