ΟΗΕ: Οι πολιτικές Τραμπ εντείνουν τη φτώχεια και την ανισότητα στις ΗΠΑ

ΟΗΕ: Οι πολιτικές Τραμπ εντείνουν τη φτώχεια και την ανισότητα στις ΗΠΑ

Η φτώχεια στις ΗΠΑ είναι εκτενής και γίνεται βαθύτερη, υπό τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια, Φίλιπ Άλστον, υπογραμμίζοντας ότι  οι πολιτικές του Αμερικανού πρόεδρου δείχνουν να στοχεύουν στην απομάκρυνση του διχτιού προστασίας από εκατομμύρια άπορους ανθρώπους.

Οι κοινωνικές παροχές και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη περικόπτονται, ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση του προέδρου Τραμπ επιβραβεύει τους μεγιστάνες και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς με απροσδόκητα έσοδα, εντείνοντας περαιτέρω την ανισότητα, υποστηρίζει στην έκθεσή του ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αν και οι πολιτικές των αμερικανικών κυβερνήσεων μετά τον πόλεμο εναντίον της φτώχειας του προέδρου Λίντον Τζόνσον, τη δεκαετία του 1960, ήταν «στην καλύτερη περίπτωση αμελείς» αναφέρει ο Άλστον, «οι πολιτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα προκειμένου οι φτωχότεροι να μην επωφελούνται πλέον από βασικά μέσα προστασίας, να τιμωρούνται όλοι όσοι βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ η στοιχειώδης υγειονομική κάλυψη κατέστη προνόμιο που πρέπει να κερδηθεί παρά θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη».

Σχεδόν 41 εκατομμύρια Αμερικανοί, ήτοι το 12,7%, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ 18,5 εκατομμύρια πολίτες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μεταξύ των φτωχών, ο ένας στους 3 είναι παιδί. Ο εισηγητής του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας μεταξύ των νέων στις βιομηχανικές χώρες.

Ωστόσο τα στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ τα οποία επικαλείται ο Άλστον, καλύπτουν μόνο το 2016, ενώ ο ίδιος δεν παρουσίασε συγκρίσιμα στοιχεία για το εύρος της φτώχειας πριν και μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017. Η έκθεσή του, όπως εξηγεί, βασίζεται στην περιοδεία που ο ίδιος έκανε τον Δεκέμβριο σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, από την Αλαμπάμα έως το Λος Άντζελες και το Πουέρτο Ρίκο.

Αμερικανός αξιωματούχος στη Γενεύη, ερωτηθείς σχετικά σχολίασε στο Reuters πως «η κυβέρνηση Τραμπ έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την παροχή οικονομικών ευκαιριών για όλους τους Αμερικανούς».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/333646-OEE-Oi-politikes-Tramp-enteinoyn-te-phtocheia-kai-ten-anisoteta-stis-EPA ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...