Μόνο Ελλάδα- Ολλανδία -Γερμανία έχουν πλεόνασμα στην Ευρώπη!

Μόνο Ελλάδα- Ολλανδία -Γερμανία έχουν πλεόνασμα στην Ευρώπη!


Reuters: Λογική η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Από τις καλύτερες αποδόσεις του 2017

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε τη βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ο αξιωματούχος του ESM, Kalin Anev Janse, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. Ο κ. Janse που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, τόνισε ότι τα χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι αναμενόμενα, λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων που εφάρμοσε η χώρα.

Το ξένο πρακτορείο, αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν μεταξύ αυτών που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές ομολόγων το 2017 και ξεκίνησαν πολύ θετικά το 2018 εξαιτίας των προσδοκιών για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος. «Ορισμένοι ενδεχομένως φοβούνται ότι αυτό δεν θα συμβεί, ωστόσο εγώ πιστεύω πως η Ελλάδα θα θελήσει να συνεχίσει να στέλνει αυτό το θετικό μήνυμα», κατέληξε.

ESM: Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς στην Ελλάδα

Μάλιστα, χαρακτήρισε χωρίς προηγούμενο το επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποίησε η χώρα και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικό πλεόνασμα μαζί με την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Βίζερ: Η Τρόικα το μεγαλύτερο λάθος των Ευρωπαίων!

Στο ίδιο θετικό κλίμα, ήταν και οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Eurogworking Group, Τόμας Βίζερ. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι ευρωπαίοι ήταν ο σχεδιασμός της τρόικας, ενώ αν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018), τότε θεωρεί λογικό να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία!

 Για τα λάθη των δανειστών είπε ότι «έπρεπε να είχαμε σχεδιάσει κάτι διαφορετικό. Έχοντας τρεις οργανισμούς αναμεμειγμένους δημιουργήσαμε πολύ ανταγωνισμό ανάμεσά τους και ζήλιες. Το πιο αποτελεσματικό θα ήταν να υπάρχει ένας θεσμός, αλλά ποιος θα ήταν αυτός;», Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, αναφέρει ότι το δικό του προσωπικό λάθος ήταν ότι δεν κατάλαβε από το πρώτο πρόγραμμα πόσο αναγκαία ήταν μια αναδιάρθρωση χρέους. «Αν είχαμε μια αναδιάρθρωση χρέους και πιο συνεργάσιμους Ελληνες ομολόγους, τότε πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Επρεπε δυστυχώς να μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο».

Η δική του εκτίμηση είναι ότι το επόμενο βήμα, είναι ρύθμιση χρέους αλλά με επιπλέον όρους στο τέλος του μνημονίου. Αν και όπως παραδέχεται δεν έχει συζητηθεί ακόμα το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών από τον Αύγουστο που τελειώνει το πρόγραμμα, ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά πόσο θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανοαυστριακό τεχνοκράτη ένας βασικός λόγος που οι επενδυτές διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα είναι το δικαστικό σύστημα. «Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι ένας επενδυτής ότι θα έχει μια δίκαια και γρήγορη δίκη αν προκύψει κάποιο πρόβλημα; Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα επίπεδα επενδύσεων σε χώρες όπου υπάρχει γρήγορη και προβλέψιμη νομική διαδικασία έναντι άλλων όπου υπάρχει πιο αργή και λιγότερο προβλέψιμη διαδικασία», τονίζει.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα αίτια της κρίσης, λέγοντας ότι για τον ίδιο η ελληνική κρίση δεν ήταν δημοσιονομική, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Η βασική αιτία εντοπίζεται στο πρόβλημα διοίκησης της χώρας. «Οι προσωπικές σχέσεις μετράνε περισσότερο από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα», λέει. Συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας, από όλα τα κόμματα, «παίρνουν κομμάτια από την οικονομία».

Αυτοκριτική Γκάμπριελ για τα λάθη των Γερμανών

Με την Γερμανία, να βρίσκεται στα πρόθυρα ανάδειξης ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ως επιτυχία του SPD, προβάλλοντας μια σειρά από κεντρικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα που έγιναν αποδεχτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Αν και όπως φαίνεται από πρόσφατες έρευνες, ένας μεγάλος αριθμός μελών του SPD απορρίπτει τη συνέχιση ενός συνασπισμού με τα χριστιανικά κόμματα η συγκυβέρνηση είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, στα θετικά της συμφωνίας ο κ. Γκάμπριελ συμπεριέλαβε και το κεφάλαιο που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αποφάσεις αποτελούν μια «πρόοδο που θα ενισχύσει αισθητά την Ευρώπη». Οι Χριστιανοδημοκράτες στο παρελθόν καθόριζαν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας. «Το λάθος αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/317433-Mono-Ellada-Ollandia-Germania-echoyn-pleonasma-sten-Eyrope ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...