Νέα στοιχεία: Ο Λεχ Βαλέσα ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών με τον κωδικό «Μπόλεκ»

Νέα στοιχεία: Ο Λεχ Βαλέσα ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών με τον κωδικό «Μπόλεκ»

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τετάρτη 17/02/2016 – 15:30

Βαλέσα

Το Πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης ανακοίνωσε χθες στην ιστοσελίδα του ότι έχει στην κατοχή του ένα νέο έγγραφο που στοιχειοθετεί συνεργασία του ιστορικού ηγέτη του συνδικάτου Αλληλεγγύη Λεχ Βαλέσα με τις μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος (SB).

Σύμφωνα με το IPN, που ασχολείται με τα ναζιστικά και τα σταλινικά εγκλήματα στην Πολωνία, πρόκειται για ένα χειρόγραφο, που χρονολογείται από το 1974 και περιγράφει τη συνομιλία ενός υπαλλήλου της SB με τον “μυστικό συνεργάτη Μπόλεκ”, κωδική ονομασία που ορισμένοι ιστορικοί αποδίδουν στον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης.

Το έγγραφο αυτό προέρχεται μαζί με άλλα από την κατοικία της χήρας του στρατηγού Τσέσλαβ Κίζακ, που πέθανε πέρυσι και υπήρξε το δεξί χέρι του ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι.

“Η χήρα του Τσέσλαβ Κίζακ μας πρότεινε να αγοράσουμε έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο σύζυγός της”, ανάμεσά τους και αυτό το χειρόγραφο σημείωμα, διευκρινίζει το Ινστιτούτο, το οποίο τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να κάνει έρευνα στο σπίτι και να κατασχέσει τα έγγραφα αυτά, τα οποία παρακρατούντο “παρανόμως”, σύμφωνα με το IPN.

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε ταξίδι, ο Βαλέσα αντέδρασε στην ανακοίνωση μέσω του blog του: “Αυτά τα ανθρωπάκια ξεθάβουν ακόμη και το πτώμα του Κίζακ για να με πολεμήσουν. Δεν είστε ικανοί να αλλάξετε τα γεγονότα με τα ψέμματά σας, τις συκοφαντίες και τα πλαστά χαρτιά σας”, έγραψε.

Ο Λεχ Βαλέσα , 72 ετών, έχει μηνύσει επανειλημμένως όσους τον έχουν κατηγορήσει για συνεργασία με τις υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το 2009 είχε καταθέσει μήνυση κατά του τότε προέδρου Λεχ Κατσίνσκι. Όταν αυτός σκοτώθηκε κατά την συντριβή του αεροπλάνου του στο Σμολένσκ στις 10 Απριλίου 2010, ο Βαλέσα απέσυρε τη μήνυση.

Ο δίδυμος αδελφός του, ο Γιάροσλαβ, ηγέτης του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού κόμματος Δίκαιο και Δικαιοσύνη, έγινε ορκισμένος εχθρός του Βαλέσα, αφού υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του όταν ήταν πρόεδρος της Πολωνίας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Ο Λεχ Βαλέσα έχει παραδεχθεί δημόσια ότι έχει υπογράψει “ένα χαρτί” στην αστυνομία, έπειτα από μία από τις συλλήψεις του ως ηγέτη του κινήματος της Αλληλεγγύης, αλλά έχει χαρακτηρίσει παράλογο κάθε ισχυρισμό ότι έχει συνεργασθεί με την κομμουνιστική αστυνομία της Πολωνίας.

Το 2000, ειδικό δικαστήριο είχε απαλλάξει τον Βαλέσα από τις κατηγορίες για συνεργασία με το SB, μόνιμο θέμα πολιτικής συζήτησης στην Πολωνία.

Ο Βαλέσα είχε ζητήσει τον Ιανουάριο την οργάνωση δημόσιας συζήτησης για να υπερασπισθεί την υπόληψή του, αλλά το Ινστιτούτο, το οποίο επρόκειτο να την οργανώσει για τον Μάρτιο την ακύρωσε, ελλείψει συμφωνίας για την πρόταση του Λεχ Βαλέσα σχετικά με τη μορφή που θα είχε η εκδήλωση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...