Νέα μάχη κυβέρνησης και Βρυξελλών για τα προαπαιτούμενα

Δευτέρα 30/05/2016 – 22:48ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΔΑΝΕΙΑΤο «μαχαίρι στο κόκκαλο» βάζουν οι τοκογλύφοι δανειστές, που μετά την συμφωνία στο Eurogroup, επανέρχονται με 150 νέες απαιτήσεις! Οι αδίσταχτοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, νομίζοντας ότι τώρα, που πέρασαν τα δύσκολα  μέτρα για τους φόρους και το ασφαλιστικό από την βουλή, έχουν το πάνω χέρι, εκβιάζουν για αυστηροποίηση των μέτρων, κρατώντας «όμηρο»  την πρώτη υπο-δόση των 7,5 δισ. ευρώ. Βάζουν νέες απαιτήσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ξεκινώντας ένα νέο «πύρινο» γύρο διαπραγμάτευσης. Το οικονομικό επιτελείο, θέλει να κλείσει τις «ουρές» της αξιολόγησης, για να περάσει γρήγορα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και να πάρει το «οκ» από τον Μάριο Ντράγκι , για την επαναφορά της εξαίρεσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το δεύτερο, που επαναφέρει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες κανονικότητας, σημαίνει φτηνά δάνεια για την ελληνική αγορά και αποτελεί προθάλαμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.Κόντρα στα παιχνίδια των ξένων, η κυβέρνηση βάζει «κόκκινες» γραμμές στην νέα διαπραγμάτευση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσα από επιστολή του, προς τους Θεσμούς, δίνει το πλαίσιο του δυνατού στην αναμενόμενη τελική συμφωνία.
Η επιστολή, απευθύνεται στους τρεις θεσμούς, Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ξεκαθαρίζει πως, υπάρχουν μία σειρά από μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, που δεν περνούν από την ελληνική βουλή. Μέτρα, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το «βέτο» Καμένου για τα ειδικά μισθολόγια και ρυθμίσεις, για τις οποίες το Μαξίμου επικαλείται το  «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Τέτοιο μέτρο, που έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές και προκαλεί την ελληνική κοινωνία, είναι το αίτημα των θεσμών για κατάργηση των συντάξεων λόγω ατυχήματος! Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως δεν μπορούν και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τέτοιες μεταρρυθμίσεις.Από την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, οι Θεσμοί «μετρούν» τις αντιδράσεις της Αθήνας και  μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά,  τονίζουν πως, οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για την υλοποίηση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup, στην παρούσα φάση εξελίσσονται ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον.
Στα ενεργειακά, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, στο ελληνικό σχέδιο για την  ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με τους Ευρωπαίους, να ζητούν και εναλλακτικά σενάρια, στην περίπτωση που το ελληνικό μοντέλο αποτύχει. Θέλουν να δεσμεύσουν από τώρα την κυβέρνηση, ότι αν καθυστερήσει η υλοποίηση του σχεδίου, θα ακολουθήσει τα πλάνα των Βρυξελλών.
Για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την βουλή,  κυβερνητικές πηγές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα και για τη δημιουργία του δεν υπάρχει αμφισβήτηση.
Μεγάλο «αγκάθι», είναι τα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία οι διεθνείς πιστωτές, θέλουν την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει «ξεπαγώματος» τους, έως τις 31/12/16. Από την ελληνική πλευρά, τονίζεται πως δεν υπάρχει περίπτωση ανασκούμπωσης, ενώ φαίνεται να αποτελεί θέμα ειδικής βαρύτητας για το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ.Παρά τις μεγάλες διαφορές, σε ειδικά θέματα, στα περισσότερα από τα 150, το οικονομικό επιτελείο, εκτιμά ότι θα επιλυθούν πολύ σύντομα, καθώς όπως τονίζεται, πρόκειται για τεχνικές διορθώσεις. Πρόκειται να κατατεθούν στη βουλή ως  τροπολογίες σε νομοσχέδια που κυρώνουν διακρατικές συμφωνίες και η σχετική συζήτηση έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη και  ψήφιση την Πέμπτη. Τα δύο μεγαλύτερα  εμπόδια στην συμφωνία παραμένουν  τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση Δημοσίου και το ζήτημα της επιστροφής του ΕΚΑΣ, για το οποίο οι Θεσμοί δεν πείθονται από το λογιστικό τρικ του υπουργείου Εργασίας, που εξασφαλίζει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι.
Για τα «κόκκινα» δάνεια με την εγγύηση Δημοσίου που φτάνουν το 1,5 δις ευρώ, οι δανειστές επιμένουν να περάσουν στα funds, αλλά το οικονομικό επιτελείο βλέπει ότι αν καταβάλει το Δημόσιο αυτό το 1,5 δισ. ευρώ, τότε θα προκύψει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και θα χρειαστούνε ακόμα περισσότερα μέτρα!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...