Οι ευθύνες της ΕΕ για την εξιχνίαση των δημοσιογράφων Γκαλίτσια και Κότσιακ

Οι ευθύνες της ΕΕ για την εξιχνίαση των δημοσιογράφων Γκαλίτσια και Κότσιακ

Τι κάνει η ΕΕ για να πιέσει την Βαλέτα και ποια μέσα υπάρχουν για να προστατευθούν οι ερευνητές δημοσιογράφοι στη χώρα;  Το ερώτημα θέτει η γερμανική Die Welt στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας που συνεχίζεται για τις σχέσεις μαύρου χρήματος και πολιτικής, κυκλωμάτων μεταναστών ή και ναρκωτικών. «Η Κομισιόν αναμένει τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης και σε βάθος έρευνας που θα αποκαλύψει τους υπεύθυνους», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Δηλαδή δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά;  Πόσο μεγάλες όμως είναι οι πιθανότητες να αποκαλυφθούν οι περίπλοκες διασυνδέσεις πολιτικής, οικονομίας, δικαιοσύνης και αστυνομικών αρχών στην Μάλτα; Επί χρόνια η Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλίτσια προσπαθούσε να κάνει ακριβώς αυτό. Τώρα αναμένονται με ενδιαφέρον αποκαλύψεις από το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο,  45 δημοσιογράφων  από 15 χώρες που έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να ολοκληρώσουν τις έρευνες της μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλίτσια, η οποία δολοφονήθηκε το 2017. Στα πλαίσια του πρότζεκτ με την επωνυμία «Ντάφνι», οι δημοσιογράφοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αποκαλύψουν του υπεύθυνους της δολοφονίας. Έξι μήνες μετά την επίθεση η κυβέρνηση της Μάλτας δεν παρουσιάσει κανένα απτό αποτέλεσμα των αστυνομικών ερευνών που συνεχίζονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Και στο μεταξύ είχαμε ακόμα μία δολοφονία δημοσιογράφου στην καρδιά της Ευρώπης, στην Σλοβακία, του Γιάντ Κότσιακ, ο οποίος ερευνούσε επίσης  τις σχέσεις  της πολιτικής με μάρα κυκλώματα.  Στην  Ευρώπη λοιπόν της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας,  έχουμε δυο δολοφονίες δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν το ίδιο θέμα. Τις σχέσεις της πολιτικής με το μαύρο χρήμα. Στην Σλοβακία, έπεσε η κυβέρνηση Φίτσο, ενώ και η νέα κυβέρνηση Πελεγκρίνι, πριν κλείσει τρίμηνο αναγκάστηκε να αλλάξει και τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της Αστυνομίας.  Η Δάφνη Γκαλίτσια, είχε ήδη αποκαλύψεις τις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Μάλτας με εξωχώριες εταιρίες  που είχαν έδρα την Μάλτα, την εμπλοκή ή διαπλοκή ακόμα και της οικογένειας του πρωθυπουργού με περίεργες συναλλαγές και διακίνηση χρημάτων.

Η δήλωση του κ. Σχοινά δεν δείχνουν ότι η ΕΕ καταβάλλει δραστικές προσπάθειες ώστε να βρεθούν οι δολοφόνοι της Γκαλίτσια και του Κότσιακ, κυρίως δεν να αποκαλυφθεί (αν υπάρχει) η σχέση πολιτικής και μαύρου χρήματος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/329549-Oi-eythynes-tes-EE-gia-ten-exichniase-ton-demosiographon-Gkalitsia-kai-Kotsiak ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...