Νέοι διευθυντές στο δρόμο για ένα ακόμη πιο παλιό σχολείο

Α.Ε.Κ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
«ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1
Νέοι διευθυντές στο δρόμο για ένα ακόμη πιο παλιό σχολείο
• Σας ευχόμαστε καλή, δημιουργική, αλληλέγγυα και αγωνιστική σχολική χρονιά.
• Να σταθούμε στο σχολείο και τους αγώνες με καθαρό μυαλό και με καρδιά δυνατή.
Στο χρόνο της αναγκαίας καλοκαιρινής ανάπαυλας μαθητών και εκπαιδευτικών η εμβάθυνση προς το χειρότερο της παγκόσμιας, ευρωπαϊκής, μεσογειακής και ντόπιας πολιτικής είναι γεγονός.
Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθημερινά στην χώρα αναδεικνύει την ανάγκη συνολικών απαντήσεων και νέας συσπείρωσης από την πλευρά των εργαζόμενων για την αντιμετώπιση και των νέων ραγδαίων αλλαγών, παρά τις δυσκολίες. Ταυτόχρονα οφείλουμε να μην έχουμε αυταπάτες «όταν δίνουμε το δάκτυλο» σε όσους έχουν υποταχθεί, «γιατί τότε μας δαγκώνουν όλο το χέρι». Πριν όμως μιλήσουμε για τα μεγάλα, ας δούμε προς το παρόν κάποια επί μέρους που μας ακουμπούν:

1) Ετοιμάζουν άμεσα ψευτοεπιμορφώσεις ελάχιστων ωρών (το αίτημα του κλάδου είναι ετήσια καθολική επιμόρφωση με απαλλαγή από το σχολείο) για να επιβάλουν το πρόγραμμα του δήθεν «νέου» αλλά «παλαιωμένου λυκείου». Με διάφορες αλχημείες μειώνονται οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας σε Β’ και Γ’ τάξη, «σφαγιάζονται» – μειώνονται – κοντά στο 50% τα γνωστικά αντικείμενα, ενώ αυξάνονται οι «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις» από το Α’ τετράμηνο με στόχο την εξόντωση των μαθητών και την ταυτόχρονη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Σε συνδυασμό με τον διπλό δίχτυ – βαθμό – πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπ/ση (δηλώσεις Γαβρόγλου) για μια ακόμη φορά θα δώσουν αέρα στα πανιά των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων συρρικνώνοντας και με τον τρόπο αυτό το δημόσιο.
2) Στον μισθό μας αυξάνουν τις κρατήσεις από 4% σε 4,5% και στο μετοχικό μας ταμείο, την ώρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τις απολαβές μας και έχουν «σφάξει» τις συντάξεις μας κοντά στο 50%!
3) Η αδιοριστία των νέων καθηγητών έχει αντικαταστήσει το παραμύθι των «20.000 διορισμών» εδώ και κάμποσα χρόνια.
4) Στα ΕΠΑΛ το καλοκαίρι εντάθηκε η σφαγή τομέων, τμημάτων και ειδικοτήτων, ενώ με την μαθητεία που δεν περπάτησε (βλέπε κατεστραμμένη παραγωγική οικονομία), τάζουν στις πληγές να ρίξουν λίγο λαδάκι αρχές Σεπτέμβρη. Πρέπει να ξέρουν όμως οι συνάδελφοι της ΤΕΕ ότι ο κ. Γαβρόγλου φρόντισε με τον τελευταίο νόμο να μοιράσει πλέον τα προβλεπόμενα κονδύλια (περίπου 300 εκ. ευρώ) της κατάρτισης-δια βίου μάθησης στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με την ίδρυση διετούς μαθητείας εντός, ξεχνώντας γρήγορα τις διακηρύξεις περί σύνδεσης της αγοράς εργασίας με το σχολείο.
5) Επέλεξαν τους νέους διευθυντές καριέρας με μια αδόμητη συνέντευξη, προωθώντας κυρίως αυτούς με τα κάθετα προσόντα (έχουν ήδη οι νεώτεροι στην υπηρεσία μέχρι και 6 ολόκληρα πλασματικά ΜΚ των 354 ευρώ με διδ/κά) αφήνοντας σε όσους έπαιξαν με την γνωμοδότηση με το μειδίαμα. Κάποιες εξαιρέσεις απλά επιβεβαίωσαν τον κανόνα. Ο άλλος κανόνας όμως και στο δήθεν διευρυμένο-διορισμένο-ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας έγινε και προσεγμένη μοιρασιά με χειρουργικό τρόπο με βάση τα κομματικά κυβερνητικά και τα άλλα γνωστά κριτήρια… κυρίως μέσω των αιρετών. Απαξιώθηκαν πολλοί υποψήφιοι καθώς και εν ενεργεία συνάδελφοι διευθυντές, που έχουν έργο στο σχολείο τους, προς χάριν της νέας τάξης πραγμάτων και ενός ουδέτερου κυβερνητισμού. Ευχόμαστε τα γεγονότα να μας διαψεύσουν!
