Μ.Χάρος (Πρ.Εργατ.κέντρου Ναυπακτίας-Δωρίδας) : Θέλουμε την ανάπτυξη της πόλης μέσα από την νομιμότητα

Αλλά……

-Ανοίγονται θέματα στη λειτουργία των καταστημάτων με τις πρακτικές του Εργατικού κέντρου

-Ασαφής ο πρόεδρος στην τοποθέτηση και στις απαντήσεις του

Συνέντευξη τύπου, παραχώρησε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Μ.Χάρος αναφορικά με τον θόρυβο που προκάλεσε η καταγγελία στην αστυνομία των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν,στα πλαίσια της λευκής νύχτας που διοργάνωσε ο εμπορικός σύλλογος Ναυπάκτου.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του,ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Μ.Χάρος ανέφερε ότι σκοπός του εργατικού κέντρου είναι η εκπροσώπηση των συμφερόντων των εργαζομένων και οποιαδήποτε κίνηση του εργατικού κέντρου αφορά ακριβώς αυτό το λόγο.

Οι λευκές νύχτες απαιτούν άδεια του περιφερειακού συμβουλίου κάτι που ο εμπορικός σύλλογος φρόντισε να μην κάνει τόνισε ο κ. Χάρος.Άρα τίθεται ζήτημα παράνομου ωραρίου και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων.Είχαμε καταγγελίες εργαζομένων ότι υποχρεώνονται σε εργασία τα Σάββατα.Και ο ρόλος μας ήταν αυτός.Να λύσουμε αυτό το πρόβλημα,την υποχρεωτική παράνομη εργασία.

Πυρά κατά Σύψα

Είναι απορίας άξιο ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του πως θεσμικοί φορείς όπως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (σ.σ. Γ.Σύψα -υπ.τουριστικής ανάπτυξης) να τάσσεται κατά της νομιμότητας λέγοντας να λειτουργήσουν τα καταστήματα χωρίς τις σχετικές άδειες,όταν σε άλλο γεγονός με τη συναυλία της λαϊκής ορχήστρας Μ.Θεοδωράκης στο κάστρο Αντιρρίου διατείνονταν υπέρ της νομιμότητας στην πραγματοποίησή της.(σ.σ. την ασφάλεια και νομιμότητα της χρήσης του χώρου)

-Το εργατικό κέντρο και η αστυνομία-Αγνοείται ο ρόλος των αρμοδίων υπηρεσιών.

Δεν έχουμε καμία ευθύνη για τις μηνύσεις  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,ενώ στην αστυνομία ζητήσαμε την καταγραφή όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.Δεν έχουμε αντίρρηση στην λειτουργία των καταστημάτων αρκεί να γίνεται αυτό με νόμιμο τρόπο.Θέλουμε τη Ναύπακτο μπροστά,να πάει μπροστά ο τόπος,μέσα από την νομιμότητα.Απορία ωστόσο προκαλεί ο τρόπος και η ευθύνη που μπορεί να φέρει η αστυνομία στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και όχι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως είναι η επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ

Η Περιφέρεια -συνέχισε ο κ.Χάρος- απέστειλε έγγραφο στις 4 Αυγούστου προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε για τις λευκές νύχτες ενώ την επομένη ακριβώς  (5 Αυγούστου ) ήταν  λευκή νύχτα.Ο κ. Χάρος αποκάλυψε ότι και για το ερχόμενο Σάββατο 19 του μήνα που είναι επίσης Λευκή νύχτα στην Ναύπακτο,υπάρχουν ανώνυμες καταγγελίες .

-Νόμιμο και ηθικό

Εν αρχή ην η νομιμότης για το εργατικό κέντρο.Και είναι σωστό.

Είναι η βάση πάνω στην οποία όλοι θα πρέπει να κινούμαστε όλοι προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία  και οι κανόνες μιας υγιούς αγοράς.Η νομιμότητα πρέπει να ισχύει παντού.

-Από τις καταλήψεις σε γέφυρες και δρόμους μέχρι την λειτουργία της αγοράς.

Υπάρχει όμως και το ηθικό μέρος της ιστορίας που είναι η ανάγκη για βιωσιμότητα μιας επιχείρησης η οποία ψυχορραγεί υπό το βάρος όλης αυτής της οικονομικής κατάστασης,υπό το βάρος ατέλειωτων φόρων,υπό το πρίσμα του λουκέτου που απειλεί τους αυτοαπασχολούμενους και που οι λευκές νύχτες φαντάζουν ως”μάννα εξ ουρανού” προκειμένου να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.Βασικές ανάγκες επιβίωσης.Από την εποχή του Σωκράτη χρονολογείται αυτό το φιλοσοφικό ερώτημα.

