Ντάισελμπλουμ: Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για την τρίτη αξιολόγηση

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για την τρίτη αξιολόγηση

Ντάισελμπλουμ: Πολύ θετικές  εξελίξεις για την Ελλάδα – «Η αξιολόγηση πάει πάρα πολύ καλά, μου το είπαν σήμερα οι θεσμοί»

Θετικά μηνύματα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, έστελε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,  κατά την ενημέρωσή που πραγματοποίησε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο ίδιος, χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν αποτυπωθεί στο βελτιωμένο κλίμα στην αγορά, κάτι που έφερε και την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά το 2014.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές, για να χτίσει καμπύλη επιτοκίων. «Έχουμε ήδη κάνει δουλειά στη διαχειρισιμότητα του χρέους. Είναι σημάδι εμπιστοσύνης η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν θα χρειαστεί να βγει πολλές φορές στις αγορές, είναι διαχειρίσιμες οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια».

Όπως είπε στους ευρωβουλευτές, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για την γ’ αξιολόγηση και το υπόλοιπο του προγράμματος, με τον Ολλανδό πολιτικό να εκτιμά ότι η τρέχουσα αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.  Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση, που σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, «πάει πολύ καλά»  περιμένει να λάβει ακόμα μία δόση, 5,5 δις ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι  τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου 2018 ή αμέσως μετά. «Μην ξεχνάτε τον μηχανισμό που συνδέει πιθανά μέτρα για το χρέος με την αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσει η κουβέντα για αυτό τον μηχανισμό στις αρχές του έτους», είπε στην ενημέρωση των ευρωβουλευτών.

Παρά τον καλό ρυθμό που υπάρχει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο ίδιος αναφέρθηκε στον μεγάλο όγκο των προαπαιτούμενων, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά τους επόμενους μήνες και χρόνια. Όπως είπε, το Eurogroup έχει ενθαρρύνει την Ελλάδα να επιταχύνει τη δουλειά στις μεταρρυθμίσεις. Για το ίδιο θέμα τόνισε πως «το τέλος του προγράμματος θα είναι σε κάθε περίπτωση του χρόνου. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση το αν θα προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, για βελτίωση της αγοράς εργασίας και περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας».  Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η «κρίσιμη καμπή» θα  είναι τον Αύγουστο του 2018. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να στέκεται στα πόδια της τόσο από χρηματοδοτικής άποψης όσο και από πλευράς πολιτικών. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι δεν θα ανατραπούν κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Η μάστιγα της ανεργίας, το μεγάλο «αγκάθι» της ανάκαμψης

«Στόχος ήταν η Ελλάδα να καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια της, για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της. Θέλαμε η ανάκαμψη της Ελλάδας να βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια. Όπως έχουμε μάθει μέσα στην κρίση, οι μη ρεαλιστικές υποθέσεις μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ. Παράδειγμα είναι η ανεργία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο 21%» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, για να προσθέσει ότι στην Ελλάδα, η ανεργία υποχωρεί αλλά παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και απαιτούνται δράσεις. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας τόνισε ο ίδιος.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που είναι ένα σημαντικό μέρος της αξιολόγησης, είπε ότι από τη μια πλευρά της εξίσωσης είναι τα εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη, η ανάγκη διασφάλισης μιας σχετικής ευελιξίας, ώστε να παραμείνει ελκυστική.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/308988-Ntaiselmploym-Echoyme-logoys-na-eimaste-aisiodoxoi-gia-ten-trite-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...