Οι δανειστές «ανοίγουν» τα χαρτιά τους για τα νέα μέτρα!

Οι δανειστές «ανοίγουν» τα χαρτιά τους για τα νέα μέτρα!

Τις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα το 2018, θα αποκαλύψουν οι δανειστές στις ΗΠΑ, κατά τις συναντήσεις στην έδρα του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου). Ένα δύσκολο θέμα, που έχει ημερομηνία λήξης, την 21η Νοεμβρίου όταν και θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή.  Με το Ταμείο, να έχει αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων του 2018, εν Αθήναις η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγώνα δρόμου, για να κλείσει τις υποχρεώσεις του 2017.  Πιο δύσκολο από το αναμενόμενο, φαίνεται το έργο ολοκλήρωσης των ενενήντα πέντε προαπαιτούμενων που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους, καθώς μέχρι και την Κυριακή, είχαν κλείσει μόνο τα δεκαπέντε! Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει πως θα γίνουν ακόμα δεκαπέντε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, πενήντα μέσα στον Νοέμβριο και ολοκλήρωση όλων των με ένα νομοσχέδιο-«σκούπα» στις πρώτες ημέρες  του Δεκεμβρίου, ώστε στο τελευταίο Eurogroup του έτους, στις  4 Δεκεμβρίου να μεταφέρει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το μήνυμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα για το 2017.

 

Στο Οικονομικό επιτελείο, έχουν βάλει αυστηρούς στόχους, αλλά όπως έχει δηλώσει υψηλόβαθμος αξιωματούχος, «αν κλείσουν τον Ιανουάριο δεν χάθηκε ο κόσμος». Τα προαπαιτούμενα, φέρνουν σημαντικές ανατροπές και δυσκολίες για τον λαό και την κυβέρνηση, καθώς εκτός από  τους ηλεκτρονικούς  πλειστηριασμούς, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τον υπολογισμό των  ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του 2016 και  την λίστα που πρέπει να οριστικοποιηθεί με τις μονάδες της ΔΕΗ, που τελικά θα πουληθούν, υπάρχει το θέμα του ΔΝΤ.

Οι θεσμοί, σε επίπεδο επικεφαλής κουαρτέτου, αναμένονται στην Αθήνα μετά τις 16 Οκτωβρίου, που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συναντήσεις στην Ουάσινγκτον. Τότε, αφού έχουν γίνει και οι απαραίτητες «ζυμώσεις» στο φθινοπωρινό φόρουμ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, να ανοίξει τα «χαρτιά» της για τις νέες απαιτήσεις του Ταμείου. Το ΔΝΤ, αν και έχει συμφωνήσει επί της αρχής την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αναμένεται να κάνει την δική του αξιολόγηση (Φεβρουάριο) και μέχρι τότε, θεωρείται πολύ πιθανό να ζητήσει επιπλέον μέτρα, καθώς, σύμφωνα με τα οικονομικά του μοντέλα, το πρόγραμμα «δεν βγαίνει».

Τα νέα μέτρα, που αναμένεται να βάλει στο τραπέζι το Ταμείο, θα αφορούν το 2018. Αν και έχει κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η τελική του μορφή, θα βρίσκεται υπό διαμόρφωση έως τις 21 Νοεμβρίου, που θα κατατεθεί στις Βουλή. Οι θεσμοί έχουν πιάσει ήδη δουλειά και πάνω στο προσχέδιο, δουλεύουν τις προτάσεις τους, που θα φέρουν στις βαλίτσες τους στην Αθήνα, στα μέσα του μήνα.

Μία πρώτη ένδειξη, για το τι θα ζητήσουν οι θεσμοί, αναμένεται να πάρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου η ελληνική αποστολή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη των θεσμών.  Ήδη είναι γνωστό το ενδιαφέρον του ΔΝΤ, για περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, οι ενστάσεις τους στα εργασιακά και η επιτάχυνση των  ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/304439-Oi-daneistes-anoigoyn-ta-chartia-toys-gia-ta-nea-metra ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...