Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα τεστ με επιτυχία

Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα τεστ με επιτυχία

Με καλούς βαθμούς θα περάσουν τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου. Οι επίσημες ανακοινώσεις, θα γίνουν 5 Μαΐου, όμως η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές από τραπεζικούς κύκλους, γράφει  «Ανακούφιση στην Αθηνά : Η Τράπεζα Πειραιώς , η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 ευρωπαϊκές τράπεζες».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «αυτό δεν είναι μόνο καλά νέα για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας».

Η υγεία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, αποτελεί σημαντικό δείκτη για την πορεία της Οικονομίας και οι «βαθμοί» των τεστ, εξετάζονται από τους θεσμούς, στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του μνημονίου. Σύμφωνα με την Handelsblatt, «Ο έλεγχος προτιμήθηκε να γίνει την άνοιξη αντί του φθινόπωρου , έτσι ώστε να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών στην ώρα για την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο. Τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα δημοσιευθούν από την ΕΚΤ στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι κανένα από τα τέσσερα ινστιτούτα δεν θα αποτύχει».

Αυτό, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν τα επιπλέον κεφάλαια ενίσχυσης 20 δις ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για δράσεις διάσωσης από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης. Χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφαία στελέχη των τεσσάρων τραπεζών μετέβησαν στη Φρανκφούρτη, για να συζητήσουν με την υπηρεσία τραπεζικής εποπτείας SSM της ΕΚΤ σχετικά με την κατάσταση των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων.Οι τραπεζίτες επέστρεψαν στην Αθήνα με καλά νέα ,σημειώνει η εφημερίδα.

Τέλος, στον γερμανικό Τύπο, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές και πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι άρτια θωρακισμένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο τέλος του προηγούμενο έτους, η Αlpha Bank πέτυχε ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 18,3%. Ήταν 16,7% για την Εθνική Τράπεζα, 15,4 %για την Τράπεζα Πειραιώς και 15,3 %για την Eurobank.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329405-Oi-ellenikes-trapezes-pernoyn-ta-test-me-epitychia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...