Τι είναι όμως δίκαιο; Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε  πώς έχουμε  δίκαιο με βάση τη δική μας συλλογιστική δεινότητα, την κριτική μας σκέψη, μια σειρά από λογικά επιχειρήματα, την κοσμοθεωρία μας, τις αρχές μας όμως, παρόλα αυτά να μην δικαιωθούμε καθότι υπάρχουν πολλοί τεχνικά νόμιμοι τρόποι, ίσως και νόμοι με τους οποίους κάποιοι μπορούν να μας εξαπατήσουν.Και τότε ερχόμαστε σε σύγκρουση με το νόμιμο που είναι η ζοφερή πραγματικότητα.

Ασαφής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ήταν η θέση του προέδρου του εργατικού κέντρου ως προς τις αρμοδιότητές του μέσα στα κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά πλαίσια που απορρέουν από την θέση που κατέχει,πριν καταφύγει στον κατασταλτικό μηχανισμό της Αστυνομίας.

Δύο φορές ερωτήθηκε αλλά ουσιαστικά δεν λάβαμε κάποια απάντηση που να μας ικανοποιεί το ερώτημα που θέσαμε.Επίσης αδιευκρίνιστο παρέμεινε  η απουσία των καθ’ύλην αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών όπως του ΙΚΑ και της επιθεώρησης εργασίας,αντί της αστυνομίας,η οποία είχε επιφορτιστεί με την καταγραφή των εργαζομένων.

-Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια.

Σχετικά με την φερόμενη δήλωση μέλους του δ.σ. του εργατικού κέντρου ότι η Ναύπακτος ετοιμάζεται να ζήσει ένα μεγάλο “πατατράκ” μάλλον δεν κατάφερε ο πρόεδρος να δικαιολογήσει τη σκοπιμότητα,ότι το εργατικό κέντρο ενήργησε βάσει καταγγελιών.Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια τόνισε ο κ. πρόεδρος του εργατικού κέντρου,ως προς τις συμπεριφορές και απόψεις  μελών του δ.σ. του εργατικού κέντρου.Αλλά υπερισχύει η δημοκρατία και η άποψη της πλειοψηφίας.Θα συμφωνήσουμε ως προς το δεύτερο σκέλος.Στο πρώτο θα θέλαμε να πούμε ότι μπορεί τα δάχτυλα να μην είναι όλα ίδια,κάνουν ωστόσο τον ίδιο πόνο όταν χτυπάνε.Και αυτό έχει σημασία

Ο κ. Χάρος απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπήρχαν παράνομα απασχολούμενοι εργαζόμενοι στα καταστήματα ή αν ήταν δηλωμένοι στην επιθεώρηση εργασίας,ήταν προσεκτικός στην διατύπωσή του λέγοντας ότι “αναγκάστηκαν να πάνε για δουλειά -νόμιμα ή όχι δεν ξεκαθάρισε- σε μια παράταση ωραρίου που δεν ήταν νόμιμη”.

-Η νομιμότητα για το εργατικό κέντρο εξαντλείται στις εμπορικές επιχειρήσεις ;

Και πάλι λοιπόν εδώ έθεσε θέμα νομιμότητας του ωραρίου των καταστημάτων και όχι της απασχόλησης των εργαζομένων.Και το απλό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής.Το πρόβλημα στη νομιμότητα του ωραρίου εξαντλείται για το εργατικό κέντρο μόνο στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων ή και σε άλλους τομείς που δεν περιμένουν τις λευκές νύχτες,αλλά ζουν από το απόλυτο σκοτάδι; Και τι έχει το εργατικό κέντρο κατά το παρελθόν προκειμένου να προστατεύσει αυτού του είδους την εργασία;

Απαιτείται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Ο κ. Χάρος ωστόσο φάνηκε συγκαταβατικός και πρόθυμος να συνεργαστεί με τους συλλόγους και τους θεσμικούς φορείς των επαγγελματιών προκειμένου να βρεθεί λύση στη νομιμότητα του ωραρίου την περίοδο των λευκών νυχτών που  θα εξασφαλίσει η έγκριση της περιφέρειας έπειτα από την γνωμοδότηση του εργατικού κέντρου με στόχο την ανάπτυξη της πόλης.Δεν περισσεύει κανείς στην προσπάθεια.Και ο ρόλος του Εργατικού κέντρου είναι συγκεκριμένος και με ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία.

Ωστόσο η συνεργασία αυτή αρκεί να επιτευχθεί μέσα από την οδό της νομιμότητας σε κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων .Η τοπική αγορά χρειάζεται οικονομικές ανάσες.Τις έχει ανάγκη.Και είμαστε εδώ να το υποστηρίξουμε όλοι για το καλό της πόλης και της τοπικής οικονομίας.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...