Και όσοι συμμετέχοντες έμειναν με την «κουλτούρα της αξιολόγησης» που θέλει και ο ΟΟΣΑ και με τις ευλογίες της Β’ ΕΛΜΕ, παρά την δικιά μας αντίθεση στην άνευ ουσίας συμμετοχή των συλλόγων διδασκόντων που αποδείχθηκε το φύλο συκής του κυβερνητισμού και του παραγοντισμού! Γι αυτό επειγόντως οφείλουμε πλέον να ξεφύγουμε από τη στενή αντίληψη του σχολείου μας και την «αυτονόμησή» του… για την παράδοσή του στους χορηγούς και στην αγορά.
6) Ετοιμάζουν με τις νέες επιλογές την μετατροπή των σχολικών συμβούλων σε «κριτικούς φίλους» που θα μας εισάγουν στην κουλτούρα της αυτομαστίγωσης μέσω της αυτόαξιολόγησης, ενώ ετοιμάζουν αγγλοσαξονικά «προτεσταντικά» μοντέλα για την πραγματική ατομική μας αξιολόγηση κατόπιν, με πρώτο κριτήριο τα αποτελέσματα στις «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις»… Εδώ θα έχουμε πράγματι την «σφαγή των αμνών»!
7) Όχι μόνο δεν μειώνουν τους μαθητές στα τμήματα, αλλά και με άνωθεν δραστικές επεμβάσεις μειώνουν τα τμήματα. Σε λίγο θα δείξει όταν ολοκληρωθούν οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ και στα υπόλοιπα σχολεία τι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις έρχονται.
8) Και αφού το Υπουργείο καθυστέρησε κεντρικά τις «ενοποιήσεις ειδικοτήτων», ως «κερασάκι στην τούρτα» ήλθε, η πλάγια και παράνομη ενοποίηση του ΠΕ04 στις αναθέσεις του Σεπτέμβρη και για όλους τους τύπους των σχολείων, παρερμηνεύοντας και το έγγραφο του ΥΠΕΠΘ (100808/Ε2/15-06-2017) στην περίπτωση μη λειτουργικής υπεραριθμίας!
9) Στην εποχή των μνημονίων η κατάργηση ουσιαστικά της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, εντός του δημοσίου σχολείου, ευνοεί τις νέες «εκατόμβες» μαθητών και εκπαιδευτικών με τα λεγόμενα «κοινωνικά φροντιστήρια», διαστρεβλώνοντας έτσι το νόημα της παιδαγωγικής επιστήμης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του κινήματος διεκδίκησης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης!
Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΑΕΚ) καλέσαμε τα μέλη του ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ για συνεδρίαση λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, παρά τις αποφάσεις που πήραμε εντούτοις αυτές δεν υλοποιούνται με ευθύνη κυρίως του Προεδρείου αφού ούτε τη συνάντηση με τον Δ/ντή εκπαίδευσης και το ΠΥΣΔΕ (για όλα τα τρέχοντα θέματα των σχολείων και των συναδέλφων), που ομόφωνα αποφασίστηκε την Τετάρτη (30-8-2017), δεν έχουμε ως Δ.Σ, πραγματοποιήσει.
Επιμύθιο: Και ενώ όλα αυτά δρομολογούνται, το σύστημα θέλει ακόμα: α) Να εξισώσει τον υπαρκτό κρατικό σοσιαλισμό με το ναζισμό β) Να υποχρεώσει τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ σε Δημοτικές και Σχολικές Επιτροπές Παιδείας (που έχουν ρόλο τον έλεγχο) να κάνουν δήλωση πόθεν έσχες για να αποτρέπει τους εκπαιδευτικούς από τα κοινά και να δυσχεράνει το έργο τους.
Όμως με τον ενεργό ρόλο όλων μας: Ορθώνουμε πάλι ανάστημα. Πιάνουμε ξανά το νήμα των αγώνων. Δεν αποδεχόμαστε το μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τους μαθητές μας. Ο αγώνας για μια καλύτερη παιδεία, μια αλληλέγγυα κοινωνία, μια ελεύθερη πατρίδα και μια διεθνή ισότιμη συνεννόηση και συνεργασία συνεχίζεται!!!
Αγρίνιο 4-9-2017
Από την ΑΕΚ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...