Οι ναζιστές μπαίνουν στην κυβέρνηση της Αυστρίας

Οι ναζιστές μπαίνουν στην κυβέρνηση της Αυστρίας

Ένα ακόμη σοκ επεφύλασσε για την Ευρώπη η εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία, τα αποτελέσματα της οποίας βάζουν τους ναζιστές στην κυβέρνηση της χώρας μαζί με τους δεξιούς σε έναν άκρως ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό σχηματισμό που φέρνει αναταράξεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Πρώτο αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα (OVP) με ποσοστό 31,4% όμως θριαμβευτής θεωρείται το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) που με ποσοστό 27,4% κέρδισε στο νήμα το θρίλερ της δεύτερης θέσης από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) που έμειναν τρίτοι με 26,7%.

Οι τελευταίοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι αφού όχι μόνο έχασαν την εξουσία αλλά μένουν κι εκτός κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο NEOS (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 5,0 % ενώ ακολουθεί με 4,1% η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

1

Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν μόλις 3,3% και έμειναν εκτός Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην κάλπη ανήλθε στο 67,6%.

Να τονισθεί, επίσης, πως στο χθεσινό αποτέλεσμα δεν συμπεριλαμβάνονται περίπου 700.000 επιστολικές ψήφοι, οι οποίες θα καταμετρηθούν μέχρι την Πέμπτη και ενδέχεται να επηρεάσουν την τελική κατάταξη, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θέση.

Νέος αρχηγός της Αυστρίας, πάντως, είναι ο 31χρονος υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που καταλαμβάνει πλέον τον τίτλο του νεότερου πολιτικού ηγέτη της Ευρώπης.

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης οδεύει προς έναν «σκληρό» συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων με φανερά ενισχυμένο το αντιευρωπαϊκό ρεύμα.

Το ποσοστό του Κουρτς ξεπέρασε το 30% έπειτα από τις υποσχέσεις του για πιο σκληρές πολιτικές σε βάρος των προσφύγων και θέσπισης αυστηρού πλαφόν στις αποδοχές προσφύγων που εργάζονται στη χώρα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος, όσοι ξένοι δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη εργασίας στην Αυστρία δεν θα δικαιούνται εργασιακά επιδόματα.

Ως απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ασκήσει έντονη κριτική στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016 του μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

Είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων  ενώ σε άλλες τους αναφορές στο ζήτημα είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου»

Ο ίδιος δεν είχε σταθεί μόνο στο προσφυγικό, αλλά και στην κρίση χρέους, κατηγορώντας την Αθήνα για «απαράδεκτη στάση» ως προς τη διαχείρισή της  και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι OVP και το FPO είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν, από το 2000 μέχρι το 2007, όμως οι πολιτικές αναταραχές ήταν εμφανείς την περίοδο εκείνοι με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους της Αυστρίας.

Ο Σούλτς νίκησε τη Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία

Σημαντική ήττα υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας, όπου ήρθε δεύτερο πίσω από Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, με την γερμανίδα καγκελάριο να βρίσκει μπροστά της ένα ακόμη ανάχωμα στους σχεδιασμούς της για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο μεγάλο κρατίδιο των περίπου 8 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τα exit polls, το SPD λαμβάνει 37,5% έναντι 35% του CDU.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα συγκυβερνούσαν με το SPD, υπέστησαν σοβαρές απώλειες, με 8,5% ενώ οι Φιλελεύθεροι λαμβάνουν 7% και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επιτυγχάνει την είσοδό της και σε αυτό το Κοινοβούλιο, με 5,5%.  Η Αριστερά συγκεντρώνει 4,8% και παραμένει οριακά εκτός Βουλής.

«Το SPD είναι καθαρός νικητής. Είμαι υπερήφανος για το SPD», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σούλτς, για να προσθέσει ότι «στην πολιτική υπάρχουν διαφορετικές ημέρες, διαφορετικές ατμόσφαιρες» και να εκφράσει την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Σεπτεμβρίου δεν δίχασε το κόμμα.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών είχε άμεση ανάγκη για μία νίκη, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες σε περιφερειακές εκλογές φέτος και το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι, αν το SPD έχανε και αυτή την αναμέτρηση θα κινδύνευε η θέση του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/305516-Oi-nazistes-mpainoyn-sten-kybernese-tes-Aystrias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...