Ναυμαχία του Lepanto….Ταξίδι στο μέλλον. Του Γιάννη Σπυρόπουλου

Διανύουμε την κορύφωση των εκδηλώσεων που αφορούν την επέτειο της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (battle of Lepanto). Το γεγονός αυτό, παγκόσμιας εμβέλειας, που διαδραματίσθηκε ανοικτά του πατραϊκού κόλπου τον Οκτώβρη του 1571 αποτελεί τεράστια κληρονομιά για την πόλη μας.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και κύρια οι χώρες και πόλεις που είχαν συμμετοχή τιμούν και υμνούν από τότε το γεγονός αυτό. Πλατείες, δρόμοι, μουσεία φέρουν την ονομασία της Ναυμαχίας του Lepanto. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις σε ανάμνηση της μεγάλης ναυτικής σύρραξης.

Η ανάδειξη του γεγονότος εδώ ξεκίνησε ουσιαστικά το 1980 με τον αείμνηστο Κώστα Μακρυγιάννη, που ταυτοποίησε επίσημα τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου με την πόλη μας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε το σπινθήρα για σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

%ce%a3%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bf%ce%b8%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%82-2392016-113631-%ce%bc%ce%bcΔρόμοι, μαγαζιά, ξενοδοχεία, μέσα ενημέρωσης άρχισαν να παίρνουν ονομασίες που έχουν αναφορά στη Ναυμαχία. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν να υλοποιούνται εκδηλώσεις, αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού που έχουν σχέση με το γεγονός αυτό.

Η πρωτοβουλία Μακρυγιάννη δημιούργησε μια κινητικότητα που με το πέρασμα των ετών όλο και απλωνόταν. Η επέτειος της Ναυμαχίας έγινε κομβικό σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Ο απολογισμός άκρως θετικός.

Με την επιτυχή εξέλιξη των επιτελούμενων δράσεων και πρωτοβουλιών γεννάται πλέον  η αδήριτη ανάγκη να γίνει το άλμα μπροστά. Αυτό συνίσταται στη δημιουργία ενός Δικτύου πόλεων, συλλόγων και φορέων Ευρωπαϊκού επιπέδου που έχουν κοινό παρονομαστή την ιστορική κληρονομιά της Ναυμαχίας.

Η προαγωγή του διαλόγου και ανταλλαγή εμπειριών αποτελούν συστατικά στοιχεία για την προώθηση μιας “κουλτούρας της συνάντησης” σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η σύνθεση της πολιτιστικής πολυμορφίας των εμπλεκόμενων με αναφορά στο εμβληματικό σύμβολο που αποτελεί η Ναυμαχία της Ναυπάκτου δημιουργεί την προϋπόθέση μιας διαπολιτισμικής προσέγγισης των λαών της Ευρω-Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής ηπείρου γενικότερα.

Σε θεσμικό επίπεδο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του Δήμου και των άλλων εμπλεκόμενων για την ίδρυση του Διεθνούς Δικτύου με αναφορά στη Ναυμαχία, με την ονομασία “Δρόμοι του Λεπάντο” ή “Routes of Lepanto”. Εγχείρημα μεγαλόπνοο και αρκετά σύνθετο στην υλοποίησή του.

Η Συνέλευση των μελών που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων της επετείου αυτές τις μέρες θα επισημοποιήσει την οριστική ίδρυση του Δικτύου, με Έδρα την πόλη μας. Η επόμενη μέρα δημιουργεί υποχρεώσεις αλλά και τις προϋποθέσεις για ανεύρεση εργαλείων που αναβαθμίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, με κύριο άξονα την τουριστική ανάπτυξη.

Σε κοινωνικό επίπεδο έχει ζωπυρωθεί το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του γεγονότος. Απτό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία Συλλόγου στην πόλη μας με την ονομασία “Lepanto 1571”, που φιλοδοξεί να παρέμβει και να συμβάλει με τη δράση του στα τεκταινόμενα.

Ο κύβος ερρίφθη. Όλη αυτή η κινητικότητα είναι σίγουρο ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Πρόκειται για ρότα πλεύσης που σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα ωφελήσει τα μέγιστα την πόλη.

Η μικρή Ναύπακτος-Lepanto ισότιμος εταίρος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με παίκτες δυσανάλογου βεληνεκούς.

Η δυναμική του brand name “Lepanto” είναι τεράστια.

Ώρα να βγούμε στο  ξ έ φ ω τ ο !!!

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...