Ξεκινά ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση

Ξεκινά ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση

Έτσι θα κλείσει η τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου

 Με στόχο την τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, του προγράμματος, ξεκινά  αυτή την εβδομάδα, ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των θεσμών. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, επέστρεψαν και ξεκίνησαν άμεσα την των τεχνικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για τη διαπραγμάτευση, ενώ από την Τετάρτη, ξεκινούν οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής εκπροσώπους των θεσμών. Κυβέρνηση και θεσμοί επιθυμούν την συμφωνία μέχρι την Κυριακή, όταν και οι θεσμοί αποχωρήσουν για τις βάσεις τους, ώστε η συμφωνία να επικυρωθεί σε δύο εβδομάδες στο  Eurogroup της  24ης Μαΐου.

 Σημαντική πρόοδος, κατεγράφη και στο EuroWorking Group που συνεδρίασε εχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την ομάδα εργασίας που είχε ως βασικό θέμα στην ατζέντα της, την προετοιμασία του επόμενου Eurogroup. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν η πρόοδος στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, οι προοπτικές συμφωνίας, ενώ οι θεσμοί φέρονται να έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς και του προγράμματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σημειώνεται, ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται η πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, μέχρι την λήξη του, τον Αύγουστο. Η πρόοδος σε αυτό το θέμα, αναμένεται να ξεκλειδώσει και την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, το υπόλοιπο από τη δόση της τρίτης αξιολόγησης, που ανέρχεται στο 1 δις ευρώ.

96 ώρες για συμφωνία στην 4η αξιολόγηση

 Από την Τετάρτη, που αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, απομένουν μόνο 96 ώρες μέχρι και την Κυριακή, που θα αποχωρήσουν από την Αθήνα. Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, κυβέρνηση και θεσμοί θέλουν να κλείσουν  τη συμφωνία για όλα τα ανοικτά προαπαιτούμενα, ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, να επιτευχθεί η συνολική  συμφωνία που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους, το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και την επιτήρηση της επόμενης ημέρας.

«Καλές συναντήσεις», ευχήθηκε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Ντρούντι: Η προληπτική γραμμή θα έχει οφέλη για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ, επιμένει να προτείνει μία προληπτική πιστωτική γραμμή για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο και ο εκπρόσωπός της στο κουαρτέτο των θεσμών, Φραντσέσκο Ντρούντι, δήλωσε στην Ναυτεμπορική, ότι

Με τα θέματα που του τραπεζικού κλάδου, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, της διαπραγμάτευσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιρλανδική εφημερίδα , αναφέρθηκε στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Τόνισε, ότι

Τα προαπαιτούμενα

 Με τα προαπαιτούμενα, να καλύπτουν ένα εύρη φάσμα, εκτός από τα τραπεζικά, τις αποκρατικοποιήσεις και την Ενέργεια, 16 προαπαιτούμενα, έχει μόνο το υπουργείο Εργασίας. Από την κυβέρνηση ο στόχος είναι να κλείσουν χωρίς να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για τις αλλαγές που σχεδιάζονται μετά το τέλος του μνημονίου, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι πολιτικές που ετοιμάζονται για την μετά τα μνημόνια εποχή, περιλαμβάνονται στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί στο Eurogroup.

 Παρά τα συμβούλια που έγιναν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι θεσμοί ακόμα δεν έχουν φτάσει σε μία συμφωνία. Η Ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν το ΔΝΤ να σταματήσει να δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χωρίς σημαντική ελάφρυνση, την ίδια ώρα που η  Γερμανία και οι σύμμαχοί της, (Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) θέλουν οπωσδήποτε την επικύρωση της συμφωνίας από το Ταμείο, ώστε να υπάρχει η  απαραίτητη αξιοπιστία πριν η Ελλάδα επιστρέψει ξανά στις αγορές. Η γερμανική συμμαχία, θέλει η όποια ελάφρυνση, να συνδεθεί με αυστηρούς όρους μη οπισθοδρόμησης στις μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα και η πορεία της οικονομίας, να ελέγχεται από ομάδα μόνιμα εγκατεστημένη στην Αθήνα. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, που επιθυμεί έναν αυτόματο και μη αναστρέψιμο τρόπο μείωσης του χρέους, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα στις αγορές, η Γερμανία ζητά η συνέχιση των ελαφρύνσεων να εγκρίνεται ετησίως, ανάλογα την  επίτευξη των στόχων από την Ελλάδα.

Επίσης, το ΔΝΤ αναζητά μία φόρμουλα, ώστε να παραμείνει στην επίβλεψη της Ελλάδας και να διατηρήσει την επιρροή του, εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για την 4η αξιολόγηση, και το κλείσιμο των προαπαιτούμενων θεωρούνται πολύ ευκολότερα, από την συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Ουάσινγκτον. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος, ΄με το καλό κλίμα να επιβεβαιώνεται και από τις Βρυξέλλες.

Την ικανοποίησή της για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το απόγευμα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην Αθήνα.

Νουί σε Τράπεζες: Μπράβο για τα τεστ, αλλά προσοχή στα «κόκκινα» δάνεια

 Σημαντικές συναντήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, πραγματοποίησε εχθές η Επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί. Όπως έγινε γνωστό, η κυρία Νουί που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, έδωσε αρκετές φορές εύσημα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη δουλειά που έγινε στο πλαίσιο των τεστ αντοχής (stress test) που ανακοινώθηκαν στις 5 Μαΐου. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, απέδειξαν στην ΕΚΤ, ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια και ότι μπορούν να διαχειριστούν όποιες δυσκολίες μπορεί να φέρει το 2018.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος της ΕΚΤ,  ήταν ικανοποιημένη για τη  πρόοδο των τραπεζών στην μείωση των κόκκινων δανείων και ζήτησε να συνεχιστεί η εντατική προσπάθεια για την οριστική εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πριν τις ηγεσίες των τραπεζών, η επικεφαλής του SSM πραγματοποίησε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331757-Xekina-o-telikos-gyros-tes-diapragmateyses-gia-ten-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...