Ν. Βούτσης: Oι πολίτες θα αντιληφθούν τον ρεαλισμό των παρεμβάσεων υπέρ των αδύνατων

Ν. Βούτσης: Oι πολίτες θα αντιληφθούν τον ρεαλισμό των παρεμβάσεων υπέρ των αδύνατων

Η νέα εποχή μετά την τυπική λήξη της μνημονιακής περιόδου πιστοποιήθηκε από το περιεχόμενο των ομιλιών Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ΔΕΘ…

Η νέα εποχή μετά την τυπική λήξη της μνημονιακής περιόδου πιστοποιήθηκε από το περιεχόμενο των ομιλιών Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, η πολιτική συζήτηση πάει στην ουσία, οι πολίτες που ακόμη είναι «κουμπωμένοι» από τα οκτώ χρόνια μνημονίων τους επόμενους μήνες θα καταλάβουν ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάτων όπως αυτές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Αναφερόμενος στο πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις που έρχεται στην Βουλή, ο ίδιος είπε ότι «μέσα στο 2018 θα ανοίξει ο δρόμος».

«Αυτό ήταν το ζητούμενο», είπε ο κ. Βούτσης αναφορικά με το γεγονός ότι όπως έδειξαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, η πολιτική συζήτηση λαμβάνει προγραμματικά χαρακτηριστικά και έτσι φαίνονται οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων πιο έντονα, «ήταν φανερό ότι θα γίνει και πιστοποιεί απολύτως ότι μετά τις 21 Αυγούστου βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, μετά την τυπική λήξη της περιόδου των μνημονιακών δεσμεύσεων», για να προσθέσει ότι «επιμένω στο “τυπική”, αλλά επιμένω και στο “λήξη”».
 
«Το λέγαμε, πλέον η συζήτηση θα φύγει από τις επικοινωνιακές εκρήξεις και τις επιλογές επιμέρους και δευτερευόντων ζητημάτων και θα πάει στην ουσία, στο “ποια Ελλάδα μετά”, στην βάση όλων των προτεραιοτήτων που μπορούν και πρέπει να τεθούν από πλευράς των κομμάτων και θα συγκροτήσουν τον προγραμματικό κορμό των εναλλακτικών προτάσεων που θα κατατεθούν ενόψει των εκλογών. Πλέον κυρίως στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και σε μείζονα θέματα όπως το Μακεδονικό, τα θέματα ασφάλειας και άλλα θεσμικά, όπως της συνταγματικής αναθεώρησης, οριοθετούνται οι διαφορετικές λογικές, οι εναλλακτικές προτάσεις. Είναι πιο αδρές παρά ποτέ -και θα γίνουν ακόμα πιο αδρές- οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο Δεξιά ή Αριστερά, κοινωνικό κράτος ή φονταμενταλισμός των αγορών, νεοφιλελευθερισμός ή προοδευτικός πόλος, κτλ.», όπως υπογράμμισε.
 
«Κοντός ψαλμός», ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι είναι ρεαλιστικές οι παρεμβάσεις υπέρ των αδύνατων
 
Σχολιάζοντας τα ευρήματα δημοσκόπησης που δείχνει ότι ενώ οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ είχαν μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, η υλοποίησή τους εκτιμάται ως απίθανη από το πολύ μεγάλο ποσοστό, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι το φαινόμενο «απηχεί αδρανειακά την ψυχολογία που είχε σχηματιστεί επί οκτώ χρόνια στον ελληνικό λαό, ότι άλλα είναι τα σωστά και άλλα γίνονται ή άλλα μπορούν να γίνουν, μετά τις διαδοχικές υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς. Δεν είναι θέμα αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, αλλά μία εύλογη, φυσιολογική προς ώρας συμπεριφορά, ένα “κούμπωμα” απέναντι στο ωραίο, το καλό, το εύλογο, το ποθητό, το αυτονόητο που θα πρέπει να έρθει, στην οικονομία, στην κοινωνία, στις συντάξεις. Είναι απολύτως πολιτικοψυχολογικό ζήτημα, απολύτως εξηγήσιμο, μία αδρανειακή κατάσταση που συγκρατεί το ρεαλισμό, ότι είναι πράγματι ρεαλιστικά να γίνουν αυτά που είπε και ο πρωθυπουργός».
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι “κοντός ψαλμός”, τους αμέσως επόμενους μήνες, όπως τώρα όλοι κατάλαβαν ότι φύγαμε από την τυπική μνημονιακή περίοδο και κανείς πια -και ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι- δεν αναφέρονται σε τέταρτα μνημόνια, κόφτες, καταστροφολογία κτλ. και ο κόσμος θα αντιληφθεί καθώς συζητείται ο προϋπολογισμός, θα κλείνει το έτος και άρα οι δεσμεύσεις θα είναι από 1ης Ιανουαρίου του 2019, ότι είναι ρεαλιστικό πράγματι στη νέα εποχή, μέσα και από την πρόοδο της οικονομίας μας, να γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάτων … Είμαστε στη μετάβαση. Η μετάβαση στο μετά, στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια, θα έχει πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως πολιτικές, πολιτικοψυχολογικές επιδράσεις, που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους».
 
