Νέοι υπουργοί για τη φτώχεια και την ανάπτυξη

Νέοι υπουργοί για τη φτώχεια και την ανάπτυξη

Ανασχηματισμός έτοιμος για πριν ή μετά τη ΔΕΘ – Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τον τόνο για εδραίωση του κοινωνικού κράτους, ανακούφιση των ασθενέστερων και ανάκαμψη της οικονομίας με έξοδο από τα μνημόνια

Πριν ή μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης; Το ερώτημα που ίσως προβληματίζει ακόμα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και βρίσκεται στα χείλη όλων όσοι ασχολούνται με την πολιτική δεν έχει βρει ως τώρα την απάντησή του. Αυτό που σίγουρα μπορεί να απαντηθεί είναι ότι ο ανασχηματισμός έχει κλειδώσει.

Η κυβέρνηση αφού πέρασε επιτυχώς τη 2η αξιολόγηση και τις συνακόλουθες πιέσεις των δανειστών βρίσκεται στο σημείο για μια επανεκκίνηση που θα σημάνει και την ανάλογη αλλαγή ατζέντας. Με κάπως πιο ελεύθερα χέρια θα επιχειρήσει τη μερική έστω ανασύσταση του κοινωνικού κράτους (τα πρώτα βήματα τα βλέπουμε σε Υγεία και Παιδεία).

 

Εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ

Έτσι ο πρωθυπουργός θα ανηφορίσει προς την Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την 82η Έκθεση στην οποία φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα, έχοντας στις αποσκευές του, ενδεχομένως, ένα νέο πιο δυναμικό Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και τους παρακάτω στόχους:

Σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας με ταυτόχρονη ανακούφιση των ασθενέστερων.

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων.

Έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια που εκτός του ότι αποδείχθηκαν εξοντωτικά, ηχούν απαίσια στα αυτιά των πολιτών.

Το γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν από τη Δ.Ε.Θ. είναι ότι αν επιμηκυνθεί η συζήτηση για το θέμα θα υπάρξουν, όπως πάντα, φαινόμενα παράλυσης του κυβερνητικού έργου, τα οποία δεδομένης και της θερινής περιόδου θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.

 

Η κίνηση των «53»

Τώρα βέβαια σε επίπεδο ονοματολογίας οι πληροφορίες που συλλέγονται τόσο από ανθρώπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος όσο και από κομματικούς παράγοντες διαφόρων τάσεων, αυτές εν πολλοίς εκφράζουν και τις επιθυμίες αυτών που τις διακινούν. Για παράδειγμα βουλευτές που θεωρούνται υπουργοποιήσιμοι ζητούν ευρείες αλλαγές στην κυβέρνηση. Το αίτημα αυτό βέβαια δεν απευθύνεται προς τον Αλέξη Τσίπρα αλλά στις μεταξύ τους… διαβουλεύσεις. Η κίνηση των «53» επίσης ασκεί κριτική για συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

 

Το κυβερνητικό έργο

Για τον πρωθυπουργό όμως ο ανασχηματισμός έχει αξία για να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει σε… θαύματα, σε πρόσωπα που θα κάνουν την θαυμαστή αλλαγή, όμως σε συγκεκριμένους τομείς είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές, προκειμένου να έχει αποτελέσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τολμήσει μία αναδόμηση στο κυβερνητικό σχήμα για να δώσει νέα ώθηση και νέα πνοή στο συνολικό εγχείρημα. Κάποιοι υπουργοί δεν τραβούν, κάποιοι άλλοι είναι βραδείς στην παραγωγή κυβερνητικού έργου και κάποιοι άλλοι είναι αδιάφοροι. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι γεγονός ότι έχει αποφασίσει να δώσει σε όλους μία δεύτερη ευκαιρία εξηγώντας τους πως πλέον δεν υπάρχει το άλλοθι της αξιολόγησης για να μένουν τα πράγματα στάσιμα. Το θέμα αφορά όλους τους τομείς, και τα παραγωγικά υπουργεία και τα υπουργεία διοίκησης.

