Ξεκινά η διαπραγμάτευση τη Δευτέρα – Ανοίγει τα χαρτιά του το ΔΝΤ

Ξεκινά η διαπραγμάτευση τη Δευτέρα – Ανοίγει τα χαρτιά του το ΔΝΤ

Επιστρέφουν την Δευτέρα οι θεσμοί – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

 Τη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους! Οι επικεφαλής εκπρόσωποι των δανειστών, επιστρέφουν εκτάκτως, στην ελληνική πρωτεύουσα, για λίγες ημέρες. Αναμένεται να ανοίξουν κρίσιμα θέματα, όπως ο οδικός χάρτης ολοκλήρωσης της δ’ αξιολόγησης με τα 88 προαπαιτούμενα, ο ρόλος του ΔΝΤ και η εποπτεία την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα. Δεδομένου ότι το «κουαρτέτο»  θα παραμείνει λιγότερο από εβδομάδα στην Αθήνα, η διαπραγμάτευση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης. Μετά οι θεσμοί θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, για να ξανάρθουν μετά το Πάσχα. Τότε θα παρουσιαστεί και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας, από το οικονομικό επιτελείο.

Άνοδο στην επενδυτική βαθμίδα έως τον Αύγουστο, για τα ελληνικά ομόλογα

Το κλίμα στις συζητήσεις, αναμένεται να είναι καλύτερο για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, μετά και από την νέα διπλή αναβάθμιση από την Moodys. Μαζί με την Fitch και την S&Ps οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έχουν φτάσει τις τρεις μέσα στο πρώτο 2μηνο του έτους. Στόχος, είναι παράλληλα με τις θετικές εξελίξεις που αναμένονται στο ελληνικό πρόγραμμα, να έρθουν περισσότερες, ώστε τον Αύγουστο, στο τέλος του προγράμματος, οι ελληνικοί τίτλοι να έχουν φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα. Μία τέτοια εξέλιξη, θα βελτίωνε κατά πολύ τους όρους δανεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές, ώστε να μην χρειάζονται άλλα δάνεια από τους θεσμούς.

Μόνο οι πλειστηριασμοί έμειναν για την γ’ αξιολόγηση

Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα από την προηγούμενη αξιολόγηση. Εδώ υπάρχουν θετικές εξελίξεις και οι ουρές της τρίτης αξιολόγησης κλείνουν. Ήδη το ΣτΕ έχει ανάψει το πράσινο φως για το ελληνικό και την προηγούμενη Τετάρτη ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το δεύτερο χρειάζεται χρόνο, καθώς αυτό που θέλουν να δουν οι θεσμοί είναι ότι το πρόγραμμα έχει δυναμική και ότι δεν θα «παγώσει» ξανά. Στόχος είναι μαζί με τους 270 πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, την Πέμπτη στο EuroWorking Group (EwG) να δοθεί θετική εισήγηση από τους επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΔΝΤ: Η Αθήνα δεν έστειλε γραπτώς τις δεσμεύσεις της

Την Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του το ΔΝΤ, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στη διαπραγμάτευση. Η θέση του, συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, σε ειδική σύνοδο του Δ.Σ. για τα κριτήρια αναφορικά με τη συμμετοχή του σε προγράμματα διάσωσης χωρών που συμμετέχουν σε μία νομισματική ένωση όπως η Ελλάδα. Η στάση που θα κρατήσει τη Δευτέρα ο νέος εκπρόσωπός του, Πίτερ Ντόλμαν θα είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της Ουάσιγκτον για την επόμενη ημέρα του μνημονίου.

Όμως όπως γνωστοποίησε ο δανειστής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την «Επιστολή Προθέσεων» (Letter of Intent) με την  επικαιροποιημένη λίστα προαπαιτούμενων. Είναι οι νέες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς που θα αντικαταστίσει την επιστολή που εστάλη το καλοκαίρι με τα 21 προαπαιτούμενα για την υπογραφή του επί της αρχής μνημονίου με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έπρεπε να είχε σταλεί από τον Ιανουάριο, με στόχο να εγκριθεί μέσα στον Φεβρουάριο από το ΔΝΤ.

