Μπορούν πλέον να οδηγήσουν αλλά πρέπει να φοράνε μπούρκα – Tι επιτρέπεται και τι όχι για τις γυναίκες της Σ. Αραβίας

Μπορούν πλέον να οδηγήσουν αλλά πρέπει να φοράνε μπούρκα – Tι επιτρέπεται και τι όχι για τις γυναίκες της Σ. Αραβίας

οδηγός

Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστή για την αντιμετώπιση που έχει προς τις γυναίκες, στερώντας τους μεγάλο κομμάτι συμμετοχής στη δημόσια κοινωνική ζωή. Σιγά σιγά όμως υπάρχουν και αλλαγές, ευχάριστες αλλαγές.

 Μια ιστορική απόφαση που πάρθηκε πριν από λίγες μέρες θα επιτρέπει, από τον Ιούνιο του 2018, στις γυναίκες να μπορούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης και συνεπώς να οδηγούν. Μια υπουργική επιτροπή θα συσταθεί σε διάστημα έως 30 ημερών η οποία θα αποφασίσει πώς θα αρθεί πρακτικά η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν.

 Υπάρχουν όμως κι άλλα που απαγορεύονται, ακόμα, για τις Σαουδαράβισες, ενώ έχουν καταφέρει να αλλάξουν άλλες υπερσυντηρητικές απαγορεύσεις. Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που στην Ελλάδα και στον Δυτικό κόσμο θεωρούνται δεδομένα αλλά οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες της Σ. Αραβίας

– Δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

– Να συμμετέχουν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο.

– Δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.

– Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αθλήματα γενικότερα.

Τι δεν μπορούν να κάνουν

– Να παντρευτούν ή να πάρουν διαζύγιο, να ανοίξουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό, να ταξιδέψουν, να βρουν εργασία ή να κάνουν μία εγχείρηση, χωρίς την άδεια από τον άντρα κηδεμόνα.

– Να συναναστρέφονται ελεύθερα με ανθρώπους του αντίθετου φύλου. Μερικές εξαιρέσεις είναι τα νοσοκομεία, οι τράπεζες και οι ιατρικές σχολές.

– Να εμφανιστούν δημοσίως χωρίς να φορούν μία ολόσωμη μπούρκα.

– Να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς κάποιον άντρα σπόνσορα.

– Να κρατήσουν την κηδεμονία των παιδιών όταν αυτά ξεπεράσουν την ηλικία των επτά για τα αγόρια και των εννιά για τα κορίτσια.

– Να κάνουν αίτηση για εθνική ταυτότητα ή διαβατήριο χωρίς την άδεια του κηδεμόνα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/303065-Mporoyn-pleon-na-odegesoyn-alla-prepei-na-phorane-mpoyrka-Ti-epitrepetai-kai-ti-ochi-gia-tis-gynaikes-tes-S-Arabias ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...