Μedicane: Τροπικός κυκλώνας οδεύει προς το Ιόνιο

Η κακοκαιρία που πλήττει από χθες την Ελλάδα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να λάβει διαστάσεις… κυκλώνα.

Ο Medicane (σ.σ.: κυκλώνας τροπικού τύπου στη Μεσόγειο) εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανιστεί σύντομα στα ανοικτά του Ιονίου, ενδεχομένως την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Το φαινόμενο μετακινείται και δεν αποκλείεται ο -τροπικού τύπου- κυκλώνας να φθάσει στην Ελλάδα, με ταχύτητα ανέμων 85χλμ./ώρα και ριπές 120 χλμ./ώραΣύμφωνα με ξένους μετεωρολογικούς ιστοτόπους, ένα «ενδεχομένως επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο εντοπίζεται στους χάρτες, το οποίο δεν αποκλείεται σε 2-3 μέρες να φθάσει στο Ιόνιο και στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Πρόκειται για το αποκαλούμενο TLC (μεσογειακός -τροπικού τύπου- κυκλώνας) ή “Medicane”, ο οποίος αναπτύσσεται σε περιοχή ανάμεσα στην Τυνησία και τη Σικελία».

Τα ίδια Μέσα μεταδίδουν ότι το φαινόμενο μετακινείται και δεν αποκλείεται ο -τροπικού τύπου- κυκλώνας να φθάσει στην Ελλάδα, με ταχύτητα ανέμων 85χλμ./ώρα και ριπές 120 χλμ./ώρα.

Στο συγκεκριμένο φαινόμενο αναφέρεται και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook  αναφέρει τα εξής:

Πιθανός Μεσογειακός Κυκλώνας ( Medicane) στα ανοιχτά του Ιονίου το βράδυ της Παρασκευής;
Αρκετά προγνωστικά μοντέλα θέλουν το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές τις επόμενες ημέρες, να βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας μας προς το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής και να παίρνει τη μορφή ακόμα κι ενός Medicane, ενός δηλαδή Μεσογειακού κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά (θερμό πυρήνα, απουσία μετώπων και θυελλώδεις ανέμους γύρω από το «μάτι» του).

Αυτό το «μάτι» εύκολα μάλιστα μπορεί να το διακρίνει κανείς και στους χθεσινούς προγνωστικούς χάρτες της ΕΡΤ για την ερχόμενη Παρασκευή!

Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσω και να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλές ημέρες μπροστά μας και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν πράγματι τελικά θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη…

Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την προσεχή Πέμπτη έως το Σάββατο
Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την προσεχή Πέμπτη έως το Σάββατο

 

Στην εικόνα εμφανίζονται οι ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάτω δεξιά (με μπλε χρώμα) είναι ο πυρήνας του Medicane
Στην εικόνα εμφανίζονται οι ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάτω δεξιά (με μπλε χρώμα) είναι ο πυρήνας του Medicane

Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού έως την Κυριακή:

Τετάρτη 15-11-2017
Καιρός: Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στα νησιά του Β. Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 16-11-2017 και Παρασκευή 17-11-2017
Καιρός: Στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και στα νησιά του Β. Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές με βελτίωση στα δυτικά την Παρασκευή. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως την Παρασκευή.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 μποφόρ με μικρή ενίσχυση την Παρασκευή.
Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση την Πέμπτη.

Σάββατο 18-11-2017
Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στην υπόλοιπη χώρα νοτιανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 19-11-2017
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ στα βορειοανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
http://www.zougla.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...