Μάριο Σεντένο Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα του μνημονίου

Βέβαιος πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα το καλοκαίρι, δήλωσε ο Προέδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο Euronews. Ως προυπόθεση για την επιτυχία επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ιδιοκτησία του σχεδίου για την επόμενης μέρας. 

Ειδικά για την Ελλάδα και την έξοδο από το πρόγραμμα, απάντησε ότι «είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πετύχει. Σίγουρα, θα συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι και τους επόμενους μήνες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να προσδώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση, στις τοπικές αρχές και στην κοινωνία, την αίσθηση ότι παίρνουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Το ίδιο αίσθημα- και αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό το ερώτημα – (σ.σ.να παραμένει) και κατά τη διάρκεια της μετάβασης μεταξύ των πολιτικών και εκλογικών κύκλων στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό οι επόμενες κυβερνήσεις να νιώθουν ότι κρατούν το μέλλον στα χέρια τους για όλη αυτή τη διαδικασία. Διότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία».

Ρέγκλινγκ: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ελάφρυνση του χρέους

Οι τεχνικές εργασίες για να καθοριστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους της μετά την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης αργότερα φέτος έχουν ξεκινήσει, δήλωσε από το Τόκιο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε,

Σύμφωνα με τον Γερμανό τεχνοκράτη, η τεχνική εργασία έχει ξεκινήσει, ώστε να είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι, όταν το πρόγραμμα λήγει. Αν η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί επιπλέον ελάφρυνση χρέους, είμαστε έτοιμοι να τη χορηγήσουμε, υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της.

Τσακαλώτος: βελτίωση στην οικονομία αλλά δεν το έχει αντιληφθεί ο πολίτης

 «Γίνονται κάποια πράγματα και υπάρχει βελτίωση στην οικονομία, αλλά ακόμα δεν το έχει αντιληφθεί ο πολίτης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το Ηράκλειο Κρήτης που πραγματοποιεί επίσκεψη από την Παρασκευή. Ο κ. Τσακαλώτος, που είναι και ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα απέναντι από το «ανανεωμένο» κουαρτέτο. Χθες, ο υπουργός, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Σ. Βαρδάκη και Ν. Ηγουμενίδη και γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Γ. Παυλιδάκη.

 

 

Σχοινάς: Η Ελλάδα θα έχει την Ευρώπη δίπλα της

«Είναι δεδομένο ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα πρέπει να πατήσει γερά στα πόδια της, κεφαλαιοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις κι αν χρειαστεί βοήθεια να έχει τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα είναι δίπλα της και όχι απέναντι της», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Έλληνες ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μίλτος Κύρκος

Η Ελλάδα το επόμενο success story της Ευρώπης

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο success story του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εφόσον συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος  μηχανισμου, Ρολφ Στράουτς,. Στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Ινστιτούτου (ΕΒΙ) σήμερα στη Φρανκφούρτη, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι

Η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας. Ανάμεσα σε άλλα, ο έμπειρος Ιρλανδός πολιτικός επισήμανε ότι «ορισμένα από τα μέτρα που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, δεν εξετάστηκαν οι πραγματικές συνέπειές τους. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες αποτυχίες της, όσον αφορά τις πολιτικές λιτότητας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χίγκινς εξήγησε ότι «όταν υπάρχουν οικογένειες που στηρίζονται σε πολύ πενιχρές συντάξεις του Δημοσίου και ότι επίσης μπορεί να υποστηρίζουν και άλλους συγγενείς, το να πεις ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν όσο και οι υψηλές, δεν είναι απλώς άτοπο, αλλά είναι σχεδόν ανήθικο».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/322770-Xekina-e-diapragmateyse-te-Deytera-Anoigei-ta-chartia-toy-to-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...