Ν. Αναστασιάδης: Θέλουμε συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία υπό προϋποθέσεις

Ν. Αναστασιάδης: Θέλουμε συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία υπό προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνει αποφασισμένος για λύση στο κυπριακό και συνέχιση του διαλόγου, όμως, περιμένει από την Τουρκία να συναινέσει στο πλαίσιο Γκουτέρες. Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά είναι προετοιμασμένη για διάλογο και αυτό θα κάνει σαφές ο ίδιος προσωπικά στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο θα επιδώσει γραπτώς τις θέσεις της Κύπρου στις 22 Σεπτεμβρίου, στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνάντησης με το Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε ότι αυτό που έχει σημασία είναι μία ενδεχόμενη συνάντηση να έχει ουσία. Επίσης, τόνισε ότι από την Τουρκία εξαρτάται ο τερματισμός των εγγυήσεων των παρεμβατικών δικαιωμάτων και η απόσυρση του κατοχικού στρατού, λέγοντας ότι αξιοποίησε στο έπακρον τις θέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, υποβάλλοντας τις δικές του προτάσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης, επικαλούμενος πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου του 2005, επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αποδεχεί την εκ περιτροπής προεδρία εδώ και 20 χρόνια. Εξάλλου, υπογράμμισε, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί που δεν την αποδέχθηκε όταν υπέβαλε τη σχετική πρόταση στο Κραν Μοντανά. Επίσης χαρακτήρισε επιτυχία του Δημήτρη Χριστόφια τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο σε σχέση με την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής προεδρίας.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/301308-N-Anastasiades-THeloyme-synechise-toy-dialogoy-me-ten-Toyrkia-me-proypotheseis ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...