 

Η επιτάχυνση της οικονομίας

Το μέγα ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της οικονομίας τώρα που έχουν αρχίσει αν διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκτησης της εμπιστοσύνης και από τους ξένους επενδυτές αλλά και από τους Έλληνες. Παρουσιάζεται επιστροφή των καταθέσεων, αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. οικοδομική δραστηριότητα) και σταδιακή αλλά ενθαρρυντική μείωση της ανεργίας. Μετά τις γερμανικές εκλογές θα επανέλθει το θέμα της απομείωσης του χρέους. Η εμπιστοσύνη των ξένων είναι σημαντική και αυτό θέλει να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός γρήγορα.

Συγχρόνως όμως υπάρχει και η τρίτη αξιολόγηση που έχει αγκάθια. Ακριβώς γι αυτό δεν χρειάζονται καθυστερήσεις, αλλά επιτάχυνση. Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ήδη προαναγγείλει ότι τα περισσότερα από τα 113 προαπαιτούμενα προωθούνται γρήγορα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα μελετάει δυο σημεία:

1.Τις σημειώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη για την απόδοση κάθε υπουργείου.

2.Την εισδοχή νέων και σε ηλικία προσώπων που θα δώσουν φρέσκια πνοή στην κυβέρνηση.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το πρόσωπο για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση είναι του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται ο υπουργός Οικονομικών είναι αμετακίνητος. Όχι μόνο γιατί το είπε προσφάτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος: «Τα ρεπορτάζ είναι ακριβή μόνο ως προς την… μετακίνηση! Είναι γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μετακινηθεί από την Πρέβεζα, όπου κάνει ολιγοήμερες διακοπές, προς την οδό Νίκης για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του». Η δήλωση έγινε για να σταματήσει η φημολογία περί μετακίνησης του Ε. Τσακαλώτου, όμως πέρα απ αυτό εκεί οδηγούν τα πράγματα. Ο Ε. Τσακαλώτος θα είναι στο υπουργείο του και τον Αύγουστο του 2018 όταν η χώρα θα τελειώνει με τα Μνημόνια. Είναι αυτός που σήκωσε το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης για να κλείσουν οι αξιολογήσεις και φυσικά είναι αυτός που έχει μπροστά του και την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Υπάρχει πλέον συνεννόηση με τους δανειστές και δύσκολα αυτή η εμπειρία ξανακερδίζεται. Ωστόσο ενισχυτική της παραμονής του νυν υπουργού οικονομικών στο πόστο του είναι η δήλωση που εκπορεύτηκε από πηγές του Μαξίμου με αφορμή δημοσιεύματα περί απομάκρυνσής του.

Εν κατακλείδι οι πληροφορίες φέρουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο μικρότερο και δυναμικότερο, κυρίως με λιγότερες θέσεις υφυπουργών, έτοιμο να προχωρήσει σε μια επανεκκίνηση που θα φέρει τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ακόμα πιο δυσχερή θέση. Γιατί το ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση φαίνεται από το γεγονός ότι θέματα ήσσονος σημασίας τα ανάγει σε μείζονος για να «έχουμε κάτι να λέμε» όπως χαρακτήρισε τη στάση αυτή έμπειρος πολιτικός που ανήκει στο χώρο.

Το χρόνιο αίτημα του Κυριάκου- από την εκλογή του σχεδόν – για εκλογές έχει ακυρωθεί στην πράξη οπότε με κινήσεις εμφανώς αντιλαϊκές προσπαθεί να διατηρήσει την υποστήριξη των «νταβατζήδων» στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την εξουσία. Η τελευταία του προσπάθεια για εκμετάλλευση του θέματος των πυρκαγιών έπεσε στο κενό.

Πάντως για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας καθώς προς το τέλος της εβδομάδας ο πολύς κόσμος θα μαζεύεται – όσοι κατάφεραν να πάνε λίγες μέρες διακοπές – θα φανούν και οι προθέσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Πριν ή μετά τη Δ.Ε.Θ.; Αυτός ξέρει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/297592-Neoi-ypoyrgoi-gia-te-phtocheia-kai-ten-anaptyxe ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...