Ν. Μωραΐτης: Στόχος είναι η συγκέντρωση της βοσκήσιμης γης σε λιγότερα χέρια (VIDEO)

Η επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της βοσκήσιμης γης σε λιγότερα χέρια» είναι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται επί των άρθρων.

Όπως είπε, η εξασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας», της «εξωστρέφειας», η αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών προβλημάτων», η επιδίωξη «αυξημένης προστιθεμένης αξίας» στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που αναφέρονται ως στόχοι του νομοσχεδίου, αποτελούν επιλογή όλων των αστικών κυβερνήσεων και των ντόπιων μονοπωλίων, πλήττουν καίρια τους μικροπαραγωγούς και δεν ευνοούν τη λαϊκή κατανάλωση.

Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», η οποία τα τελευταία τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, αύξησε τις εξαγωγές κατά 12%, ιδιαίτερα σε προϊόντα ΠΟΠ όπως τυρί, φέτα, γιαούρτι. Η εταιρεία έκανε εξαγωγή κεφαλαίων, δημιούργησε καταστήματα στη Βουλγαρία και εργοστάσιο στην Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή μείωσε τις τιμές που δίνει στους γαλακτοπαραγωγούς και τα προϊόντα ΠΟΠ έγιναν απλησίαστα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε στα μειωμένα δικαιώματα και ενισχύσεις που θα προκύψουν για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τα κοπάδια και τη γη τους. Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί η διαδικασία ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων.

Καταλήγοντας, κάλεσε τους αγρότες να αγωνιστούν μαζί με την εργατική τάξη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, καθώς και να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πέμπτη.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...