Ειδικά για την προοπτική ανάκλησης του μέτρου μείωσης των συντάξεων, θύμισε πως «έχω καταθέσει την αισιοδοξία μου αρκετές φορές. Στη βάση της λογικής, που είναι πλέον το έδαφος στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις … νομίζω ότι τα επιχειρήματα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και τα έχει δημοσιοποιήσει επανειλημμένα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι απολύτως συμβατά με μία τέτοια εξέλιξη».
 
Επιτακτική ανάγκη για προοδευτικό μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό που τρέφει το «αυγό του φιδιού»
 
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «η ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου με προεξάρχουσα την παρουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι απολύτως αναγκαία, σε κλίμακα Ευρώπης και βεβαίως στη χώρα μας. Είδατε αυτά που έγιναν χτες, δολοφονική επίθεση εναντίον νεολαίου του ΣΥΡΙΖΑ … αυτά που γίνονται από την “Κρυπτεία” και άλλες οργανώσεις στην Λέσβο, αυτά που γίνονται στην Ευρώπη από ολόκληρα κράτη, άξονες κρατών, ή τα μεγάλα ποσοστά της Ακροδεξιάς, της φιλοφασιστικής Δεξιάς. Όλα αυτά οριοθετούν έναν απίστευτα μεγάλο κίνδυνο να σπάσει πάλι “το αυγό του φιδιού”, μεσούντος πλέον του 21ου αιώνα».
 
«Άρα», συνέχισε, «καθιστούν απολύτως επιτακτική την ανάγκη κατ’ αρχήν στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο -γιατί είναι ανατροφοδοτούμενες οι εξελίξεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με την ακροδεξιά μεγέθυνση και τις αυταρχικές αντιλήψεις- για διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου σε ευρωπαϊκή κλίμακα (έχουμε και ευρωεκλογές σε μερικούς μήνες) αλλά και στην χώρα μας. Συνεργασίες λοιπόν, σε προγραμματική βάση, για την αντιμετώπιση αυτών των δύο μείζονων κινδύνων για την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά και για την διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης με κοινωνικό πρόσημο δικαιοσύνης, θετικό πρόσημο για την κοινωνία».
 
Αναφερόμενος στην πιθανότητα να συγκροτηθεί κάποιου είδους συμμαχία με κεντρικό πόλο την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «κατά καιρούς έχουν διαμορφωθεί τα λεγόμενα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα, δεν πρόκειται περί προγραμματικής σύγκλισης. Τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα για διαδοχικές παρενθέσεις την τελευταία τριετία δεν πέτυχαν, γιατί δεν έχουν καμία κοινωνική βάση. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πριμοδοτούν για ίδιο όφελος εξελίξεις πολιτικές, που ευτυχώς για την χώρα δεν υπήρξαν. Υπάρχει ισχυρός τακτικισμός στις αναφορές της άλλη πλευράς, καθώς και ένας μείζων συναγελασμός στο μείζον θέμα του Μακεδονικού και του ονόματος της ΠΓΔΜ με τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς».
 
«Θα ανοίξει μέσα στο 2018» ο δρόμος για τις γερμανικές αποζημιώσεις
 
Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που όπως ανακοινώθηκε τους προσεχείς μήνες θα έρθει στη Βουλή το πόρισμα και θα ψηφιστεί η στρατηγική για την δικαίωση των διεκδικήσεων, ο κ. Βούτσης θύμισε ότι «την ανακοίνωση αυτή είχε επικαιροποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από τρεις εβδομάδες στην Κάνδανο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται σε αυτό συχνά-πυκνά. Τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μία συνάντηση με επίσημο της γερμανικής πλευράς, (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, πρέσβεις κτλ.) που να μην τέθηκε το ζήτημα, έτσι ώστε να είναι ενεργή, δημόσια και νόμιμη η διεκδίκηση, εφόσον γίνει με τρόπο συστηματικό».
 
«Το πόρισμα που έχει φτιαχτεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής εδώ και μία διετία περίπου, είναι πραγματικά αναλυτικό, απολύτως τεκμηριωμένο στην βάση των υπολογισμών του Γενικού Λογιστηρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει την βάση για μία επιτυχή, από πλευράς της Ελλάδας, για μία διαβούλευση και με την γερμανική πλευρά σε όλα τα επίπεδα και στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου … και εφόσον χρειαστεί εκ του παραλλήλου με τις νομικές διαστάσεις που έχουν αυτά τα ζητήματα, είτε στο Ειδικό Δικαστήριο που υπάρχει για αυτά τα θέματα είτε στο Διεθνές Δικαστήριο είτε με άλλους τρόπους. Ανοίγει ένας τέτοιος δρόμος, θα ανοίξει μέσα στο 2018, όπως εγκαίρως είχαμε επισημάνει», κατέληξε.
 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/342593-N-Boytses-Oi-polites-tha-antilephthoyn-ton-realismo-ton-parembaseon-yper-ton-adynaton ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...